|
|
|
W zeszłym roku namówiłem rodziców do zmiany sposobu ogrzewania domu. Z gazowego przeszli na kominek wolnostojący. Wybór padł na firmę z tradycjami, inwestycja w sumie zamknęła się w około 4 tyś zł. Uważam, że zwróci się to dość szybko.
Co tym myślicie, czy Waszym zdaniem warto wybrać taki sposób ogrzewania? Ostatnio przy kryzysie gazowym, zauważyłem dodatkowy plus :"
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Myślę, że wszystko zależy od wielkośći pomieszczenia jakie chcemy ogrzać. Moim rodzice mają w domu, w jednym z pokoi taki specjalnie zrobiony, zdobiony piec, którym ogrzewają tamto pomieszczenie. Całą reszta domu to pgrzewanie elektryczne z grzejników. Ostatnio dostali rachunek za prąd, który doskonale koresponduje z tym ile płacą za ogrzewanie jednego pokoju piecem a innego prądem i zakładają, żę w piecu trzeba napali i ciągle dokładać to wychodzi na to samo prawie. Tyle, że z prądem jest bez roboty.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Opisałem przypadek mieszkania 45m2 i piecem dobrej firmy "sprawność 80%, gdzie przy tzw marketowych jest to ok 50%". Piec ogrzewa całe mieszkanie bez większych problemów. Jedyna wada, to że w pomieszczeniach najbardziej oddalonych od pieca jest 2 st mniej. Ale to jest na tyle mała różnica, że nie przeszkadza. Koszt ogrzania, przy drewnie kupowanym bezpośrednio od leśniczego wynosi ok 400zł za sezon. Przy ogrzewaniu gazowym było ok 1500, w zależności od tego jak mroźna była zima.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
I jakby to co przedstawiłeś powyżej pokazuje dobitnie, że trzeba zrobić dobrze kalkulację co się opłaci a co nie. Raz będzie to rozwiązanie opałem, innym razem gaz a jeszcze innym możę to być np. prąd. Choć pewnie można by było jakiś wiodący w tym względzie środek znaleźć.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Moja koleżanka ma dom ogrzewany kominkiem z płaszczem wodnym. Metoda tania i przyjemna, ale dosc moim zdaniem trudna w obsłudze. Raz mało nie zepsułyśmy tej instalacji przez przypadek. Myślę, że taki pomysł się sprawdza jak się juz nabierze wprawy...
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
A coś wiecej o tej metodzie możesz napisać?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Płaszcz wodny z tego co sie orientowałem służy ogrzaniu wody, która jest rozprowadzana rurkami do innych pomieszczeń i w ten sposób je ogrzewa. Podobny jest sposób z nawiewem ciepłego powietrza do innych pomieszczeń przy pomocy wentylatora i systemu wentylacyjnego. Takie rozwiązania wiążą się ze znacznie wyższym kosztem, choć przy większych mieszkaniach nie wyobrażam sobie kominka bez takich systemów.
Sam jestem ciekawy, co miałoby być przyczyna ewentualnej awarii?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Dokładnie. Kominek z płaszczem wodnym nie ogrzewa powietrza tak jak kominek tradycyjny, tylko wodę która jest rozprowadzona tak jak w centralnym ogrzewaniu rurkami do grzejników.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Czyli pojęcie kominek jest takie trochę na wyrost, bo mi się kojarzy kominek jako taki otwór do którego wrzucam drewno i patrzę jak się ładnie spala popijając ciepłego browarka.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
bo tak to właśnie wygląda. Płaszcz wodny jest powyżej, laik jeśli nie wie co to jest, pewnie pomyśli, że to taki model kominka "inny kształt górnej części".
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jeśli górna część jest zabudowana, to nie zauważysz różnicy między "tradycyjnym" kominkiem a tym z płaszczem wodnym. Generalnie jest to dodatek do kominka, pozwalający na równomierne ogrzanie również innych pomieszczeń.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
I to daję radę tak ogrzać wodę aby dawała ciepło na centralne ogrzewanie? Musi być chyba jakoś specjalnie zbudowane wewnątrze by energia z paleniska szła właśnie do tego płaszcza wodnego.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Dlaczego miałoby nie dać rady ? Kiedyś palono w zwykłych piecach, a systemy rozprowadzenia rur buły dużo starsze i w takim obiegu tej wody było znacznie więcej. Teraz ilość wody jest odgraniczona do minimum więc taki kominek wystarcza aby ją ogrzać.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Kominek ze spokojem zagotuje wodę. Ciepło unoszące się z paleniska do komina "częśc ciepła ucieka niestety przez komin" musi minąć płaszcz wodny, nagrzewając ją.
Tak jak wspomniał Kolega. Z zasady niczym nie różni się to od ogrzewania piecem opalanym węglem, które kiedyś były bardzo popularne.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Czyli można powiedzieć, że przy stosowaniu normalnego kominka czy pieca sporo energii marnujemy. A tak mamy ją nieźle spożytkowaną.Dochdzi tylko koszt tego płaszcza no i rozprowadzenia.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zakładając, że piec opalany węglem mamy w piwnicy, to kominek na pewno energetycznie wyjdzie korzystniej. Raz, że sam piec sie nagrzewa "w piwnicy się to zmarnuje", a dwa to długość instalacji, którą trzeba z tej piwnicy poprowadzić do pomieszczeń ogrzewanych.
Minusem jest miejsce, które trzeba wygospodarować przy kominie, czyli wyboru za dużego nie mamy przy planowaniu miejsca na kominek. Nierzadko pewnie nie ma za bardzo miejsca na to.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Widze , ze tu nikt nie ma kominka??/ Kominek tradycyjny marnuje nawet do 70% energii a jak dobrze masz zbudowany to jakies 50%"czym więcj przewodu kominowego w budynku tym mniej sie marnuje".
Zbudujcie sobie kominek z płaszczem lub rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Ale jeżeli wyjezdzacie z domu lub nieraz macie leniwca i niechce wam sie nanosic drewna i palic w kominku cały sezon grzewczy to załóżcie ogrzewanie gazowe lub elektryczne"droższe w eksploatacji" koniecznie z termostatem. Raz wydacie troche kasy ale sie zwruci, z chwila gdy rozpalasz w kominku towyłancza ci sie tradycyjne ogrzewanie
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Z tego co mi wiadomo korzystne jest łączenie tych systemów tzn. i kominek i centralne ogrzewanie bo faktycznie nie zawsze po przyjsci z pracy ma sie ochote palić w kominku.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A ja widzę, że dyskusja między fachowcami robi się jałowa, bo każdy tu próbuje przeforsować swoje technologie i praktyki gdy tymczasem powinno być tak, że ludzie robią w swoim domu to, co mieści się w ich zasobach portfela, a jest zarazem rozwiązaniem najbardziej dla tego portfela korzystnym. Jeśli kogoś stać na robienie dwóch niezależnych systemów ogrzewania to logicznym jest, że warto tak zrobić. Jeśli nie to każdy robi to co wydaje mu się lepsze za pieniądze, którymi dysponuje i może to akurat będzie samo centralne na gaz, czy prąd albo sam kominek.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Właśnie system, który zaproponowałem nie jest niezależny. Kominek jest jakby drugim odłączalnym źródłem dostarczania ciepła, a cały system rur jest ten sam. I jest to jakaś alternatywa i też niekoniecznie dorższa jeśli wliczymy w to koszty eksploatacji takiego ogrzewania.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|