• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

rolety czy żaluzje

(obserwuj)
_kasiuuula_

co byście wybrali? mi bardzo podobają się rolety, ale nigdy ich nie miałam. Mają jakieś minusy?

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Ja mam rolety i uważam, że są super. Jedyna wada jest taka, że kot mi poluje na łancuszki od nich.  Co do antywałmaniowych to trzeba je często podnosić, co powodują duchotę i wilgoć - są nieprzepuszczalne. Ale łatwo sobie zrobić nimi noc za dnia.

Link Cytuj

0

Miałem i rolety i żaluzje dlatego kategorycznie odradzam rolety. 
Rolety wiecznie się psuły, wypadały z tych szyn po których się je spuszcza. Co do czyszczenia - nie mam pojęcia jak je się powinno czyścić.
Jeżeli chodzi o żaluzje to możesz zrobić różne natężenie światła. Roletami albo odsłonisz zupełnie, albo zasłonisz i nic nie widzisz.

Link Cytuj

0
zielak233

Bardzo fajnym rozwiązaniem są żaluzje drewniane o szerokich deseczkach (takich na ok. 5 cm) pozwalają na regulację natężenia światła a jednocześnie są łatwe w utrzymaniu. Rolety na pewno wyglądają ładniej bo jedna gładka powierzchnia, ale to już kwestia gustu. Ja mam od iks czasu żaluze takie klasyczne alu. i pewnie przy najbliższej okazji wymienię na rolety. Ale to z oszczędności bo takie drewniane żaluzje są droższe.

Link Cytuj

0
yazeer
Jak masz żaluje to nie musisz mieć już firanek jak masz rolety to musisz , no chyba, że ciągle masz je spuszczone.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_
kurczę zniechęciliście mnie trochę do tych rolet. muszę to jeszcze raz przemyśleć. Drewniane żaluzje nie wątpie ze są fajne, ale absolutnie nie pasują do mojej wizji mojego odnowionego pokoju. Prędzej już takie zwykłe srebrne. a w ogóle to czym wy myjecie te srebrne żaluzje?

Link Cytuj

0
zielak233
Szmatka i gorąca woda z płynem. Składam je tak aby była cała powierzchnia i myję najpierw z jednej potem z drugiej strony. Ale i tak nieuniknione jest bawienie się z zakamarkami pomiędzy kolejnymi blaszkami. Żmudna robota ale raz na jakiś czas trzeba.

Link Cytuj

0
efkag1
Mi również bardzo podobają się rolety, ale chyba rzeczywiście często się psują, bo i mi je odradzano.

Link Cytuj

0
silver_cloud
No ale żaluzje są takie... staromodne. Źle mi się kojarzą.

Link Cytuj

0
trzeba wybierac mieć staromodnymi, prakycznymi zaluzjami a nowoczesnymi mało praktycznymi roletami.

Link Cytuj

0
zielak233
Zawsze można te staromodne żaluzje "odmłodzić" np. malując je na jakiś kolor:)

Link Cytuj

0
efkag1

to malowanie żaluzji to rzeczywiście fajny pomysł. ale jaką farbę trzeba mieć do tego? (chodzi o te zwykłe aluminiowe żaluzje)

Link Cytuj

0
yazeer

hmm...ja bym proponowałjakąs w sprayu. Ale nie ukrywam , że nigdy tego nie robiłem. Też chętnie sie dowiem.

Link Cytuj

0
zielak233

Spray mógłby być, bo łatwo i szybko pokryłby powierzchnię. Obawiam isę tylko, że biorąc pod uwagę jak bardzo takie żaluzle "pracują" mogłoby się skończyć na odpryskach. Z kolei malowanie tego emalią to żmudna robota, ale na pewno bardziej trwała. Są np. emalie dekorala, które pachną przy malowaniu (np. kolor owoce lesne pachnie jak kisiel owocowy) i ładnie kryją. Ja osobiście spróbowłabym jednak sprayem - bo szybciej i wygodniej. Tylko wtedy musisz mieć jakieś osobne pomieszczenie do malowania, bo wiadomo - spray pryska.

Link Cytuj

0
Fufatek
PREMIUM

Witam serdecznie.
Żaluzje drewniane są zaliczane do produktów ekskluzywnych. Oczywiście nie mam na myśli chińskich produktów z marketu. Dlatego zdecydowanie odradzam ich malowanie - szczególnie w okresie gwarancji. To naprawdę może boleć  finansowo. A propos głównego temu w tym wątku to m.in uzależniałbym wybór systemu od tego czy ma być montowany do ściany czy na ramę okna, oraz od jego rozmiarów. Proszę pamiętać, że żaluzje drewniane ważą ok 2,2 na każdy metr kwadratowy powierzchni. Zawieszanie tak ciężkiego systemu bezpośrednio na ramie okna obciąża je. Co więcej , żaluzje drewnienie też dość szybko się kurzą podobnie ja meble i inne drewno. Czy szczeni poszczególnych lameli tez wymaga pewnej precyzji. Nie zgodzę się też z opiniami, że rolety się psują - to bardzo ogólne zdanie. Jakie rolety się psują? Ile kosztowały? Z jakich były komponentów? Dobra jakość szybko sie nie psuje. Rolety i ich tkaniny pozwalają na niezwykłą inwencje twórczą w kwestii doboru odpowiedniego materiału do naszych potrzeb. Ich czyszczenie nie jest trudne - jeśli regularnie się je odkurza. Są lżejsze od żaluzje drewnianych.  Reasumując: w pierwszej kolejności watro zadać sobie pytanie dotyczące tego co by mi sie bardzie podobało w danym pomieszczeniu? Który system pasowałby do wystroju wnętrza? Po drugie jak duży ma być i gdzie go chce zamontować? Na jak długo ma mi służyć i ile chce zań zapłacić. Mam szczerą nadzieję, że ta krótka analiza pozwoli Państwu dokonać słusznego wyboru.

Z poważaniem
Marcin Olbrycht - Olmark
tel. 603 404 650
www.rolety.moolmark.pl

Jesteśmy uczestnikiem Programu

RZETELNAFirma
Sprawdź naszą rzetelność na
http://www.rzetelnafirma.pl/A4QLSIRO

Link Cytuj

1
Fufatek
PREMIUM

P.S.
Warto uwzględnieć styl pomieszczenia, w którym mają być zamontowane oslony okienne - to również moż mieć wręcz decydujący charakter dla tego tematu.

Z poważaniem
Marcin Olbrycht - Olmark
tel. 603 404 650
www.rolety.moolmark.pl

Jesteśmy uczestnikiem Programu

RZETELNAFirma
Sprawdź naszą rzetelność na
http://www.rzetelnafirma.pl/A4QLSIRO

Link Cytuj

0
Rolets

NAJLEPSZE SA ROLETY ZEWNETRZNE ALUMINIOWE ,NA LATA WRĘCZ WIECZNE,NIE KOLIDUJA Z WNETRZEM POMIESZCZENIA,najdroższe ale ochraniaja okna,zabezpieczaja,ocieplają,t rwałe,wygłuszają,itp.itd.tende ncja wzrostowa wśród klientów.Po latach wynika to co każdy mądry klient z doświadczenia powie:na dziadostwo stac bogatego ...jak ktos biedniejszy to pomysli o czyms lepszym na lata...temat krótki.Elementy ozdobne natomiast służą do innej funkcji głównie zastepując firankę,chcecie oszczedzić to ich nie montujcie,najwyżej boczne wstylu careo dla ozdoby,reszta to kupa prania,kurzu w nocy i kłopotu z prasowaniem.Pozdrawiam jednych i drugich.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane