• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

mieszkac razem czy osobno?

(obserwuj)
bellis10

Jakie macie zdanie na temat wspólonego mieszkania z rodzicami albo  teściami? Lepiej  jak malzenstwo mieszkac  razem czy osobno?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

zdecydowanie osobno. Nie wytrzymałabym z rodzicami i mężem pod jednym dachem.

Link Cytuj

0
viki-888

A ja uwielbiam moich przyszlych 'tesciów' i nawet zdarzalo nam się razem pomieszkiwać w nich w  domu kiedy jeszcze się z moim narzeczonym nie wprowadziliśmy do własnego domu. Od moich koleznek, ktore mieszkają z rodzicami wiele razy slyszałam skargi na wady wspolnego mieszkania wynikajace z różnicy pokoleń i poglądów. Myślę, że najważniejszy jest wzajemny szacunek i tolerancja. Na pewno nie zniosłabym teściowej, która poprawiałaby mnie np. w składaniu ubrań, " u nas robi się to tak!". :)

a jakie największe wady widzicie we wspólnym mieszkaniu?

Link Cytuj

0
Zielinska-Karola

Mieszkanie wspólne ma pewne zalety związane z  np. z opieką nad dziecmi, oszczędnością.  Jeśli żyje sie w zgodzie wówczas  podtrzyywane są  więzi wewnątrzrodzinne, wnuki uczą sie szacunku do starszych i opieki nad nimi.  Jednak  nie da sie ukryc, że duzo większą swobodę daje mieszkanie osobno. Jest to bardzo istotne dla młodych małożonków. Wiele zależy od charakteru samych rodziców, tesciów z którymi przyjdzie nam mieszakć.Niestety często wybór pomiędzy tym czy mieszkac razem czy osobno nie zależy wyłącznie od naszej decyzji, ale jest podyktowane innymi czynnikami.

Link Cytuj

0
viki-888

no napewno podyktowane jest to w wielu przypadkach kwestią finansową jednak gdy jest bardzo zle to mozna zebrac siły i zrobic wszystko by nawet na jakis czas wynajac osobne mieszkanie.

Link Cytuj

0
zielak233

Tak wyżej to na pewno zależy od charakterów obu stron. Ja wywodzę się domu trochę mozna to ująć prowadzonego po wiejsku, czyli każdy do kazdego wpadał kiedy chciał, kazdy z każdy mógł pogadać o czym chciał. Co prawda więzi z ojcem mialem kiepskie, ale w świadomości mam to, że jesteśmy blisko siebie razem. I niemiałbym nic przeciwko mieszkaniu po jednym dachem z rodzicami czy tesciami, ale np. my na jednym piętrze a oni osobno. Tak aby jakaś granica fizyczna była. Podoba mi się styl domów wielopokoleniowych, bo chociazby kiedy miałby podejmować jakieś wazne decyzje, to chciałbym usiąść w domu ze wszystkimi i to obgadać jako wspólną kwestię i siędoradzić starszych. Oczywiscie chcę miec swoją autonomie, ale ponieważ mam dość zajęć na codzień, pracy i innych obowiązków nie sądzę, aby mi to zrobiło wiele różnicy. A kiedy rodzice będa starzy i będę wymagali mojej opieki to miałby ich pod ręką i mgłbym się nimi zająć łatwiej. Oczywiście jest tez kwestia finansowa, bo razem jest taniej.

Link Cytuj

0
bellis10

a ja sie bym obawiała wtrącania, ciekawych pytań, wypowiadania swojego zdania przez teściów bez proszenia o to --- i to pomimo mieszkania na osobnych pietrach o czym pisze zielak??

a jak bym sie klociła z mężem to już by o tym było wiadomo, a to mi akurat było nie na rekę.JAK TU ustalić sensowwne granice odpowiadajace wszystkim .??

bellis10 wyedytował tego posta w dniu 2010-08-08 20:48:52

Link Cytuj

0
Zielinska-Karola

Jesli już sie mieszka razem warto ustalic takie granice, o ktorych pisze bellis. Oczywiście to co da sie przewidziec wczesniej , bo przeciez wiele rzecy wychodzi przypadkiem. Nie obejdzie sie bez rozmowy, najlepiej spokojnej, dokonanej w dobrej wierze, wczesniej umówionej. Ważne aby malżonkowie wspóltworzyli zgrany duet i potrafili wyjaśnić swoim teściom, rodzicom swój punkt widzenia.

Link Cytuj

0
ak_acja

krótko napiszę: nie ma to jak na swoim.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Dzieci, Zwierzęta, Opieka
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Dzieci, Zwierzęta, Opieka
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Dzieci, Zwierzęta, Opieka