• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

jak nie farelka to co?

(obserwuj)
efkag1

jaki grzejnik polecacie do dogrzewania mieszkania?

zmienić ogrzewania nie zmienimy, a mamy bardzo zimny pokój. Znam tylko grzejniki farelki i olejowe. są jakieś inne? jakie będą najbardziej ekonomiczne (chociaż oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie dogrzewanie w ogóle ekonomiczne nie jest).

Link Cytuj

0
zielak233

Najpopularniejsze to właśnie grzejniki olejowe o których piszesz oraz elektryczne. Osobiście uważam, że olejowe są efektywniejsze, bo ciepło z nich jest jakieś trwalsze. Poza tym jak już sięrozgrzeją to potem jeszcze przez jakiś czas grzeją, a elektryczne jednak szybko stygną. Z kolei elektryczne szybko sięnagrzewają, więc jeśli jest naprawdę potrzeba szybkiego dogrzania to na ewno to jest lepsze. Ja polecałbym jednak olejowy.

Link Cytuj

0
efkag1

a czy orientujesz się może jak to jest ze zużyciem prądu w przypadku grzejników olejowych i typowych farelek? który z nich zużywa go mniej?

i jakie są orientacyjne ceny takich grzejników?

tak zmarzłam, że już dzisiaj po południu chcę wybrać się do castoramy i coś kupić, a nie znam się na tym zupełnie.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Swietne są grzejniki elektryczne, ale niestety sporo ciągną. Zaczełabym od uszczelnienia okien i izolacji termicznej mieszkania.

Link Cytuj

0
efkag1

a na czym polega taka izolacja termiczna? okna już mamy pouszczelniane

Link Cytuj

0
AKatja

Nie wiem co moi poprzednicy mieli na myśli, mówiąc "grzejniki elektryczne", ja z doświadczenia mogę polecić grzejniki konwektorowe elektryczne. Jeśli się kupi dobrej firmy - to dogrzewają idealnie. Ja mam dwa rodzaje - jeden jakiejś włoskiej firmy, drugie z atlanica (czy jakoś tak). Atlantiki są u mnie używane do normalnego ogrzewania domu (nie jako dogrzewanie). Drewniany dom, docieplony wełną i siding, powierzchnia około 70m2 - wychodzi całkiem nieźle finansowo. Nie wiem dokładnie ile, ponieważ używają go lokatorzy i sami płacą - ale  z tego co mówią, jest oszczędnie.  Konwektory mają jedną wielką zaletę - są ciche i nie buczą jak farelki.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Jeśli okna macie uszczelnione, to jeszcze tylko drzwi wejsciowe mozna.

Link Cytuj

0

Polecam piecyki naftowe

Ciche, opalane  specjalną naftą i wydajne, bezzapachowe.

Ogrzewanie elektryczne jest za drogie, nie polecam. Sam ogrzewałem się zanim założyłem ogrzewanie gazowe. 

Tutaj link : http://www.solgro.pl/?piecyki-naftowe,37

Xatrix-X1 wyedytował tego posta w dniu 2009-10-19 20:14:56

Link Cytuj

0
zielak233

Jak jest mozliwość (tzn. jest komin) to można postawić jakiś piękny piec kaflowy, nawet nie duzy i palić w piecu. Ciepło jest zupełnie inne, a przy okazji można spalić wiele niepotrzebnych gratów...

Link Cytuj

0
efkag1

Piec odpada bo to dom wynajmowany i właściciele nie godzą się na żadne zmiany.

Natomiast ciekawi mnie czym są te grzejniki konwektorowe, bo jak rozumiem nie są to farelki tylko coś innego. Bardzo bym prosiła o wyjaśnienie. I o podanie mniej więcej przedziału cenowego w jakim mieszczą się takie grzejniki.

Link Cytuj

0
AKatja

Specjalistą nie jestem absolutnie w tej dziedzinie, więc może wrzuć w wyszukiwarkę np. na allegro "grzejnik konwektorowy" i poczytaj - ceny są chyba od 60 do 300 zł średnio....  Tak z punktu widzenia totalnego laika to jest jakaś spiralka grzewcza na spodzie grzejnika podobnego jak od CO - takiego "dziurawego" w środku. Ciepłe powietrze ogrzane spiralką idzie do góry

Link Cytuj

0

w pracy mam grzejnik na wzó takiego żeliwnego z tą różnicą, że jest elektryczny. Daje duzo ciepła, co prawda było kilka przypadków, że po właczeniu do listwy , walnął bezpiecznik z tej listwy i trzeba bylo ją zmieniac. Więc domyslam sie, że jest dość energio- biorny.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Co ostatecznie wybraliście?

adelajna_aa wyedytował tego posta w dniu 2009-10-25 10:01:06

Link Cytuj

0
zielak233

Konwektorowy - najprościej elektryczny.

zielak233 wyedytował tego posta w dniu 2009-10-26 08:30:05

Link Cytuj

0
osheen

Witaj.

Zapraszam sie do zapoznania z ciekawym rozwiązaniem realizowanym przez naszą firmę. Jest na pewno droższe ale ale bardzo ekonomiczne . dodatkowo klimatyzacja latem :) alukcja allegro nr.  795356535. jakby co zaprasza do zadania pytania klimaty @ klimaty . net . pl

pozdrawiam

Link Cytuj

0

hmm..a może po krótce byście Państwo opisali na czym polega? Sam jestem ciekaw , ale na razie nie mam zamiaru montować czegoś "droższego".

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane