• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

domy ekologiczne

(obserwuj)
ak_acja

Witam, niedawno spotkałam się z pojęciem "domów ekologicznych". Czy mogłabym prosić o wyjasnienie, co się pod tym pojęciem kryje? Czym taki dom różni sie od zwykłego domu?

Link Cytuj

0
yazeer

Ja też chętnie dowiem się co kryje się pod tym pojęciem.

Link Cytuj

0
adelajna_aa

energooszczędny, ogrzewany enegrią słoneczną, czerpiący z niej prąd itp.

Link Cytuj

0
zielak233

na pewno energooszczędnością, bo ta więże się z ochroną środowiska. Raz, że dom taki nie zużywa tyle energi co normalny to jeszcze nie emituje zanieczyszczeń w takim stopniu.

Link Cytuj

0
yazeer

wpadlem na pomysl ze ekologiczny dom to przeciez segregowanie smieci

Link Cytuj

0
biuropik

Ekologiczny- raczej pasywny, czyli budynek prawie bez rachunków. Nawet ciekawy temat, bo ma kilka wartych uwagi rozwiązań,typu np. pompy ciepła,  które mnie prywatnie interesują.

Link Cytuj

0
biuropik

Ekologiczny- raczej pasywny, czyli budynek prawie bez rachunków. Nawet ciekawy temat, bo ma kilka wartych uwagi rozwiązań,typu np. pompy ciepła,  które mnie prywatnie interesują.

Link Cytuj

0
ak_acja

Nie słyszałam nigdy o pompach ciepła. Czy mogłabym prosić o nieco więcej informacji na ten temat?

Link Cytuj

0
havac

Dom Ekologiczny - Pasywny - jest określeniem na pewien standard wznoszenia budynków,

Mówiąc o takiej technologii chodzi nam o wykorzystanie materiałów i szeregu rozwiązań o wysokich parametrach izolacyjnych oraz minimalizujących zużycie energii w trakcie eksploatacji.

Dużo tematów poruszanych jest na tle odnawialnych źródeł energii które przyczyniają się do miana Eko:

- pompy ciepła powietrzne/gruntowe

- kolektory słoneczne

- "eko" piece

- kominki z płaszczem wodnym

- rekuperatory

- ogniwa fotowoltaiczne

jednak przy budowie domu pasywnego - ekologicznego należy pamiętać również o innych czynnikach:

- przydomowe oczyszczalnie

- "świetlikach" i rozmieszczeniem okien

- ustawieniem budynku względem stron świata tak abyśmy mogli pozwolić na "dogrzewanie" pomieszczeń słońcem

Źródło obrazka: planetaenergii.pl

havac wyedytował tego posta w dniu 2011-11-23 14:40:33

Link Cytuj

0
ak_acja

Bardzo dziękuję za takie szczegółowe wyjaśnienie.

Zastanawia mnie ile procent ludzi w Polsce teraz próbuje korzystać z takich rozwiązań? Ma ktoś może jakieś dane na ten temat?

Myślicie, że ekologiczne domy, a wraz z nimi ekologiczne rozwiązania przyjmą się u nas?

Link Cytuj

0
havac

Jeżeli chodzi o budowę samych domów pasywnych nie ma co do tego danych, podejrzewam że jest to kilkaset inwestycji jeżeli chodzi o Polskę, kila tysięcy (6-7 tyś) jeżeli chodzi o Europę,zaintersowanie dopiero rośnie.

Udział Polski w Oze możemy rozpatrywać na kilku płaszczyznach, jedną sprawą jest udział OZE w Polsce który jest szacowany na ok 16% za rok 2010 w stosunku do tradycyjnych źródeł takich jak gaz, węgiel itp. Udział Polski w OZE - skala Europejska wynosi ok 8-8,5%.

Jeżeli chodzi o ciekawostki to Polska jako jeden z niewielu krajów nie predstawiła planu odnośnie dyretywy unijnej mającej na celu zwiększenie do 2020r.  udziału w OZE - co to oznacza? możemy stracić dotacje:)

jeden z artykułów na ten temat:

http://www.wnp.pl/odnawialne_zrodla_energii/ruch-palikota-krytykuje-w-pawlaka-za-zaniechania-ws-oze,154607_1_0_0.html

Odpowiadając na ostanie pytanie, tak ekologiczne rozwiązania przyjmują się u nas jednak dopóki Rząd w jakiś sposób nie opowie się za rozwijaniem OZE część inwestorów pozostanie zniechęcona, bo np. fajnie że możemy uzyskać dotację 45% do kolektorów ale dlaczego za pośrednictwem kredytów?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

A sami chcielibyście mieszkać w takim pasywnym, ekologicznym domu?

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane