|
|
|
Mam duży ogród.... w sumie to tylko trawa i drzewa w nim są... marzy mi się basen....co o tym sądzicie? czy w naszym klimacie jest wogóle sens inwestować w basen w ogrodzie? i orientujecie się może, czy to kosztowna sprawa? czy tez wystarczy po prostu wykopać głęboki dół, obłożyć to płytkami i wlać wody?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
czy tez wystarczy po prostu wykopać głęboki dół, obłożyć to płytkami i wlać wody?
Przepraszam bo nie wiem co chcesz obłożyć? Zaczynasz setki tematów a jeszcze ani jednego pierwszego posta nie widziałem żeby był spójny i przemyślany.
Baseny to droga sprawa wykopanie dołu wykonanie płyty czesto mocno zbrojonej, lepszy beton, ściany basenu mogą być betonowe, panele-plastikowe, może być cała niecka z tworzywa albo stalowe nierdzewne. Jeżeli już masz nieckę i ściany to można obkładać płytkami ale lepiej ściany pokryć specjalną zgrzewaną folią. Wykończenie tej części to i tak połowa kosztów bo jeszcze musisz kupić pompę filtry, cała instalacja może wynieść drugie tyle, musisz wiedzieć czy chcesz skimery czy rynne przelewową itd itd. Jeżeli pytasz czy to kosztowne, tak to kosztowne. Ale co dla Ciebie jest kosztowne jak nie powiedziałeś w ile się chcesz zmieścić ;)
W naszym klimacie można mieć basen, są bardzo fajne teleskopowo składane dachy, wode możesz też podgrzewać. Tu zaczyna się inna sprawa że zbudowanie basanu to jedno a utrzymanie go przez lata na poziomie to zupełnie inna sprawa.
Jeżeli chcesz by dzieci się potaplały w wodzie i chcesz sam się pomoczyć polecam składany basen na stelazu jaki często widać przy marketach latem, komplet z pompą filtrem i instalacją dla wymiaru 4 x 6 m głeboki na 1,4 będzie i tak kosztował koło 15k. Zimą go zwiniesz do garażu.
Google nie boli. Producentów jest od groma jak sprecyzujesz o czym marzysz chętnie pomogę.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
basen to raczej kiepski pomysł. Pomijam koszty samej budowy i toczy otrzymasz wogóle warunki zabudowy. Wokół basenu będziesz miaął same komary i inne owady wodolubne.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
rokoski:
czy tez wystarczy po prostu wykopać głęboki dół, obłożyć to płytkami i wlać wody?
Przepraszam bo nie wiem co chcesz obłożyć? Zaczynasz setki tematów a jeszcze ani jednego pierwszego posta nie widziałem żeby był spójny i przemyślany.
Baseny to droga sprawa wykopanie dołu wykonanie płyty czesto mocno zbrojonej, lepszy beton, ściany basenu mogą być betonowe, panele-plastikowe, może być cała niecka z tworzywa albo stalowe nierdzewne. Jeżeli już masz nieckę i ściany to można obkładać płytkami ale lepiej ściany pokryć specjalną zgrzewaną folią. Wykończenie tej części to i tak połowa kosztów bo jeszcze musisz kupić pompę filtry, cała instalacja może wynieść drugie tyle, musisz wiedzieć czy chcesz skimery czy rynne przelewową itd itd. Jeżeli pytasz czy to kosztowne, tak to kosztowne. Ale co dla Ciebie jest kosztowne jak nie powiedziałeś w ile się chcesz zmieścić ;)
W naszym klimacie można mieć basen, są bardzo fajne teleskopowo składane dachy, wode możesz też podgrzewać. Tu zaczyna się inna sprawa że zbudowanie basanu to jedno a utrzymanie go przez lata na poziomie to zupełnie inna sprawa.
Jeżeli chcesz by dzieci się potaplały w wodzie i chcesz sam się pomoczyć polecam składany basen na stelazu jaki często widać przy marketach latem, komplet z pompą filtrem i instalacją dla wymiaru 4 x 6 m głeboki na 1,4 będzie i tak kosztował koło 15k. Zimą go zwiniesz do garażu.
