|
|
|
od jakiego wieku dziecko przestaje wierzyć w św mikołaja i jak mu to wszystko wyjaśnic jeśli mocno przezywa ze jego nie ma ??
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Mysle ze dzieci w pierwszych klasach szkoły podstawowej, czasem i wcześniej dowiadują sie że św Mikołaj nie chodzi po domach i nie roznosi prezentów. Warto z dzieckiem wtedy porozmawiać i wyjaśnić, że faktycznie tak jest, ale nawet mimo to czas świąt jest wyjątkowy z wielu rożnych innych powodów. Proponuje aby rodzic sam wyjaśnił dziecku jak postrzega czas świat i co on dla niego oznacza.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Lepiej powiedzieć dziecku jak najwcześniej, czy zwlekać, ryzykując, że samo sie dowie?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ja jak bylam mała to podglądalam Mikołaja :) udawałam, że śpię, żeby mama weszła do pokoju i włożyła mi prezent pod poduszkę :) A przestałam wierzyć w Mikołaja chyba jak własnie tak z 6-7 lat miałam.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
jako dziecko miło mi było wierzyć że on istnieje i czekać az coś mi przyniesie. szkoda by było odbierać dzieciom tą przyjemność.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ja szybko dowiedziałem się że mikołaj to moi rodzice, ale moja dziewczyna długo w niego wierzyła, a kiedy powiedziała jej mama o prawdzie, popłakała się. strasznie się zmartwiła że on nie istnieje ;)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ja wierzę w św. mikołaja chociaż jestem już dorosły! bo dla mnie, i tak będę uczył swoje dzieci, św. mikołaj to każdy, który chce obdarować kogoś prezentem w święta i duch tego św. mikołaja jest w takim człowieku, bo inaczej by tego nie robił. tak więc św. mikołaj istnieje tyle, że nie w wymiarze fizycznym (tj. długa siwa broda i czerwone ubranko) ale w wymiarze duchowym.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|