• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

okna antywłamaniowe

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
yazeer

ostatnio natknąłem się na jakieś policyjne statystyki, z których wynikało, że w większości przypadków, złodzieje włamują się do mieszkań nie przez drzwi, ale właśnie przez okna. ale w sumie dzisiaj to chyba już kazdy korzysta z takich antywlamaniowych okien... nie wyobrazm sobie montowac jakis krat czy cos....

co mysliscie o tym ? macie jakies inne sposoby ?

Link Cytuj

0
zielak233

Mieszkam w bloku na 3cim piętrze więc nie zastanawiałem się nad zabezpieczeniem okien, ale myślę, że włamania przez okna wynikają z dwóch rzeczy - albo wybija się szybę i tu trzeba zabezpieczenia mechanicznego (typu krata albo rolety zewnętrzne) lub też po prostu złodzieje wchodzą przez niezamknięte okna (uchylone) i tu potrzeba rozsądku i uwagi.

Link Cytuj

0

No rzeczywiscie one sa antywlamaniowe chyba tylko z nazwy, bardzo latwo je rozbic i wybic okno kamieniem o czym sie ostatnio przekonalem niestety..

Link Cytuj

0
zielak233

No chyba, że są jakieś inne okna antywłamaniowe, o których nie słyszałem, bo dla mnie te pcv które montuje się teraz masowo nie są żadnymi antywłamaniowymi oknami.

Link Cytuj

0

hmm..to co w takim razie z zabezpieczeniem?Jak można chronić się przed wlamywaczami? Jakie okna montować?

Link Cytuj

0
piotr1608

Okna sprzedawane jako "antywłamaniowe" są takimi  tylko z nazwy, albo mają okucia z zabezpieczeniem rozwarcia, lub po prostu sprzedawca wciska kit. Praktycznie niemożliwe jest zabezpieczenie nie zamkniętego okna, zamknięte zabezpieczają szyby od P4 do P0 co niższa kat to droższa. (P3 nie sposób rozbić siekierą, sam próbowałem na szkoleniu). Profesjonalna antywłamaniówka to odpowiednie szkło plus wzmocniona rama. To moze pomóc.

piotr1608 wyedytował tego posta w dniu 2009-11-05 21:07:12

Link Cytuj

0
efkag1

a może rolety antywłamianiowe zamiast takich okien? moi sąsiedzi mają i chyba im się to sprawdza, bo zaciągają na noc.

Link Cytuj

0
zielak233

Też jestem, jeśli już trzeba coś wybrać, zwolennikiem rolet. Widzę, że ludzie montują je nawet na wyższych kondygnacjach w blokach, gdzie można by domniemywać, że raczej nikt się włamywać tą drogą nie będzie. Mają one tę zaletę, że całkowicie blokują naświetlenie okien latem i może być chłodniej w mieszkaniu. A co do ochrony antywłamaniowej? Sądze, że jest to rozwiązanie dość skuteczne.

Link Cytuj

0
mazoz

Zaciągnięte rolety "antywłamaniowe" - mało sprzedawców takie posiada to znak dla złodzieja że właściciela nie ma w domu. Polecam jednak dobre okna antywłamaniowe (odpowiednie szyby i okucia), system alarmowy i dobrych sąsiadów!!!

Link Cytuj

0
zielak233

Dobry sąsiad i dobry pies - to zawsze się pojawia w temacie ochrona przed złodziejami więc coś w tym jest.

Link Cytuj

0
yazeer

a co z alarmem ? Albo jakims "solidem"?

Link Cytuj

0
zielak233

Alarmy i solidy to chyba raczej w domach jednorodzinnych bo w mieszkaniu nie spotkałem się jeszcze...

Link Cytuj

0
yazeer

ale nie spotkałeś się, bo nie ma jak tego zamontować, czy też to po  prostu mało popularne ?

moim zdaniem nie można polegać tylko na sąsiadach, bo zazwyczaj tylko na patrzeniu przez wizjer sie kończy.

Ja bym sobie chętnie aki alarm w domu założył.

Link Cytuj

0

jakbym miał coś montować to tylko rolety. Kraty w żadnym wypadku. Mieszkałem w mieszkaniu gdzie były kraty i to była trauma. Nigdy więcej.

A w okna antywłamaniowe nie wierzę.

Link Cytuj

0

wracając do zabezpieczeń- czy okno gdy jest uchylone to czy złodziej ma możliwosc przeforsowania i wejścia do domu ?

Link Cytuj

0
rafalreszka

Uchylone skrzydło nie stanowi zadnego zabezpieczenia. łatwo je wyłamać. 

Link Cytuj

0
yazeer
rafalreszka:

Uchylone skrzydło nie stanowi zadnego zabezpieczenia. łatwo je wyłamać. 

parę dni wcześniej czytałem artykuł o okuciach  antywyważeniowych. Wg słów autora tych okien nie można wyważyć, skrzydeł też nie. Spokojnie można spać z uchylonym. Natomiast zwykłe PCV są do przeforsowania.

Link Cytuj

0
rafalreszka

"W kompletnym zestawie elementów antywyważeniowych klasy WK2 powinno być od siedmiu do nawet jedenastu zaczepów. Powinny one wzmacniać każdy narożnik okna w dwóch punktach oraz dodatkowo środkowe części profili skrzydeł (jeśli szerokość i wysokość skrzydła to umożliwia). Od niedawna dostępne jest na rynku okucie umożliwiające - oprócz uchylania, otwierania i zamykania - odsunięcie całego skrzydła od ościeżnicy tak, aby wokół powstała kilkumilimetrowa szczelina. Tak "otwarte" okno można pozostawić nawet podczas dłuższej nieobecności w domu (np. w trakcie urlopu). Specjalne zaczepy zamocowane w ramie sprawiają, że podczas wietrzenia okno jest zabezpieczone przed włamaniem tak, jakby było zamknięte. Funkcja ta również optycznie nie zachęca włamywaczy do skorzystania z okazji. Z zewnątrz nie widać bowiem szczeliny pomiędzy ościeżnicą i skrzydłem, a skierowana do góry klamka jest zasłonięta przez profil."

To już nie jest zwykłe okno antywłamaniowe. Zwykłe przy uchyle ma tylko dwa punkty mocowania. A zresztą widziałem juz, jak chronią, moze to okucie, które przytoczyłem powyzej jest skuteczniejsze.

rafalreszka wyedytował tego posta w dniu 2009-12-01 12:16:29

Link Cytuj

0
zielak233

Mimo wszystkich odstępnych zabezpieczeń będę optował za tym, że podstawową sprawą jest rozsądek, trochę przezorności i brak niepotrzebnych  zachowań, które mogłby sprowokować złodzieja i będzie dobrze.

Link Cytuj

0
yazeer
zielak233:

Mimo wszystkich odstępnych zabezpieczeń będę optował za tym, że podstawową sprawą jest rozsądek, trochę przezorności i brak niepotrzebnych  zachowań, które mogłby sprowokować złodzieja i będzie dobrze.

Tak ale...Często to złodziej sobie Cieba wybiera za ofiare. Obserwuję Cię przez parę dni i dopiero uderza. Tak na marginesie którą droga najczęściej złodziej uderza? 

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane