• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

zapomnieć o umieraniu

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
adelajna_aa

nie macie wrażenia ze śmierć jest w naszej kulturze tabu? To dobrze czy źle?

Link Cytuj

0
zielak233

Żle. A to dlatego, że śmierć jest naturalnym elementem naszego życia. Można powiedzieć jednym z dwóch najważniejszych. A najśmieszniejsze jest to, że jest ona nieunikniona, a naiwni ludzie myślą, że jak zrobią z tego tabu to nie będzie problemu.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

z jednej strony źle, bo chyba każdy się śmierci boi i robienie z tego tematu tabu powoduje, że nawet nie wypada o tym mówić, a z drugiej też może dobrze, bo przynajmniej żyjemy normalnie, a nie w ciągłym przeświadczeniu tego, że umrzemy.

A Wy macie jakieś sposoby na oswajanie się ze śmiercią? Bo ja czasami tak mam, że łapie mnie jakiś dół w nocy i wkręcam sobie, że umieram i wyobrażam sobie nicość i to mnie tak strasznie przeraża, że mam ochotę krzyczeć.

Link Cytuj

0
bellis10
adelajna_aa:

wydaje mi sie że to żle, gdyby czlowiek pametał, że jego dni są policzone może zachowywałby sie godniej?

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Ja myslę o wszystkich tych osobach, które umierają - bo są śmiertelnie chore- i zostają same, bo my nie chcemy o nich myśleć.

Link Cytuj

0
ak_acja
bellis10:
adelajna_aa:

wydaje mi sie że to żle, gdyby czlowiek pametał, że jego dni są policzone może zachowywałby sie godniej?

Lub wprost przeciwnie - wiedząc, że już nie ma nic do stracenia mógłby przemienić się w zwykłego bandytę.

Ale to prawda, sprawe śmierci staramy się od siebie odsuwać. Większości z nas nie interesuje co dzieje sie w hospicjach, jak można pomóc umierającym. A przecież oni jeszcze żyja i potrzebują naszego wsparcia i pomocy.

Link Cytuj

0
bellis10

jak czasami pomysle jak nasze zycie  jest kruche i niepewne to sie lękam ze szybko można je stracić, ale w końcu tak to już  jest i tego nie zmienię. ale jak oglądam telewizyjne wiadomości gdzie same tragiczne niemal wydarzenia to mina mi rzednie.

Link Cytuj

0
Zielinska-Karola

Rozmowy o śmierci,  zauważanie jej obecności (generalnie nie wypieranie jej istnienia ze świadomości) jest ważne , gdyż łatwiej wtedy człowiekowi zaakceptować jej istnienie. Rozmawiać o śmierci można już z małymi dziećmi, np. przy okazji śmierci kogoś  z rodziny albo tez kiedy odejdzie kochane  zwierzątko .

Link Cytuj

0

trzeba nauczyć się akceptować smierć. I tych z rodziny i nasza. Śmierć jest o tyle wspaniała, że jest sprawiedliwa. nie omienie nikogo. i to jest jej zaleta.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a jak jeszcze, poza rozmową można przestać bać się smierci? co robić jak nachodzą nas straszliwe lęki?

Link Cytuj

0
zielak233

Ja myślę, że nie jest niczym złym to, że człowiek boi się śmierci. Choć nikt z nas jej nie przeżył (coż za oryginalna myśl) to zdajemy sobie sprawę z tego, że to nic przyjemnego i wesołego. A najtrudniejszą sprawą w śmierci jest chyba to, że mamy przeświadczenie, że śmierć to koniec, to, tak jak napisała kasiula - nicość. I to nas przeraża. A co z tym zrobić? Np oddać się prawdziwie Bogu i uwierzyć, że śmierć to nie koniec, wręcz przeciwnie, to początek czegoś nowego, wspaniałego. Można też ja totalnie zanegować, wyprzeć ze swojego życia i udawać, że jej nie ma, a potem po prostu być zaskoczonym.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

zastanawialiście się kiedyś jak śmierć wygląda w innych religiach? niektórzy wierzą np. w reinkarnację, my w zmartwychwstanie i życie w niebie. Znacie jeszcze jakieś inne zdania na temat tego co jest po śmierci?

Link Cytuj

0
Zielinska-Karola
_kasiuuula_:

a jak jeszcze, poza rozmową można przestać bać się smierci? co robić jak nachodzą nas straszliwe lęki?

Może warto zadać sobie pytanie czego sie boje najbardziej? Moze tego jak umre, albo w jakim wieku, a moze co bedzie po śmierci? Warto nazwać swoje lęki i je dokładniej sprecyzować, określić, bo wtedy łatwiej je przezwycieżyć.

Link Cytuj

0
bellis10

ja juz mysle o smierci i sie z nia oswajam. chciałabym umrzec otoczona najblizszymi, w domu.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
Zielinska-Karola:
_kasiuuula_:

Może warto zadać sobie pytanie czego sie boje najbardziej? Moze tego jak umre, albo w jakim wieku, a moze co bedzie po śmierci? Warto nazwać swoje lęki i je dokładniej sprecyzować, określić, bo wtedy łatwiej je przezwycieżyć.

no własnie tego co będzie po śmierci. Że może nie być nic. I tego "nic" się tak boję.

Link Cytuj

0

no to jak nie bedzie nic, a ty i tak będziesz martwa to chyba nie ma się co bać. a poważnie to każdy się boi, ale taka jest kolej rzeczy i zielak mądrze napisał - robienie z tego tabu nic nie zmieni.

Link Cytuj

0
Zielinska-Karola

Osobom wierzącym  z racji tego, że wierzą w życie pozagrobowe powinno być łatwiej oswajać sie ze śmiercią.Jednak tez nie zawsze tak jest. Smierć to dla nas koniec zycia tu na ziemi. Jednak nikt nie ma pewnosci co go czeka po smierci.Nawet wierzący nie wie czy bedzie zbawiony, wiec tez sie lęka. Dla mnie ciekawa byłaby rozmowa z osobą  u kresu zycia , co myśli o śmierci i jak sie na nią przygotowuje, jesli w ogóle, ale jednak nigdy jeszcze takiej rozmowy nie przeprowadziłam.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Ciekawe czy takie osoby u kresu życia w ogóle chcą na takie tematy rozmawiać. Ja bym się bała spytać.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Pytać chyba nie wypada, ale myślę, że duża szansa, ze ktoś taki sam zacznie temat.

Link Cytuj

0
bellis10

ja bym chciała sobie porozmawiać z kims na ten temat , ale tez bałabym sie bo to jest trudny temat, a tez nie ma co byc za wścibskim ,

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Dzieci, Zwierzęta, Opieka
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Dzieci, Zwierzęta, Opieka
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Dzieci, Zwierzęta, Opieka