Google nie boli. Producentów jest od groma jak sprecyzujesz o czym marzysz chętnie pomogę.
oczywiście, że google nie boli, ale zdaje się, że między innymi od tego są fora, żeby prosić o opinie innych użytkowników.
problem z tym basenem jest taki, że po prostu tylko myślałem o basenie. nie mam zielonego pojęcia jakie kroki trzeba by podjąć, aby basen mieć w ogrodzie, nie znam sie na tym bo i skąd ? zadałem proste pytanie i oczekiwałem prostej odpowiedzi, a nie wykładu na temat spójności zdania. pytałem czy wystarczy oblozyc plytkami dol . i co w tym dziwnego ? co w tym niespojnego ? pytam jako zwykly Kowalski, ktory baseny w ogrodach widzial na filmach ( nie mowie o takich plastikowych dla dzieciakow). gdybym wiedział jak zrobic basen, nie zakładał bym tego tematu - to chyba proste?
Chciałem mieć basen i posiłem o pomoc uzytkownikow, ktorzy takie baseny maja i moga cos na ten temat powiedziec. Powtarzam - tylko mysle o basenie. Gdybym go juz budowal - uwierz, na pewno nie szukal bym poad na forum, tylko zwrocil bym sie do fachowca. Od pomyslu do jego realizacji - dluga droga..
yazeer wyedytował tego posta w dniu 2009-11-28 20:52:09
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Basen na lato świetna sprawa. Ja marzę o takim. A jak nie basen to chociaż oczko wodne.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
z oczkiem wodnym jest dużo prościej. Nie dośc ,ze nie potrzebujesz głębokiego dołu kopać to jeszczę łatwo uszczelnić podłożę. Wpuszczasz kilka rybek i stawik będzie czysty przez okrągły rok. Polecam.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Z pewnością wykopanie dołu i obłożenie go płytkami to zdecydowanie za mało. Wcale nieskomplikowane obliczenia wytrzymałościowe mogą dać obraz tego jak mocne muszą być ściany i dno aby dały radę naporowi wody, która ma być w basenie. A tu się kłania pytanie, jaki duży basen? Poza tym kwestia odpływu wody z basenu, bo nie wyobrażam sobie usuwania wody z basenu poprzez wypompowywanie wody (z drugiej strony można ją użyc do podlania ogrodu). W każdym razie to nie taka prosta sprawa.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
zielak233:Z pewnością wykopanie dołu i obłożenie go płytkami to zdecydowanie za mało. Wcale nieskomplikowane obliczenia wytrzymałościowe mogą dać obraz tego jak mocne muszą być ściany i dno aby dały radę naporowi wody, która ma być w basenie. A tu się kłania pytanie, jaki duży basen? Poza tym kwestia odpływu wody z basenu, bo nie wyobrażam sobie usuwania wody z basenu poprzez wypompowywanie wody (z drugiej strony można ją użyc do podlania ogrodu). W każdym razie to nie taka prosta sprawa.
Obliczania skomplikowane nie są ale trzeba pamiętać że basen może znajdować się w kilku stanach naprężeń i trzeba go na to przygotować. Może być pełny wody, może być pusty i obsypany ziemią która wywiera na niego parcie, może być też awaryjnie odkopany z zewnątrz gdy jest napełniony. Różne sytuacje sprawiają że żelbetowe baseny zbroi się z każdej strony, najlepiej drobnymi prętami. Basenów które popękały i były ratowane jest pełno.
Co do wody, wodę na zimę można spuszczać z betonowych ale większości basenów zaleca się jej zostawienie, nie zmienia to własnie rozkładu sił i basen pracuje cały czas tak samo. Woda z basenu oprócz chloru może w sobie mieć różne środki chemiczne by nie kwitła, nie rozmnażały się komary i inne, to nie jest dobra woda do podlewania, pewnie trawnikom albo winogroną nie zaszkodzi ale podlanie climatysa albo inne delikatne roślinki pewnie zakonczy ich zywot ;)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Mimo wszystko chyba jednak praktyczniej kupić basen rozkładany. W końcu w warunkach ogrodowych chodzi o to żeby bardziej się "popluskać" niż pływać.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Niedawno słyszałem o jakieś misce basenowej stałej z tworzywa sztucznego (nie wiem dokładnie z czego). Wiem tylko tyle że jest to sysyem francuski i się nieźle sprawdza w basenach przydomowych. Niestety znam tylko dwie takie opinie, wydaje mi się że to mało. Może ktoś z Was coś więcej na ten temat słyszał?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ale jak, to się w ziemie wkopuje czy stoi swobodnie na powierzchni?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Z tego co słyszałem wkopuje się w ziemię
Link Cytuj