• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Rury z gazem pod g-k

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
zielak233
Druga rzecz. Czy rury z gazem można zakryć płytami g-k? Zaznaczam, że rury idą w narożnikach pomieszczenia, są wentylowane otworem na końcach ścian i przed tym zostały sprawdzone na szczelność i jest ok.

Link Cytuj

0
Takie rurki są normalnie zabudowywane jak inne, więc chyba nie jest to problem.

Link Cytuj

0
zielak233
Podobno jest na to norma i nie wolno, dlatego pytam czy ktoś się z tym spotkał. Mnie się wydaje, że chodzi tu o ewentualne niebezpieczeństwo związane z kumulacją gazu, który mógłby się ulatniać, pod zabudową. Jeżeli jest to wentylowane to problem nie istnieje więc czemu nie?

Link Cytuj

0
Ma to sens. W ścianie takie zagrożenia nie ma, a tu może byc spora przestrzeń.

Link Cytuj

0
zielak233
Pozwól, że dobrze Cię zrozumiem. Chodzi o to, że pod zabudową jest przestrzeń do kumulacji tego ewentualnie ulatniającego się gazu a w litej ścianie nie?

Link Cytuj

0
Dokładnie. Chodziło mi o zamurowaną rurę. Nie wiecie jak to jest według norm? Czy rury gazowe nie powinny być odsłonięte? Ostatnio widziałem nowa instalację w kamienicy, wszystkie rurki na zewnątrz. Nie wygląda to dobrze, ale może takie są wymogi?

Link Cytuj

0
Ale w takiej "litej ścianie" to może z kolei robić się jakieś ciśnienie skoro nie ma wolnej przestrzeni, w której gaz może się "kumulować". A to chyba tez niebezpieczne, a może nawet bardziej.

Link Cytuj

0
Nie sądzę aby ciśnienie w rurach gazowych stwarzało jakiekolwiek zagrożenie w przypadku zamurowanych rur. Oczywiście nie wspominając o samym zagrożeniu jakie stwarza nieszczelna instalacja.
PrzyjacieleBonsai wyedytował tego posta w dniu 2009-03-15 18:48:12

Link Cytuj

0
Ale chyba generalnie to nie powinno stanowić problemu, że te rury idą pod płytami jak pisze zielak23? No bo w końcu jak są te rury puszczane po budynku to przecież czasami też idą w ścianach. To co za różnica?

Link Cytuj

0
zielak233
Wydaje mi się, że jeżeli zabudowa jest wentylowana jakimiś otworami to wystarczy, ale pytałem , bo nie wiem czy formalnie, zgodnie z przepisami tak wolno czy nie?

Link Cytuj

0
Tyle, że w ścianie nie ma przestrzeni między rurą a samą ściana gdzie mógłby sie zbierać ulatniający sie gaz, a pod płytami taka przestrzeń może być spora.

Jak robisz dla siebie i u siebie, to tak naprawdę możesz robić co chcesz. Moim zdaniem jednak argument z wolna przestrzenią ma sens i może nieść to zagrożenie "im więcej miejsca pod płytami tym większe".

Link Cytuj

0
zielak233
No tak, ale myśląc o ewentualnej kumulacji takiego ulatniającego się gazu zastosowałem otwory wentylacyjne, a nalad mogę jeszcze zrobic np. kratke wzdłuż miejsca pod którym idzie rura. Przenosząc na większą skale to o czym piszesz można by powiedzieć, że rury, które idą w blokach, w piwnicach na przykład, tez są niebezpieczne, bo przecież pomieszczenia piwnic i ich korytarzy są trochę wiekszą przestrzenią zamkniętą. Oczywiście ja przeciągam spekulacje, bo wiadomo, żę sam gaz jest jużw sobie niebezpieczny czy to pod płytami czy nie.

Link Cytuj

0
Z tą różnicą, że gaz na klatce wyczuje pierwsza lepsza osoba, zanim stężenie będzie niebezpiecznie duże. A pod płytą dość szczelnie ułożoną, gazu będzie sporo zanim ktoś go poczuje.

Link Cytuj

0
zielak233
Ja wiem czy aż zaraz tak. Jeśli gaz się będzie ulatniał to myślę, że czuć będzie go dość szybko, bo jednak ma specyficzny zapach i jest bardzo lotny. Myślę, że zagłebiamy się w szczegóły a fakt jest taki, że chodzi o to czy jest taka norma czy nie. Muszę poszukać.

Link Cytuj

0
Diabeł tkwi w szczegółach :" Daj znać jeśli znajdziesz.

Link Cytuj

0
zielak233
Normy nie znalazłem, ale znalazłem artykuł, w którym autor zapewnia "na bazie norm, ale nie podaje odwołania do nich w formie numeru", że rury gazowe zabudowane mogą być, pod płytami g-k, byle zabudowa nie była szczelna i wypełniona i znajdowała się w kondygnacji nadziemnej "czyli piwnica odpada". Czyli znalazłem odpowiedź do swojego pytania i wynika z tego, że mogłem tak zrobić skoro jeszcze dodatkowo dałem wentylację otworami.

Link Cytuj

0
Czyli zadałeś pytanie i sam znalezłeś na nie odpowiedź. Brawo!!! Moim zdaniem to logiczne. A czy może być jakaś kontrola, która to zakwestionuje?

Link Cytuj

0
zielak233
Jeśli by się to odbywało w budynku publicznym to na 100% ale w prywatnym? Nie przypuszczam aby takie rzeczy się działy nawet wybiórczo, bo skąd ma taki inspektorat załóżmy wiedzieć, że akurat tu i tu był remont tego czy tamtego?

Link Cytuj

0
pietja671
odpowiem ci na to pytanie ale tel 501305142

Link Cytuj

0
To jest forum, czy telefon zaufania?

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane