• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Ogrzewanie podłogowe a klasyczne?

(obserwuj)
1  |  2  |  3   z  3   Następna strona Ostatnia strona
zielak233
Jakie widzicie wady i zalety ogrzewania podłogowego i klasycznego zastosowanego w łazience?

Link Cytuj

0
Wadą na pewno jest fakt, że trzeba wcześniej przewidzieć miejsce, w którym stać ma szafa, fotel itp. bo przecież nie warto tych powierzchni ogrzewać.

Link Cytuj

0
Szafa i fotel w łazience? Pełen luksus :D

Szczerze mówiąc nie miałem okazji obejrzeć czegoś takiego. Rozumiem, że posadzka byłaby z płytek. Jeśli tak, to jaką przewodność cieplną mają takie płytki no jak fizycznie realizuje się takie ogrzewanie, zważywszy na to, że trzeba by chyba montować na stałe.
Robił ktoś z Was takie ogrzewanie?

Link Cytuj

0
zielak233
No właśnie z przyczyn trochę technicznych mój znajomy zdecydował się na takie ogrzewanie w łazience.
Generalnie sobie chwali, bo np. po wyjściu z prysznica jak stanie na posadzce to jest bardzo fajnie:"
A co do tej szafy i fotela to też bym chciał, super by było:":"

Link Cytuj

0
zielak233
Miałem okazję zobaczyć od podszewki jak robiono takie ogrzewanie w domach amerykańskich. Na surową podłogę "z płyt drewnianych rzecz jasna" kładziono folię izolacyjną, następnie takie jakby panele drewniane z wyżłobionymi rowkami, w które wpuszczano przewód ogrzewający, a na to kładło się właściwą podłogę "panele, deski, płytki itp".

Link Cytuj

0
Słyszałem same zalety poza jedną - że jest to drogie. Też bym wolał mieć ciepłą podłogę niż grzać kaloryferem, ale wiadomo, że to kosztuje.

Link Cytuj

0
Fotel w łazience na pewno będzie nowym trendem niebawem jednak przyznam szczerze, że nie doczytałem dokładnie pytania i sądziłem, że chodzi o ogrzewanie podłogowe w ogóle. Jeżeli chodzi o łazienkę moje zdanie na temat takiego ogrzewania nie zmieniło się. Może i to przyjemne, że wyjdzie się z wanny na ciepłą podłogę jednak koszt utrzymania komfortowej temperatury zdecydowanie schłodzi nasz entuzjazm bez względu na temperaturę podłogi.

Link Cytuj

0
Instalacja takiego ogrzewania to kolejna sprawa. Poza tym jak coś co jest obetonowane lub obłożone jakąś zaprawą klejową i płytami może lepiej oddawać ciepło niż przystosowany do tego kaloryfer ?

Link Cytuj

0
A ogólnie, nie patrząc tylko na łazienkę, czy ogrzewanie podłogowe jest bardziej ekonomiczne niż konwencjonalne? Fizyka wskazuje, że nie do końca, ale może się mylę?

Link Cytuj

0
Myślę, że nie jest bardziej ekonomiczne. Potrzeba na pewno więcej energii żeby rozgrzać taką podłogę.

Link Cytuj

0
zielak233
Z tego co wiem to jest ono bardziej ekonomiczne w pomieszceniach o dużej powierzchni.

Link Cytuj

0
Może tak być dlatego, że kaloryfery też mają ograniczony zasięg wiec w przypadku dużych pomieszczeń środek może być niedogrzany, a gdy ogrzewanie jest podłogowe ciepło rozchodzi się równomiernie w każdym miejscu.

Link Cytuj

0
Ale przecież całe to ciepło to może pójść w ziemię? Nie rozumiem trochę tego działania.

Link Cytuj

0
Niestety nie miałem okazji przyjrzeć się takiej instalacji, ale na pewno od dołu jest porządnie izolowana.

Link Cytuj

0
zielak233
Skywaker! Byłoby głupotą robić takie ogrzewanie nie myśląc o tym, że ciepło "ucieknie" w dół. Oczywiście pod całą instalację takiego ogrzewania układa się odpowiednią warstwę izolacyjną mającą maksymalnie zapobiegać utracie ciepła do ziemi. Począwszy od papy na wylewce, poprzez np. styropian utwardzony, folię i panel a dopiero na to ogrzewanie.

Link Cytuj

0
A czy da się zrobić takie ogrzewanie pod np. panelami?

Link Cytuj

0
zielak233
Prawdę mówić nie jestem pewien, ale np. w stanach robią takie właśnie rzeczy. Być może technologia jest inna, ale widziałem. Jak jest u nas? Nie mam pewności. Pod płytkami na pewno.

Link Cytuj

0
Takie ogrzewanie na pewno można robić pod podłogą drewnianą. Temperatura podłogi nie jest tak duża żeby uszkodzić takie deski czy panele. Nie wiem tylko jak jest z przewodzeniem ciepła w przypadku tego typu podłogi.

Link Cytuj

0
zielak233
Drewno jest jak wiemy dobrym przewodnikiem ciepła, ale jak to się ma do ogrzewania podłogowego? Sądzę, że dobrze, bo o to chodzi aby panele były ciepłe.

Link Cytuj

0

Nie zapomnijcie że podłogówka potrzebuje 2 dni na nagrzanie pomieszczenia, łazienka ok. 

Link Cytuj

0
1  |  2  |  3   z  3   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane