|
|
|
Czy uważacie, że rolety, takie materiałowe są dobrym rozwiązaniem do osłonięcia przed słońcem? Albo takie rolety ale bardziej biurowe, pionowe paski, które można zsunąc lub przekręcić? A może zwykłe żaluzje?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zwykłe żaluzje to już chyba ciężko dostać. Teraz królują rolety materiałowe. Te paski raczej do biura. Ja polecam rolety z prowadnicami " dwie plastikowe listwy". Są różne rodzaje , te o których piszę sa chyba jednymi z najprostszych i najtańszych, ale bardzo dobrze zdaja egzamin. No i montaż banalny, bo kasetka jest przyklejana do ramy okna.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Mnie siępodobają rolety materiałowe, ale nie przekonuje mnie ich absorbcja światła, bo np. jasne kolory "które powiedzmy w konkretnym rozwiązaniu pasują do ścian" przepuszczająsporą ilość światła, a jeśli zasłaniam okna to chciałbym raczej aby zatrzymywały to światło. Zwykłe żaluzje to na pewno największy nośnik kurzu i trudno się je czyści, ale tak jak Skywaker pisał są dość wszechstronne. Jednak estetyka przemawia dla mnie za roletkami.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
No i jeszcze jest ewentulaność z roletami zewnętrznymi, które chyba najmocniej zatrzymują światło, znacznie ochładzają mieszkanie latem, kiedy w szyby świeci słońce, a i w domu nie ma kłopotu z kurzem na żaluzjach. No i oczywiście bezpieczeństwo w pewnych sytuacjach. Ale z pewnością najdroższe rozwiązanie.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ze światłem przy roletach materiałowych jest tak, że w zależności od użytego materiału mamy różną przepuszczalność promieni słonecznych. Np. materiały podgumowane nie przepuszczają dużo światła. Dla mnie np. ważne jest aby zasłaniając roletę gdy świeci mi słońce w oczy, światło nadal się przedostawało, ale słońce nie raziło, czyli zależy mi na tym co Tobie przeszkadza :" Dlatego mam jasne i dość cienkie rolety. U mnie spełniają dwie funkcje, w dzień ochrona przed słońcem, wieczorem przed sąsiadami. Ciemność w ciągu dnia nie jest mi potrzebna.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Nie chodzi mi o "egipskie ciemności" ale jednak o dość mocne przyciemnienie. bo kiedy np. kładę dziecko spać na drzemkę w ciągu dnia to chciałbym mu stworzyć takie warunki właśnie. Z drugiej strony sam lubię, jeśli mam się zdrzemnąć, mieć ciemniej. Ale tak jak piszesz - to kwestia tego co komu odpowiada. Pewnie rodzaj materiału ma znaczenie, ja widziałem dotąd tylko takie z dość sztywnego, prawie jak plastik, który przy krawędziach wręcz może rękę przyciąć.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Materiały sa najrózniejsze. Pewnie oglądałeś gotowe rolety w marketach. Tam faktycznie zazwyczaj jest jeden rodzaj materiału i tylko kilka rozmiarów. Materiały możesz wybierać gdy zamwiasz sobie rolety na wymiar. Zamawiając miałem wybór "o ile dobrze pamietam" z 5 rodzai , które różniły sie zaróno rodzajem materiału jak i grubością.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ja mam rolety i bardzo są wygodne praktyczne
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Widziałem też takie rolety z maty słomianej. Jak to waszym zdaniem się sprawdza w praktyce, jeśli ktoś używał? Bo wygląda całkiem ładnie.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Sprawdzają się w dzień, kiedy nie chcesz żeby Ci słońce świeciło, ale nie chcesz mieć ciemno. Tyle, że jak się ściemni, to sąsiedzi będą mieli Cię jak na widelcu, bo jak masz światło zpalone, a na dworze jest ciemno taka matka praktycznie nic nie zakrywa.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
i chyba ciężko się myje, mam kilka elementów wiklinowo-słomianych w domu i ciezko sie kurz usuwa
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Rolety fajnie wyglądają w dużym pomieszczeniu. Żaluzje w sumie fajne rozwiązanie, ale jeżeli są w jakimś kolorze. Najfajniej drewniane. Z kolei są najdroższe.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
PREMIUM
|
Witam serdecznie. Żaluzje drewniane są zaliczane do produktów ekskluzywnych. Oczywiście nie mam na myśli chińskich produktów z marketu. Dlatego zdecydowanie odradzam ich malowanie - szczególnie w okresie gwarancji. To naprawdę może boleć finansowo. A propos głównego temu w tym wątku to m.in uzależniałbym wybór systemu od tego czy ma być montowany do ściany czy na ramę okna, oraz od jego rozmiarów. Proszę pamiętać, że żaluzje drewniane ważą ok 2,2 na każdy metr kwadratowy powierzchni. Zawieszanie tak ciężkiego systemu bezpośrednio na ramie okna obciąża je. Co więcej , żaluzje drewnienie też dość szybko się kurzą podobnie ja meble i inne drewno. Czy szczeni poszczególnych lameli tez wymaga pewnej precyzji. Nie zgodzę się też z opiniami, że rolety się psują - to bardzo ogólne zdanie. Jakie rolety się psują? Ile kosztowały? Z jakich były komponentów? Dobra jakość szybko sie nie psuje. Rolety i ich tkaniny pozwalają na niezwykłą inwencje twórczą w kwestii doboru odpowiedniego materiału do naszych potrzeb. Ich czyszczenie nie jest trudne - jeśli regularnie się je odkurza. Są lżejsze od żaluzje drewnianych. Reasumując: w pierwszej kolejności watro zadać sobie pytanie dotyczące tego co by mi sie bardzie podobało w danym pomieszczeniu? Który system pasowałby do wystroju wnętrza? Po drugie jak duży ma być i gdzie go chce zamontować? Na jak długo ma mi służyć i ile chce zań zapłacić. Mam szczerą nadzieję, że ta krótka analiza pozwoli Państwu dokonać słusznego wyboru.  Jesteśmy uczestnikiem Programu
RZETELNAFirma Sprawdź naszą rzetelność na http://www.rzetelnafirma.pl/A4QLSIRO
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
PREMIUM
|
P.S. Warto uwzględnieć styl pomieszczenia, w którym mają być zamontowane oslony okienne - to również moż mieć wręcz decydujący charakter dla tego tematu.
 Jesteśmy uczestnikiem Programu
RZETELNAFirma Sprawdź naszą rzetelność na http://www.rzetelnafirma.pl/A4QLSIRO
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
_deleted_account: Zwykłe żaluzje to już chyba ciężko dostać. Teraz królują rolety materiałowe. Te paski raczej do biura. Ja polecam rolety z prowadnicami " dwie plastikowe listwy". Są różne rodzaje , te o których piszę sa chyba jednymi z najprostszych i najtańszych, ale bardzo dobrze zdaja egzamin. No i montaż banalny, bo kasetka jest przyklejana do ramy okna. co kropelka sklei ...sklei ...tego nikt nie rozklei???zawsze to na rok wystarczy.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
zielak233: No i jeszcze jest ewentulaność z roletami zewnętrznymi, które chyba najmocniej zatrzymują światło, znacznie ochładzają mieszkanie latem, kiedy w szyby świeci słońce, a i w domu nie ma kłopotu z kurzem na żaluzjach. No i oczywiście bezpieczeństwo w pewnych sytuacjach. Ale z pewnością najdroższe rozwiązanie. pozdrawiam myślących...
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|