|
|
|
Do jakiego wieku dziecku można podtykać smoczek, a kiedy definitywnie powinno mu się już smoczka nie dawać? Macie jakieś sposoby, dzięki którym oduczacie dziecko ssania smoczka? I czy ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego dzieci tak nie lubią ze smoczkiem się rozstawać?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Dzieci karmione piersią zaspokajają potrzebę ssania własnie przy piersi. Dlatego nie potrzeba im podawać smoczka o ile nie ssają kciuka. Rodzice dają dzieciom smoczek czesto dla własnej wygody. Ale moim zdaniem jest to droga na skróty, za którą się potem długo płaci...Mój synek uzywał smoczka tylko do zasypiania i to przez około 4 miesiące zaledwie. Inaczej się trochę przedstawia sprawa dzieci karmionych sztucznie, ale w tym nie mam doświadczenia, więc niech się wypowie ktoś bardziej kompetentny.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ja dzieciom smoczek odbierałam do 2 roku życia, ważne tez jest jak dużo dziecko go ma i w jakich sytuacjach, moje miały juz na koniec tylko na noc, a rozstanie z nim przeszło bez problemow
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
_kasiuuula_:Do jakiego wieku dziecku można podtykać smoczek, a kiedy definitywnie powinno mu się już smoczka nie dawać? Macie jakieś sposoby, dzięki którym oduczacie dziecko ssania smoczka? I czy ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego dzieci tak nie lubią ze smoczkiem się rozstawać?
Maleńkie dzieci testują świat poprzez usta. Jest to faza oralna w ich rozwoju. Wkładają sobie do buzi rączki, zabawki i wszelkie małe i duże przedmioty. Smoczek jest dla nich bardzo atrakcyjny. Dostarcza im potrzebnej stumulacji . Jednak nie nalezy tez przesadzac, aby doszło do tego, że smoczek dziecko ssie w dzien i w nocy. Odzwyczajać nalezy od około póltora do drugiego roku życia. Rozpocząć odzwyczajanie stopniowo, pokazując dziecku inne sposoby na spedzanie czasu. Kiedy płacze to przytulić, ukochać, pokazać nową zabawkę, tez atrakcyjną. Okazac zainteresowanie.
Zielinska-Karola wyedytował tego posta w dniu 2011-09-12 11:39:43
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
chyba co dziecko to tez inne potrzeby, bo niektóre smoczka wręcz wymagają, a inne nawet go nie potrzebują. myślę, że to te kwestia naszego podejścia i jeśli b edziemy sięsmoczkiem "wyręczać" to potem tez dłużej będizemy go odstawiać.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a jak się pozwala dziecku za długo ssać smoczek, to jakie to może mieć konsekwencje?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
na pewno nie będzie to dobre dla jego przyszłego uzębienia czy też zgryzu, bo z pewnością ma to wpływ na ukształtowanie dziąseł itp. a jakie aspekty psychoilogiczne? w sumie nic mi nie przychodzi do głowy poza tym ,żę będzie ciągle potrzebować jakiegoś "uspokajacza" w ustach (cukierek, lizak, itp)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
mysle ze mowa może sie póżniej wykształcić, dziecko moze mówić niewyrażnie
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
_kasiuuula_:a jak się pozwala dziecku za długo ssać smoczek, to jakie to może mieć konsekwencje?
Możliwe jest wystąpienie wady zgryzu, wady wymowy, pożniejsza mowa.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zielinska-Karola:_kasiuuula_:a jak się pozwala dziecku za długo ssać smoczek, to jakie to może mieć konsekwencje?
Możliwe jest wystąpienie wady zgryzu, wady wymowy, pożniejsza mowa.
a jakieś psychiczne następstwa tez mogą być? np. że będzie bardziej nerwowe, bedzie miało trodności z nawiązywaniem relacji itp., czy tego raczej ze smoczkiem nie ma co wiązać?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
wydaje mi sie ze cos w tym moze być, dobre pytanie zadałaś Kasiula
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Długotrwałe ssanie smoczka 3 - 4 lata jest bardzo niepokojące. Rodzice czasem są nieświadomi , czasem niezainteresowani rozwojem dziecka i przezywanych przez niego emocji, że pozwalają na jego używanie tak długo. Dziecko siega po niego zazwyczaj w sytuacjach stresujących, trudnych, ale tez wtedy kiedy nikt sie nim nie zajmuje i nie poświęca uwagi i czasu. Jeśli sie tego nie przerwie dziecko może miec problemy emocjonalne, nie radzić sobie w nowych sytuacjach, np. wejście w grupę przedszkolną, rozstanie z bliską osobą, moźe rozwijac nieadekwatne mechanizmy radzenia sobie z problemem. Im dziecko ma mniejsze wsparcie od rodziców lub osób znaczących , nie jest otoczone miłościa , tym problemy moga być większe.
Zielinska-Karola wyedytował tego posta w dniu 2011-09-24 20:27:59
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a jak to wygląda w przedszkolach? dziecko może chodzić do przedszkola ze swoim smoczkiem, czy nie bardzo? czy Panie przedszkolanki jakoś oduczają dziecko od ssania smoczka, czy raczej rodzic, który posyła dziecko do przedszkola powinien sam to zrobić?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Pani przedszkolanki nie powinny na siłę zabierac smoczka dziecku, powinny raczej uświadomić rodzicowi , ze w tym wieku dziecko powinno sie bez niego obyć. Pomoc powinna byc skierowana do rodziców.Nalezy udzielić im wskazówek jak nalezy dziecko odzwyczaić od jego ssania .
Zielinska-Karola wyedytował tego posta w dniu 2011-10-09 14:15:11
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
no smoczek w przedszkolu to już by było chyba trochę za dużo. w tym przypadku byłbym za zdecydowaną reakcją.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
no ale jak to może być, że przedszkolanka odbiera dziecku smoczek niemal na siłę a mama i tak w domu go daje,? to troche bezsensu, a przedszkolak zrazi sie do przedszkola.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
no właśnie dlatego pytałam, bo jestem ciekawa, czy w ogóle dzieci moga do przedszkola przynosić smoczki. Synek mojej koleżanki chodzi do przedszkola i im nie wolno ze sobą przynosić np. żadnych zabawek. Dlatego ciekawi mnie jak to jest ze smoczkiem.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
smOczek a zabawka, to dla mnie dwie inne rzeczy, do przedszkola gdzie uczeszcza moj synek zabawki mozna przynosic tylko w piątki, dobre i to.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
bellis10:smOczek a zabawka, to dla mnie dwie inne rzeczy, do przedszkola gdzie uczeszcza moj synek zabawki mozna przynosic tylko w piątki, dobre i to.
Ale smoczki dzieci mogą przynosić, tak?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|