|
|
|
myślimy o zamontowaniu czujniku ruchu przed drzwiamy wejściowymi - żeby światło zapalało się, gdy ktoś podchodzi do drzwi. Jakie są koszty takiego czujnika, jak go się montuje?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Montaż ogranicza się do podpięcia do prądu. znalazłe mna allegro lampy za ok 35 zł. W zestawie jes tjuż Halogen podłączony do czujnika ruchu.Zerknij na to.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a nie myślałaś żeby sobie zamontować lampę solarną? taka nic prądu nie bierze i nie ma porblemów z podpięciem. chyba ją się tylko kupuje i stawia.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Myślę, że lampa solarna to nie to o co chodzi efce. Rozumiem, że lampa z czujnikiem ma być swego rodzaju alarmem, że ktoś się zbliża. I to jest jak najbardziej rozsądne rozwiązanie. Solarna lampa ogrodowa to tylko ozdoba, bez wielkiego pożytku.
zielak233 wyedytował tego posta w dniu 2009-11-07 19:55:20
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
polecam lampę z czujnikiem ruchu... znajomi mają i rzeczywiście to świetne rozwiązanie i daje na prawdę dobre światło....
jakieś 15-20 metrów zapalają się lampki jak ktoś idzie, i porządnie oświtlają światło. tak więc ja zdecydowanie polecam lampy z czujnikiem.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
zielak233:Myślę, że lampa solarna to nie to o co chodzi efce. Rozumiem, że lampa z czujnikiem ma być swego rodzaju alarmem, że ktoś się zbliża. I to jest jak najbardziej rozsądne rozwiązanie. Solarna lampa ogrodowa to tylko ozdoba, bez wielkiego pożytku.
Problem w tym, że czasami wystarczy dłuższy podmuch wiatru i lampa sama się włącza...
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ale jeśli to nie chodzi o efekt oświetlenia komuś drogi, kto się zbliża do domu, tylko o sygnał , że ktoś idzie...to może lepiej taką czujkę z melodyjką ? taki dzwonek... moja babcia ma coś takiego, bo mieszka w małej kamienicy, i na schodach, jak ktoś nadepnie na odpowiedni stopień, to pojawia się taki dżwiek, sygnalizujący domownikom, że ktoś idzie, albo chodzi po klatce....
swoją drogą jets to ciekawy sposób ochrony przez złodziejami, bo przynajmniej zawsze można wypatrzyć jak ktoś obcy się kręci...
ale to raczej sprawdza się w kamienicachc z małą ilością mieszkań, gdzie wszyscy się znają...
myslę że taka czujka przy domu też by się sprawdziła....
pytanie tylko czy sąsiadom by za bardzo taki sygnał nie przeszkadzał....
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Generalne to i tak chyba nie ma lepszego rozwiązania niz czujnik ruchu więc albo normalny włącznik do lampy na dworze, albo czujnik. A co do wiatru to równie dobrze może wróbel przelecieć i się włączy, albo pies więc tak czy owak zawsze bedzie jakieś "ale".
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
"jeśli to nie chodzi o efekt oświetlenia komuś drogi, kto się zbliża do domu, tylko o sygnał , że ktoś idzie...to może lepiej taką czujkę z melodyjką"
zdecydowanie chodzi mi o światło, a nie o sygnał że ktoś idzie. Zależy mi, żeby, gdy podchodzę do drzwi coś oświetlało mi zamek w drzwiach.
Czujnik ruchu to chyba najlepszy pomysł.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
polesał bym zwykły czujnik ruchu koszt około 28 zł podłączony do zwykłej lampki na zewnątrz rozwiązanie sprawdzone przezemnie
co do ptaków czy kotów to nie tak jak piszecie każdy czujnik ruchu ma 2 regulacje czułości jedną na światło i 1 na ruch
taką instalację mam u siebie przed domem i jestem zadowolony . a co do halogenu to raczej nieenergo oszczędnie trochę bo min. 150wat a nawet 200 i 500 wedlóg mnie to wystarczy 60 żarówka
pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
yazeer:Problem w tym, że czasami wystarczy dłuższy podmuch wiatru i lampa sama się włącza...
Yazzer - nie widziałem jeszcze czujnika ruchu, który włącza się od "dłuższego podmuchu wiatru"....
Piotrek
www.ministerstwokuchni.pl
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Mam taki halogen zamontowany tuż koło drzwi na taras. Lampa włącza się jak tylko zerwie się mocniejszy wiatr...
