• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Wykrzywione drzwi

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Czy można coś zrobić z drzwiami które się wypatrzyły? Nie można ich normalnie zamknąć, bo jest krzywizna w pionie. Pewnie nie były zaimpregnowane odpowiednio. Czy da się coś jeszcze z tym zrobić?

Link Cytuj

0
zielak233
Myślę, że nie za wiele, chyba, że masz dostęp do idealnie prostego stołu rzemieślniczego, do którego za pomocą uchwytów stolarskich drzwi przymocujesz. Tylko pewnie od samego leżęnia nie poprawi się za dużo, musiałoby to yć robione przy jakimś np. ciśnieniu albo wilgotności a to już skomplikowana robota.

Link Cytuj

0
NA własną rękę faktycznie chyba nic nie poradzisz. Jeśli drzwi już nie pracują, możesz spróbować heblowania w tym miejscu gdzie jest najmocniej odchylone, ale to też zależy jak mocno są wypatrzone.

Link Cytuj

0
zielak233
możesz popróbować regulować zawiasy jeżeli się da i nie są stare, spierzchniałe, a poza tym to tak jak wyzej -heblowac miejsca gdzie sie ocieraja i nie chca zamykać.

Link Cytuj

0
Można też oddać drzwi do stolarza, który je rozbierze, wyprostuje poszczególne elementy i złoży ponownie.

Link Cytuj

0
Czy możesz nam podpowiedzieć w jaki sposób wyprostuje? No i czy zrobi to skutecznie, czy też tylko na jakiś czas?

Link Cytuj

0
Sposób, który opisuje jest na pewno skuteczny i trwały. Do tej pory używam tak naprawionych drzwi. Pytanie jak wykonuje to stolarz jest już trochę bardziej kłopotliwe. Po rozebraniu takich drzwi otrzymujemy więcej elementów mniejszych. Więc może wypatrzone elementy są wkładane do wanien z wodą i tam prostowane np. poprzez odpowiednie ich obciążanie.

Link Cytuj

0
Wydaje mi się, że metoda o której piszesz to jakaś anarchia! Kto to dzisiaj robi? Przecież to wymaga więcej zachodu i kosztów niż zakup nowych drzwi. Jedyne logiczne dla mnie wytłumaczenie zastosowania tego to jeśli mówimy o drzwiach jakichś zabytkowych lub coś takiego, ale przy normalnych drzwiach to jakaś magia!

Link Cytuj

0
Przy drzwiach za kilka tysięcy "dobre drewno" pewnie warto by było takie coś zrobić. Z drugiej jednak strony jeśli są takie drogie, to na pewno można reklamować. Chyba więc faktycznie w grę wchodzą tylko antyki.
Inna sprawa, że oddając drzwi do stolarza nie mamy bałaganu w domu, a wymiana na nowe wiąże się również z wymianą ościeżnicy.

Link Cytuj

0
:" Zapewniam Pana, że metoda którą opisuje nie ma nic wspólnego z anarchią. Koszty jakie trzeba ponieść nie są wysokie i na pewno nie przekraczają wartości nowych drzwi. Drzwi zabytkowych nie oddalbym do stolarza tylko do zakładu, który zajmuje się renowacją rzeczy zabytkowych.

Link Cytuj

0
zielak233
Prawdę mówiąc to nie spotkałem się z takim czymś jak rozkładanie drzwi na części aby je wyprostować. Czy to jest metoda stworzona typowo do prostowania wyboczonych drzwi czy jeszcze do czegoś innego?

Link Cytuj

0
Niepotrzebnie się Pan"!" wzburza, bo nie piję do Pana tylko do metody, która taka się wydawała. Jeżeli jest ona stosowana dość powrzechnie to nic do tego nie mam, bo musi być skuteczna skoro ktoś to robi. A w takim zakładzie renowacyjnym to chyba musi być stolarz, który zna się na drewnie więc czy tak czy owak w ręce stolarza to trafi.

Link Cytuj

0
Nie wzburzam się. Na pewno jest stolarz tylko pewnie bardziej precyzyjny. Może nawet rzeźbiarz jakiś.

Link Cytuj

0
zielak233
Jeśli ktoś szuka człowieka do renowacji starych mebli to mogę polecić. Człowiek potrafi godzinami siedzieć i wstrzykiwać formalinę w dziurki po kornikach i robi takie cuda za starych mebli, że szok!

Link Cytuj

0
O! To bardzo cenna informacja bo ludzi takich jest niewiele.

Link Cytuj

0
Taką wiedzę chciałbym mieć. Nie powszechne metody, a doświadczenie w pracy z drewnem. Są ludzie, którzy faktycznie z kawałka drewna potrafią zrobić cuda, a korzystają z metod o których pewnie nawet nigdy nie usłyszę :/

Link Cytuj

0
zielak233
Tylko czasem się zastanawiam czy dziś jednak nie liczy się bardziej maszynowa pefrekcja niż ręczna jakość. Ludzi wolą idealnie wyźeźbione z maszyny meble niż ręcznie i fachowo wykonane.

Link Cytuj

0
Drobne krzywizny, ślady po dłucie itp to własnie urok ręcznie robionych mebli. Zresztą to już sztuka, szczególnie jeśli popatrzymy na bogate zdobienia.
Jeśli ktoś chce mieć idealnie równo i nie przeszkadza mu, że część sąsiadów ma takie same meble w domu, to dlaczego nie, ich wybór.
Ja zdecydowanie wybrałbym te z duszą, tyle że mnie na to nie stać. Na pewno spróbuję jednak zrobienia własnych mebli z litego drewna, czaję się na to już jakiś czas i na pewno to zrealizuję.
PrzyjacieleBonsai wyedytował tego posta w dniu 2009-02-02 20:04:12

Link Cytuj

0
Super sprawa takie meble. Mnie najbardziej podobają się stare meble przedwojenne dobrze wyremontowane. A jak ktoś chce równo to polecam sklepy Ikea.

Link Cytuj

0
W jaki sposób z litego drewna można zrobić np. bok szafy? Takich szerokich desek przecież nie sprzedają.

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane