|
|
|
Nawiązując do wątku, który rozwinął się w innym temacie chciałbym poznać opinię o meblach, wykończeniach i innych elementach drewnianych ręcznie robionych i takich z fabryki. Jakie wybralibyście i dlaczego? Czy idealne kształty i powierzchnie z fabryki mogą być lepsze od naturalnych i nie zawsze perfekcyjnych ręcznych?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
I tu można wreszcie śmiało powiedzieć, że maszyny nigdy nam nie dorównają. To co wychodzi spod ludzkiej ręki jest niepowtarzalne, nawet jeśli ktoś robi kilka takich samych komód, nigdy nie będą identyczne. Zdobienia, poprawki, łuki, rzeźbienia to wszystko daje takim meblom
Laminaty, okleiny itd sa fajne jeśli chcemy mieć tanie meble. Obecnie nawet dość drogie meble, stylizowane na stare są często wykonywane z laminatów i zdobione listwami. Nie twierdze, że nie sa ładne, jednak nie dorównają ręcznej robocie.
Rynek zresztą też docenia te walory, wystarczy spojrzeć na ceny nowych ręcznie wykonanych mebli :"
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
za 1 wykonany recznie kupisz całe wyposarzenie w ikei ,
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Nigdy nie myślałem o kupnie. Lubię się bawić w drewnie, więc jak będzie troszkę czasu, zapału i pieniążków na drewno sam podłubię.
Inna sprawa, że zestaw z ikei po niedługim czasie wymienisz na nowy, bo się zniszczy, a takie cacka przeżyją znacznie dłużej. Jak się znudzą, można sprzedać za rozsądną cenę.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
to jest oczywista ale nieraz trzeba sie szybko i tanio umeblowac a wtedy niewydasz około 10 tys na pozadne łuzko i drugie tyle na komode do sypialni, o stole krzesłach i szafie nawet nie wspominam.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Myślę, że wszystkie urządzenia czy przedmioty ręcznie robione będą zawsze lepsze i trwalsze niż te z taśmy. Ręcznie robione samochody, rowery, meble to przecież rarytasy.
Jeżeli chodzi o meble to zależy od stylu jaki preferujemy. Bo w przypadku mebli nowoczesnych dla mnie nie miałoby chyba znaczenia czy one są robione ręcznie czy nie.
BogdanBe wyedytował tego posta w dniu 2009-02-03 10:05:17
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
meble nowoczesne" a widziałes jakies drewniane?????" pomijam oczywiście tania masówke z sosny.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ja z zamiłowania i czasem z konieczności robię meble sosnowe we własnym zakresie. Stoły, krzesła, barki, zabudowy a nawet stojaki na płyty CD "jeden robiłem z małymi przerwami dwa tygodnie". Ale kiedy pomyślę o sprzedaży takich mebli spotykam się z opiniami, żę to niedokładne, bo tu jakieś pęknięcie w drewnie, tu nierówne cięcie, a tu jakiś sęk itp. Dlatego zastanawiam się jak to jest. Bo Wasze opinie wskazują na to, że ludzie wolą perfekcję niż coś co ma duszę, a za takie uważam meble drewnianie robione ręcznie.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
To zależy o czym mówimy. Jesli jest np zdobienie na ręcznie wykonanych meblach, to slad dłuta nadaje temu uroku i nie jest to dla mnie żadna wada. Jeśli natomiast drewno jest faktycznie pęknięte, to może to wyglądać nieładnie. Takie ubytki należy wypełniać.
Inna sprawa, krzywizny. Jesli np mamy cienki fragment i krzywizna idzie zgodnie ze słojem drewna, to dla mnie jest to o wiele bardziej estetyczne niż prosto ścięta deska. Nierówności na ręcznie wykonanych meblach nie musza wcale być czymś negatywnym. Oczywiście jak sie przyłożysz, to można zrobić wszystko równo. Ręcznie nie oznacza, że nie używasz żadnych narzędzi :"
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jasne. Tylko właśnie masz takie pęknięcie i jest ono wypełnione naturalnymi wiórami, wygląda to dobrze. Wiadomo, żę cięcia muszą być i wtedy używamy piły, ale już sama obróbka, jakieś szlifowanie, piłowanie, dłutowanie odbywa sięręcznie i wtedy widać na tym ślady "ręki człowieka" a nie maszyny.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Mi się generalnie bardziej podobnają meble takie "perfect", które są robione w fabrykach, na specjalistycznych maszynach i potem w domu, kiedy składam np. segment to jest on idealnie dopasowany, albo kuchnię. Co do ręcznych wyrobów to mogą byćale np. pojedyncze rzeczy jak stolik, albo krzesła, jakaś półka, fotel itp. Takie rzeczy mają "duszę".
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Gdyby patrzeć pod tym kątem, to z ręcznie robionymi wogóle nie ma problemu ze składaniem, bo kupujesz w całości :"
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Wiesz, można komuś zrobic i sprzedać stolik ręcznie robiony do złożenia samemu, bo np. dołącze buteleczkę z klejem albo z klinami i dam blat osobno i nogi osobno i wtedy można się samemu pobawić. Gorzej z jakąś np. sofą albo szafą.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Bardziej zależy mi na tym czy meble będą dopasowane do siebie, czy gdzieś coś nie wystaję za nad to no i czy same w sobie są równe, gładkie a nie czy mogę złożyć samemu czy nie. To jest drugorzędna kwestia.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Trzeba tez rozróżnić dwie sprawy. Ręcznie wykonane meble w powiedzmy, nietanich sklepach, tez będą równe i nic nie będzie wystawać, inaczej może byc gdy je sami robimy dla siebie. Nie koniecznie wystający gdzieś z tyłu element będzie nam przeszkadzał, bo w końcu bez odstawiania mebla tylko my będziemy o tym wiedzieć :"
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A co tak w zasadzie rozumiemy pod pojęciem ręcznie robione a mechanicznie? Bo i tu i tu ręka ludzka potrzebna.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
No właśnie nie do końca, bo fakt że płytę trzeba podać i wcisnąć guzik, ale przy hurtowej produkcji i nowoczesnych maszynach, to jest wszystko co robisz. Pozostaje zatrudnienie kogoś do pakowania, tak żeby wszystkie śrubki i drobne elementy były w paczce. Tak mniej wiecej wygląda nowoczesna praca przy produkcji dużej serii mebli z płyty.
Ręcznie robione to przede wszystkim praca w drewnie. Można oczywiście ręcznie zrobić i z płyty, ale pisząc powyższe posty miałem na mysli meble z pełnego drewna. Piły, wiertarki itd, jasne że tego się używa, ale również papieru ściernego, dłuta itp. Z drewnem możesz zrobić wszystko, a z płytą niewiele.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ręcznie robione to przede wszystkim nietuzinkowe i ponadczasowe. A tak a propos meble z Ikei też można podciągnąć pod "ręcznie" robione no bo jednak złożyć je trzeba samemu :-"
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Dla mnie ręcznie robione to przede wszystkim robione z pasją. Wiadomo, że samymi palcami nie wystrugam arcydzieła ani nie przytnę na odpowiednią odległość, ale kiedy muszę wyciąć np. kilka rowków w desce pod półkę to każdy jest swego rodzaju oryginalny. Mimo, że oszlifowany papierem, spiłowany pilnikiem to jedyny w swoim rodzaju. A poza tym robione ręcznie krzesło będzie powstawać kilka dni, a maszynowe kilka minut. To też zasadnicza różnica.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jeżeli chodzi o jakość to faktycznie nie ma dyskusji, maszyny nigdy nas nie dogonią, albo przynajniej jeszcze przez długi czas.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|