• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

nowa ustawa oświatowa

(obserwuj)

czy teraz 5 latki muszą obowiązkowo chodzić do przedszkola?

Link Cytuj

0
zielak233

chyba nie, bo 5-latki wg nowych przepisów to zerówkowicze, a zerówka chyba nie była nigdy obowiązkowa jesli się nie mylę?

Link Cytuj

0
Zielinska-Karola

Zerówka była i  jest obowiązkowa. Obecnie  5 latki traktowane są  jako dzieci realizujące obowiązkowe przygotowanie przedszkolne - zerówka.

Link Cytuj

0
Zielinska-Karola

Zerówka była i  jest obowiązkowa. Obecnie  5 latki traktowane są  jako dzieci realizujące obowiązkowe przygotowanie przedszkolne - zerówka.

Link Cytuj

0
zielak233

o, to nie wiedziałem. wydawało mi się, że dopiero szkoła jest obowiązkowa. ale to może przez to, że najczęściej zerówki sąw przedszkolach.

Link Cytuj

0
zielak233

a swojądrogą to Hall już się wycofuje, pod naciskiem społeczństwa, zeswojego genialnego pomysłu i chce dać dalszą możliwość aby to rodzice wybeirali czy posłać czy nie 6-latka do szkoły. Nie wiem czy o tym było, ale ogólnie ten pomysł z 6-latkami w szkole mi się nie podoba.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

ja pamiętam, że kiedyś było tak, że jak dziecko było naprawdę nadzwyczaj rozwinięte to mogło iść wcześniej do szkoły. A jak normalnie się rowzijało, to szło sobie normalnym trybem - czyli 5 lat w domu, potem zerówka (6 rok) i dopiero szkoła. I nie wiem, co niby w tym złego było? Nie wiem, po co to zmieniali.

Link Cytuj

0
bellis10

zmieniali to po to by człowiek pracował rok dłużej , dzieci mało ich obchodzą- takie jest moje zdanie

Link Cytuj

0
bellis10

a czy teraz nie zmienili nic w tej ustawie? to kiedy 6 latki pójdą wszystkie do szkoł?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

nie słuchałam dokładnie, ale z tego co zrozumiałam co mówili w radio, to 6 latki będą szły do szkoły obowiązkowo dopiero za 2 lata.

Link Cytuj

0
Zielinska-Karola

Obecnie wydlużony zostaje czas pójścia 6 latków obowiązkowo do szkoł o następne dwa lata.

Link Cytuj

0
bellis10

bardzo sie z tego ciesze

Link Cytuj

0
zielak233

wszystko niby fajnie tylko, że jest problem z programem w szkole. Jest on przystosowany obecnie do dzieci 6-letnich i takie 7-latki się po prostu nudzą w szkole. Jeśli tak to ma wyglądać to lepiej nich już to dziecko idzie wczesniej do szkoły.

Link Cytuj

0
bellis10

nasze szkolnictwo nie wydaje sie byc przygotowana do jakichkolwiek zmian

Link Cytuj

0
zielak233

ostatnio słyszałem w radio rozmowę z panem z ministerstwa edukacji na ten m.in. temat, ale też o tym, ze rodzice są klientami w szkole i mogą od szkoły wymagać. że jak się im coś nie podoba to mają się zgłaszać do dyrektora i on powinien rodziców uwagi starać się realizowac. czy myślicie, ze to jest wykonalne i realne?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

realne i wykonalne tylko częściowo. Dyrektor nie może łamać tego co zapisane będzie w ustawie. Poza tym najczęsciej zmiany jakich chcą rodzice są kosztowne, a szkoły na to kasy nie mają.

Link Cytuj

0
zielak233

nie zawsze zmiany są kosztowne, bo często możę chodzi o kwestie wychowawcze. np. to ,że nauczyciel nie reaguje na problemy dzieci, rodzice intereniują ale to nic nie daje i tu się pojawia rola takiego dyrektora. i co ona zrobi - pomoże rodzicom i dzieciom czy koledze/koleżance nauczycielowi?

Link Cytuj

0
bellis10

myśle ze dyrektor powinien załoagodzic konflikt i pogodzic interesy nauczycieli i rodzica

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Dzieci, Zwierzęta, Opieka
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia Dzieci, Zwierzęta, Opieka
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi Dzieci, Zwierzęta, Opieka