• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

resztki farby na parkiecie

(obserwuj)
efkag1

Koleżanka pytała mnie ostatnio czy nie wiem, czym usunąć resztki farby z parkietu - chodzi o zachlapanie podłogi po malowaniu. Parkiet prawie nowy, więc szkoda by było go zniszczyć.

Może podsuniecie jakiś pomysł?

Link Cytuj

0
parkiet-lak

Parkiet lakierowany czy olejowany?

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Jaka farba przede wszystkim?

Link Cytuj

0

Obawiam się, że czeka Cię cyklinowanie.NAjlepiej skontaktowaćsię z jakimś profesjonalistą.

Link Cytuj

0
parkiet-lak

Można spróbować środkiem czyszczącym na bazie rozpuszczalników, który nie reaguje z lakierem np. L91 Cleaner firmy Berger-Seidle. Jeżeli jest to parkiet lakierowany. Jeśli to nie pomoże to będzie chyba potrzebny szlif. To tyle nie widząc tego.

Link Cytuj

0
efkag1

przekażę koleżance Wasze uwagi. Dzięki.

nie powiedziała mi jaki ma ten parkiet, więc więcej nic nie wiem.

Link Cytuj

0
yazeer
parkiet-lak:

Można spróbować środkiem czyszczącym na bazie rozpuszczalników, który nie reaguje z lakierem np. L91 Cleaner firmy Berger-Seidle. Jeżeli jest to parkiet lakierowany. Jeśli to nie pomoże to będzie chyba potrzebny szlif. To tyle nie widząc tego.

a co z lakierem? ie uszkodzi się wtedy powłoki lakieru?

Link Cytuj

0
parkiet-lak

Jest to środek wypuszczony przez jednego z czołowych producentów lakieru. NIe reaguje z nim, a usuwa wszelkie resztki konserwacji i zabrudzeń, byc może poradzi sobie z farba na lakierze. O ile oczywiście parkiet jest lakierowany.

Link Cytuj

0
zielak233

Moim zdaniem jednak kluczowe pytanie jak to farba pokapała na parkeit? Bo jesłi np. akryl to po prostu gorąca woda i zmyć, jeśli olejna to już gorzej ale nue tragicznie (rozpuszczalnik).

Link Cytuj

0
parkiet-lak

Ciężko sie wypowiadać, za mało informacji :(

Link Cytuj

0
yazeer
zielak233:

Moim zdaniem jednak kluczowe pytanie jak to farba pokapała na parkeit? Bo jesłi np. akryl to po prostu gorąca woda i zmyć, jeśli olejna to już gorzej ale nue tragicznie (rozpuszczalnik).

sama gorąca woda nie pomoze raczej. Proponował bym dodać jakiegoś detergentu i spróbowac zmyć-  o ile oczywiście to akryl.

yazeer wyedytował tego posta w dniu 2009-10-26 16:26:51

Link Cytuj

0
zielak233

Powiem tak: farba akrylowa to farba "wodna" i prosta sprawa, że sama woda powinna wystarczyć. Ewentualne dodatkowe problemy mogą potrzebować siły a nie raczej detergentów.

Link Cytuj

0

Z tego co mi powiedział sprzedający w Praktikerze zdązyłem ustalić, że jest jakaś pasta rozmiękczająca, którą warto by zastosować w tym przypadku. Ona się nazywa "Scansolem.".

Link Cytuj

0
zielak233

Nie słyszałem o takich środkach, ale być może to jest skuteczne i nieszkodliwe dla podłogi, bo na to bym patrzył w pierwszej kolejności.

Link Cytuj

0

Nie wierzcie w cudowne środki usuwające cokolwiek z lakieru, jeśli nie była to farba wodna a nie wiesz jaki lakier został położony to nie kombinuj. spróbuj usunąć farbę wodą jeśli się nie uda pozostaje matowienie lakieru i położenie kolejnej warstwy (nie cyklinowanie) lub jak masz dobrego fachowca i wiesz jaki masz lakier na podłodze to ów fachowiec może wiedzieć co z tym zrobić, większość lakierów jest niewrażliwa na rozpuszczalniki przez krótki czas więc można usunąć farbę rozpuszczalnikiem ale nie to robi ktoś kto się na tym zna.

Link Cytuj

0
ja_ku1
PREMIUM
efkag1:

Koleżanka pytała mnie ostatnio czy nie wiem, czym usunąć resztki farby z parkietu - chodzi o zachlapanie podłogi po malowaniu. Parkiet prawie nowy, więc szkoda by było go zniszczyć.

Może podsuniecie jakiś pomysł?

Witam, pomysł jest bardzo prosty, wystarczą trzy rzeczy: troszkę chęci, szmatka, i miska z ciepłą wodą. Chyba wszyscy wiedzą jak tego używać, ewentualnie miękka szczotka i nakolanniki jeśli ktoś ma delikatne kolanka :))), wiem bo jestem parkieciarzem i dość często zdarza mi się kłaść drugą warstwę lakieru po malowaniu a co za tym idzie muszę zmyć kropki farby z parkietu dotyczy to podłogi zarówno olejowanej jak i lakierowanej. Znam jeszcze drugą metodę, której nie polecam, można spróbować ścigać fachowca który rzeczoną podłogę pochlapał.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane