• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

pózne macierzństwo

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
bellis10

jak na nie patrzycie, czy kobieta koło 45, 50 lat powinna decydować sie na dziecko?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

jak lekarz nie widzi przeciwwskazań to czemu nie? z reguły ma już stała pracę, mieszkanie, dobre warunki. Fakt, że potem może wyglądać jak babcia, a nie jak mama. Ale chyba nie to jest najważniejsze.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

pierwsze dziecko w takim wieku, to ryzyko wielu powikłań w ciąży. I jest też ryzyko, że mama wcześnie osieroci malucha. Ale jeśli pragnie dziecka, to niech próbuje. Choć może też być jej z tym nie łatwo.

Ale sztuczne zpałodneinie, stymulacja organizmu już zbyt starego na ciążę - temu mówię nie.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

No z tym osieroceniem to rzeczywiście problem. Ale długość życia się zwiększa, więc może nie będzie tak źle. Znam babeczki co rodziły (co prawda już drugie dziecko) koło 40stki i świetnie znosiły poród, a i dzieci są bardzo udane :)

Link Cytuj

0
zielak233

wczoraj słuchałem wypowiedzi lekarza na temat leczenia niepłodności. Od dobrych kilknast lat wskaźnik niepłodności rośnie. Pierwszą i najważniejszą przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, iż kobiety w coraz późniejszym wieku rodzą dzieci. I nie chodzi nawet o to, że po 40tce, ale i po 35 roku życia to już jest późno na 1sze dziecko. Tak więc fakty same mówią za siebie i jednoznacznie wskazują, że późne macierzyństwwo jest niewskazane.

Link Cytuj

0
Zielinska-Karola

Nie wnikam w kwestie zapłodnienia, porodu i ciązy. Jednak strarsze mamy mają inne spojrzenie na dziecko. Myśle ze bardziej nim sie mogą cieszyć, wiecej sie na nim skupiać( co nie zawsze jednak jest tez dobre). Są też teoretycznie mądrzejsze życiowo .Sa to pewne atuty.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

słyszałam gdzieś, że starsze mamy patrzą na dziecko swoje bardziej z perspektywy babci niz mamy - maja tendencje do rozpieszczania itp. Czy to mit, czy prawda?

Link Cytuj

0
bellis10

sama nie wiem jak jest, bo nie znam takich mam osobiście, ale wydaje mi sie ze te kobiety mają inne spojrzenie na dziecko, ale nie wiem do końca jakie.

Link Cytuj

0
ak_acja

Ja powiem tak: jeśli nie udało się wcześniej zajść w ciążę, a udaje się to dopiero koło 40stki to nie widzę nic w tym niewskazanego. Jeśli,  tak jak zostało to już wyżej napisane jest to możliwe z punktu widzenia medycznego, to raczej nie powinniśmy krytykować, czy wskazywać palcami takiej osoby.

Link Cytuj

0
bellis10

a co myslicie o matce w wieku 60, ? takie przecież tez sie zdarxają? czy taka kobieta ma siły na bieganie za maluszkiem, ?

Link Cytuj

0
zielak233
ak_acja:

Ja powiem tak: jeśli nie udało się wcześniej zajść w ciążę, a udaje się to dopiero koło 40stki to nie widzę nic w tym niewskazanego. Jeśli,  tak jak zostało to już wyżej napisane jest to możliwe z punktu widzenia medycznego, to raczej nie powinniśmy krytykować, czy wskazywać palcami takiej osoby.

NIkt tu chyba nie mówi o wskazywaniu palcem na kobiety, które późno rodza dzieci. Chodzi tylko o to czy lepiej później czy wcześniej to zrobić?

Link Cytuj

0
bellis10

nie wiem czy jest reguła, ale za póżne macierzyństwo to stres i dodatkowy lęk o zdrowie dziecka dla matki, jestem za macierzyństwem między 24-30 lat

Link Cytuj

0
adelajna_aa

I często też problemy ze zdrowiem matki, których mogłaby uniknąć zachodzac w ciążę wcześniej.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
bellis10:

a co myslicie o matce w wieku 60, ? takie przecież tez sie zdarxają? czy taka kobieta ma siły na bieganie za maluszkiem, ?

No mi się wydaje, że 60 lat to już chyba jendka trochę za późno - nie znam żadnej kobiety, która by w tym wieku urodziła. Ba, nawet nie wiem, czy to w ogóle jest możliwe? To juz jest chyba okres menopauzalny. Mozna wtedy w ogóle zajść w ciążę?

Link Cytuj

0
ak_acja

Owszem, 60 lat to jednak już chyba zbyt późny wiek. Choć niektóre kobety na pewno sprostały by wymogom związanym z wychowaniem. Wszak niejedna babcia zajmuje się dzieckiem właściwie stale, zastępując jego mamę.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Naturalna ciąża, jeśli się zdarzy w tym wieku, cóż, trudna sytuacja, ale co taka kobieta ma zrobić? Przecież dziecka nie zabije.

Jednak staranie się o ciążę za pomocą farmakoterapii po 40 to przesada.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a wiek ponad 6O lat, według naszego prawa, nie kwalifikuje do aborcji?

Link Cytuj

0
bellis10

nic o takim zapisie nie słyszałam, nie jestem zwolenniczką aborcji i nie rozumiem czemu ludzie wolą zabić dziecko niż np. oddac je innej rodzinie?

Link Cytuj

0
ak_acja

z tego co się orientuję wiek nie ma związku z prawem do aborcji (chyba że to w związku z wiekiem występuje zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety lub dziecka)

Link Cytuj

0
zielak233

nie ma takich przepisów. jedynie w sytuacji zagrożenia życia matki.

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Dzieci, Zwierzęta, Opieka
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Dzieci, Zwierzęta, Opieka
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Dzieci, Zwierzęta, Opieka