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
yazeer:Mam taki halogen zamontowany tuż koło drzwi na taras. Lampa włącza się jak tylko zerwie się mocniejszy wiatr...
Prawdopodobnie masz źle zamontowany halogen - wiatr porusza go względem innych stalych obiektów przez co wyzwala czujnik ruchu lub obok halogenu masz np drzewa, które są poruszane przez wiatr i także reaguje czujnik. Z tyłu czujnika masz najprawdopodobniej 3 pokrętła służące do regulacji czasu świecenia halogenu, czułości wyzwalania czujnika i czułości zmierzchowej - wyreguluj czujkę i problem zniknie. Pozdrowienia!
Piotrek
www.ministerstwokuchni.pl
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
W obwodzie prowadzącym zasilanie do czujnika można "po drodze" zainstalować włącznik/wyłącznik mechaniczny. Wtedy zawsze można światło wyłączyć kiedy nie chcemy aby się w ogóle załączało.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
zielak233:W obwodzie prowadzącym zasilanie do czujnika można "po drodze" zainstalować włącznik/wyłącznik mechaniczny. Wtedy zawsze można światło wyłączyć kiedy nie chcemy aby się w ogóle załączało.
Ale to musisz sam montowac. Czy można kupić taki z już zamontowanym włacznikiem/wyłącznikiem?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Pewnie można choc nie spotkałem się, bo to są generalnie dwa osobne urządzenia, a raczej czujniki są sprzedawane jako samodzielny sprzęt. Można jednak zamontować czujnik np. bezpośrednio przy dotychczasowej lampie, jakby doinstalowując czujnik do lampy. Masz wtedy gotowe połączenie z przełącznikiem.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ja myśle że zainstalowanie takiego systemy z czyjką ruchu to jest tylko ze względów lenistwa, załączania wyłącznika np. schodowego, ale jest to jak najbardziej sprawdzona metoda przy najprostrzej czynności otwierania zamka w drzwiach wejściowych, gdzie po pojawieniu się domownika w polu widzenia czujki oświeca się światło i świeci się do momentu wejści do budynku. Jak najbardziej polecam rzwiązanai tego typu, ponieważ sam nieco jestem leniwy i drażni mnie gdy przed wejściem do budynku musze szukać gdzie jest ten cholerny wyłącznik, aby móć trafić kluczem do zamka. jeśli chceci się dowiedzieć jak to podłączyć proszę o kontakt pod nr 0790-362-669 wyjaśnię wszystko
markiz-deb wyedytował tego posta w dniu 2009-12-24 11:54:19
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
markiz-deb: Ja myśle że zainstalowanie takiego systemy z czyjką ruchu to jest tylko ze względów lenistwa, załączania wyłącznika np. schodowego, ale jest to jak najbardziej sprawdzona metoda przy najprostrzej czynności otwierania zamka w drzwiach wejściowych, gdzie po pojawieniu się domownika w polu widzenia czujki oświeca się światło i świeci się do momentu wejści do budynku. Jak najbardziej polecam rzwiązanai tego typu, ponieważ sam nieco jestem leniwy i drażni mnie gdy przed wejściem do budynku musze szukać gdzie jest ten cholerny wyłącznik, aby móć trafić kluczem do zamka. jeśli chceci się dowiedzieć jak to podłączyć proszę o kontakt pod nr 0790-362-669 wyjaśnię wszystko
co masz na myśli mówiąc wyłącznik schodowy? Nie rozumiem tej wypowiedzi.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
chodzi chyba o taki, który włącza się samemu za pomocą włącznika, a on sam po np. 1 minucie się wyłącza (jak na klatkach schodowych w blokach).
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ja bym powiedział że taki czujnik ruchu, przy oświetleniu wejścia do budynku montowany jest nie ze względu lenistwa właściciela bo każdy jest leniwy (a człowiek to taka bestia, co zawsze odzie po najmniejszej linii oporu), ale raczej ze względów bezpieczeństwa samego własciciela jak i gości, którzy przychodzą do niego wieczorem, lub w nocy. jesli świaatło zapali się automatycznie to nikt sobie krzywdy nie zrobi bo widzi, gdzie idzie ale równiez nikt niezauważony nie podejdzie do drzwi. Tutaj decyduje bezpieczenstwo a nie lenistwo.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|