|
|
|
Witam. Może wsadzę kij w mrowisko ale strasznie mnie drażni nieodpowiedzialność niektórych pseudo fachowców. Ja rozumiem, jest teraz może kryzys, nie ma za wiele pracy i każdy łapie sie, za co tylko może. Wielu kolegów znajduje na śmietniku starą kielnie po starszym koledze i zaczynają karierę w branży remontowej, i nie mam nic w tym złego. Kielnią człowiekowi nic złego nie zrobisz najwyżej mu tynk na głowę spadnie jak sknocisz robotę, ale nie bież się człowieku jeden z drugim za instalacje elektryczną jak nie masz żadnego pojęcia, już nie wspomnę o uprawnieniach bo twoja nieodpowiedzialność może kosztować ludzkie życie. A wszystkich inwestorów zamierzających w przyszłości przeprowadzić choć drobny remont uczulam na to by sprawdzali czy pracownicy mają odpowiednie i aktualne świadectwa kwalifikacyjne. Przecież to nie jest tak wiele poprosić zaświadczenie spisać numer i zadzwonić do stowarzyszenia by sprawdzić legalność uprawnień . Zajmie to wam 15 min , a będziecie pewni o bezpieczeństwo wasze i waszych dzieci.
Pozdrawiam.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Uprawnienia na wykonywanie prac remonotywch? Niestety nikt takowych nie wyadje. oczywiście hydraulik, gazownik , elektryk etc mus miec takie, ale nie osoba, która np kładzie płytki.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Już dawno o tym pisałem, że przy rejestracji firmy powinny być takie sprawy wymagane. I bez tego sorry, ale nie ma mozliwości aby firma zaistniała. Oczywiście szara strefa i tak będzie, ale to już raczej wina tego, ze jest na nią popyt, bo do nieodpowiedzialności tych co się podejmują roboty, na której się nie znaja, trudno się odwoływać.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
yazeer:Uprawnienia na wykonywanie prac remonotywch? Niestety nikt takowych nie wyadje. oczywiście hydraulik, gazownik , elektryk etc mus miec takie, ale nie osoba, która np kładzie płytki. Ale np. szanujący się glazurnik może wyrobić sobie certyfikat od konkretnego producenta płytek , ze jest ich autoryzowanym montazystą . Nie kazdemu producent wystawi taki dokument ( ja osbiście kładę podłogi i takowe certyfikaty posiadam ) . Dla chcącego ( i szanującego się ) fachowca to nic trudnego . Widziałem już "ekipy" które wszystkie narzędzia nosiły w reklamówce " tesco " - wywaliłbym takich od razu . Pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Do wykonywania niektórych prac potrzebne są certyfikaty lub uprawnienia. W budownictwie oprucz kieronika budowy, projektanta, inspektora, elektryka czy instalatorów lub osoby zajmującej sie utylizacją eternitu nikt nie sprawdza czy "pacjent" ma nawet szkołę budowlaną skończoną. Gro robót wykonują ludzie z polecenia, jeśli się sprawdzili u jednego inwestora i dobrze wykonują swoją prace nikomu nie potrzeba zaświadczeń, wystarczy polecenie znajomego. nieważne jest to, że "fachowiec" dwadzieścia lat pracował w piekarni lub był nauczycielem. Nazywają go "fachowcem", bo uczciwie i dobrze wykonuje swoją pracę. Inną sprawą jest czarna strefa, jak kolega powiedział, jest na nią popyt i to się nie zmieni. jedyne co pozostaje to donosić inspekcji pracy o takich przypadkach, może wtedy "fachmani" co robią za pół stawki i chleb odbierają uczciwym przedsiębiorcom zacznom się bać... To że ktoś nosi narzedzia w reklamówce z tesco nie jest wyznacznikiem jego kwalifikacji czy umiejętności. Może to kierownik budowy albo projektant śniadanie sobie przynnosił do pracy:-) Nie kwestionuje tu zdania, że w branży jest ogromne grono paproków i pijaków, co bez pięciu browarów nie ruszą sie do roboty. Niekoniecznie jednak "szata" lub opakowanie jego narzędzi zdobi człowieka...
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Mówcie co chcecie a ja i tak będę się upierał, ze człowiek który nie skończył szkoły w danym kierunku raczej fachowcem w tej dziedzinie nie będzie. Co z tego ze kolega pokazał mu, czy narysował jak podłączyć dwa kabelki to nie znaczy ze wie wszystko. Nie dalej jak wczoraj byłem u klientki u której podłączałem kuchenkę elektryczną w niedawno remontowanej kuchni . Jednak coś fachowiec sknocił i w dorabianym gnieździe brakowało mu fazy więc podłączył ją z gniazda z pokoju. I nic by może w tym złego nie było tylko zrobił to cieniutką linką w pojedynczej izolacji rzuconej żywcem na podłodze. Nie pomyślał niestety, ze bawiące się dziecko łatwo może taką izolację uszkodzić i co w tedy? Ale czy to ważne ? Kasa jest ważna.
Jeszcze raz przestroga dla zleceniodawców, zastanówcie się kogo wpuszczacie do swoich domów.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
voltek0: Mówcie co chcecie a ja i tak będę się upierał, ze człowiek który nie skończył szkoły w danym kierunku raczej fachowcem w tej dziedzinie nie będzie. Dokładnie ! -i nie ma co się nad tym tematem rozwodzić zbytnio bo dochodzi się szybko do wniosku ,że ktoś chce rozwiązać problem bez znajomości jego istoty . W telegraficznym więc skrócie-osoby bez wiedzy teoretycznej działają wg przyswojonych schematów praktycznych osoby z wiedzą potrafią stwarzać schematy działania zależnie od zmieniających się potrzeb i sytuacji .
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Tak ,koledzy zgadzam się w całej rozciągłości z waszymi komentarzami.Dodam jeszcze że przepisy co do otwierania firm budowlano-remontowych powinny być znacznie zaostrzone i spełniać określone wymogi.Na litość boską są tak wielcy partacze że aż strach :-) Pozdrawiam wszystkich rzetelnych i odpowiedzialnych fachmanów. Zbyszek
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A ja preferuję ortografię , co prawda błędy ortograficzne nie grożą śmiercią lub kalectwem ale fachowcom uzbrojonym we wszelkie uprawnienia i certyfikaty proponuję aby przestrzegali WSZYSTKICH przepisów obowiązujących w ich branży i , i wtedy zobaczymy jak szybko posuwa się praca a a budowany obiekt rośnie w oczach i niestety tylko w oczach.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
~ oceniacz:A ja preferuję ortografię , co prawda błędy ortograficzne nie grożą śmiercią lub kalectwem ale fachowcom uzbrojonym we wszelkie uprawnienia i certyfikaty proponuję aby przestrzegali WSZYSTKICH przepisów obowiązujących w ich branży i , i wtedy zobaczymy jak szybko posuwa się praca a a budowany obiekt rośnie w oczach i niestety tylko w oczach.
A ja preferuję i ortografię, i interpunkcję ;)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|