• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Będę remontowała. Proszę o radę.

(obserwuj)

Witam.

Zwracam się z prośbą do Was drodzy fachowcy o radę. Mianowicie, chcę samodzielnie wyremontować pokój.

Tytułem wstępu, zanim przejdę do informacji co jest do zrobienia, powiem (by uniknąć wszelkich złośliwych komentarzy pod moim adresem), że jak do tej pory udało mi się niemal samodzielnie wyremontować łazienkę (młodszy brat wraz z kolegami zbili stare kafelki, razem oczyściliśmy ściany, zleciłam prace nad wymianą instalacji wodno-kanalizacyjnej oraz gazowej firmie zewnętrznej, sedes zamontowali Panowie od instalacji wodnej, kafelki położyłam sama, zafugowałam, zamontowałam umywalkę i brodzik z kabiną prysznicową, zasilikonowałam oraz przymocowałam wszystkie ozdobniki typu półki, lustra, wieszaki oraz uchwyty, wyszlifowałam i pomalowałam sufit w łazience - efekt końcowy dobry, nic nie cieknie, jest prosto), położyłam panele w jednym z pokoi, pomalowałam ściany, odnowiłam stare drzwi. Złożyłam dziś narożnik. Generalnie praca z elektro-narzędziami nie jest mi obca, po mieszkaniu dość często zdarza mi się biegać z wiertarkami lub kątówką, mam 25 lat i mieszkam z 18-letnim bratem.

A więc przechodząc do sedna problemu, w związku z tym, ze nasz budżet domowy w ostatnim czasie dość powaznie zeszczuplał, między innymi po remoncie łazienki i zakupie kilku niezbędnych sprzętów, zamierzam samodzielnie wyremontować pokój. Chcę wyrównać ściany, sufit a następnie położyć nową podłogę. Sprawa jest skomplikowana o tyle, ze zamierzam zlikwidowac balkon i powiększyć pokój. Okna balkonowe zewnętrzne są już wymienione. Problem zacznie się po wyburzeniu ścianki i usunięcieu okien i drzwi balkonowych oddzielających pokój od balkonu, mianowicie ktoś genialny wiele wiele lat temu nawalił jakieś 10cm zaprawy na obu ścianach na balkonie. Zdaję sobie doskonale sprawę z tego, ze trzeba to będzie wszystko skuć w celu wyrównania ścian. Następny problem to fakt, ze równiez podłoga na balkonie jest jakieś 5 cm wyżej niż podłoga w pokoju. I to też trzeba skuć. Wiem doskonale ze to masa roboty, ale mam kilku chętnych "młodych gniewnych" tych od demolki w łazience, więc i z tym nie będzie problemu. Do zrobienia jest także sufit. Jeśli chodzi o wymianę instalacji elektrycznej, oczywiście zlecę to komuś kto się na tym zna. W pokoju jest również kaloryfer, nie wiem co z nim zrobić i kiedy go zdemontować.

Moje zapytanie jest następujące. W jakiej kolejności należałoby wykonać te wszystkie prace i która metoda wyrównania ścian będzie właściwsza, prostsza dla mnie do wykonania i oczywiście tańsza. Mam na myśli zastosowanie płyt gk lub gładzi (obawiam się, ze różnice w nierównościach ścian mogą być zbyt duze dla tej techniki). Tutaj dodam opis obecnego stanu ścian, generalnie mam wrazenie że zostały zerwane tapety, prowizorycznie zaszpachlowane bądź załatane dziury (widac siatkę) , i pomalowane farbą emulsyjną. Jak wyrównać podłogę, czy wystarczy skuć odpowiedniąc ilość tego co ktoś wylał dawno temu, czy należy robić wylewkę? Nie stać nas obecnie na zatrudnienie firmy zewnętrznej, ale jestem zdeterminowana by to zrobić bo pokój jest w opłakanym stanie, a mieszka w nim mój brat  (jest to stare mieszkanie w bloku po naszej babci). Doskonale zdaję sobie sprawe, ze zajmie to mnóstwo czasu, ale we dwoje damy radę.

Jestem już po przeczytaniu kilkudziesięciu artykułów i obejrzeniu filmików o tym jak połozyć gładź, nie wiem natomiast jak kłaść plyty gp. Będę się edukować. 

Jeśli to nie sprawi kłopotu, proszę również o orientacyjne ceny i sugestie rzeczy które trzeba będzie kupić, wszystkie narzędzia narzędzia mam, oprócz pac.

Będę niezmiernie wdzięczna za Państwa porady i sugestie. Pozdrawiam serdecznie - Ewelina.

Allifka wyedytował tego posta w dniu 2011-02-08 21:57:08

Link Cytuj

0

Szanowna Pani.Problem dopiero zacznie się jak Pani usunie ściane bez wzmocnienia belką nośną sufitu,oparta ta belka ma być na bocznych ścianach.Belka ma być stalowa-T-ownik minimum 15cm szerokości.To że nawalili tynku to nie problem-TA ŚCIANA JEST NOŚNA I TRZYMA KONSTRUKCJE BUDYNKU!!!Bez pozwolenia Pani jej nie usunie a jeżeli tak i komus pęknie sufit lub zacznie pękać ściana to Pani odpowie w trybie sądowym za samowolkę.

Dotyczy to i balkonu-wylany beton jest zespolony ze ścianą i każde jego naruszenie powoduje oslabienie konstrukcji nośnej balkonu i w efekcie odpadnieńcie.Takie rzeczy tylko przez administracje i wydział architektury gminy,miasta,miasteczka,powiat u itp.

Wykonywałem takie rzeczy i proszę nie słuchac gorących głów-BEZ POZWOLENIA I ZGODY ARCHITEKTA I PROJEKTU I FIRMY SPECIALIZUJĄCEJ SIĘ I DAJĄCEJ GWARANCJE NA TĄ PRACĘ Pani nic nie ma prawa przebudowywać.Sąsiad zadzwoni do policii żeby sprawdzić pozwolenia i Pani może zapłacić od 5000pln kary i sprawa w sądzie.

Dopiero potem możemy rozmawiać i dawać rady jak wygipsować pokój.No chyba że u Pani budynek wybudowany inaczej i zewnetrzna ściana nie jest nośna,konstrukcyjna.:)

Pozdrawiam Alex

tummy5-73 wyedytował tego posta w dniu 2011-02-09 22:20:51

Link Cytuj

0

Witam, 

Mój błąd, ze nie wspomniałam o tym na wstępie. Oczywiście pomyślałam o tym wcześniej. Pomimo tego, ze wiele osób w tym bloku wykonywało już tego typu przebudowy, zwróciłam się do spółdzielni mieszkaniowej o decyzję w tej sprawie poniewaz jest to mieszkanie na parterze, nade mną są jeszcze cztery mieszkania i to z obawy właśnie o to, ze nacisk na sufit w tym miejscu jest zupełnie inny niż w mieszkaniu na trzecim czy czwartym piętrze postanowiłam zwrócić się o pozwolenie. Dostałam pisemną zgodę bez większych problemów, według spółdzielni mieszkaniowej nie jest to ściana nośna.

Rozumiem co Pan ma na myśli. Już tłumaczę jak skonstruowany jest ten blok. Jest to wielki prostopadłościan. Balkony nie wystają poza obwód budynku, są częścią pokoju. Ścianka oddzielająca pokój od balkonu to cienka ścianka na której zamontowane są okna i drzwi balkonowe, wychodząc na balkon, nie wychodzi się z budynku, na zewnątrz. Ścianka ta dzieli jakby pokój jako całość na dwie części, część pokojową i część balkonową. Muszę zlikwidować tą ścianę bo pokój jest po stronie zachodniej, przez większą część dnia jest więc tam ciemno, a na dodatek na zewnątrz są drzewa i pokój w ciągu dnia przypomina bunkier. Po likwidacji balkonu pokój po prostu będzie dłuzszy. Zewnętrzna ściana, na której zamontowane są tylko okna zewnętrzne owszem jest nośna, ale ta wewnątrz pokoju, na której są okna i drzwi, już nie. Mam nadzieję, ze ten opis będzie jasno obrazował konstrukcje tego pomieszczenia.

A więc, co robimy dalej?

Pozdrawiam Pana i dziękuję za zainteresowanie. Ewelina.

Allifka wyedytował tego posta w dniu 2011-02-10 11:57:21

Link Cytuj

0
Allifka:

Jeśli mój opis jest zbyt chaotyczny, mogę cyknąć fotkę.

Allifka wyedytował tego posta w dniu 2011-02-10 17:43:05

Link Cytuj

0

Witam.

Mniej więcej zrozumiałem że balkon Pani ma typu logga i ściana nośna usytuowana w ksztalcie sinusoidy prostokontnej-boczne loggii i frontowa loggii są nośnymi ścianami.Jak zgodę Pani ma to już 60% za Panią.wyburza Pani ściankę bez konsekwencji dla bloku i siebie.Gorzej z progiem:(Raczej Pani go nie skuje,ponieważ to część konstrukcji budynku-po pierwszę.Po drugie-posadzka balkonowa nigdy nie ociepla się i jeżeli Pani tak to zostawi to przemarzanie i szron,wilgoć,grzyb w konsekwencji gwarantowanę.Minimum 5 cm styropianu STYRODUR ,plyta FERRACEL NA TO(droga lecz nie podnosi poziom wysoko jak wylewka) i na to panele.Powsatnie próg pomiędzy pokojem starym a balkonem,ale i tak powstanie,nawet jak Pani uprze się i skuje poziom.MUSI Pani dać ocieplenie inaczej....grzyb:)

Sciany nie musi Pani oklejać płytami całę-sprawdzić linije prostą-wystarczy traser za 5pln-i skuć krzywizny co da się skuć żeby wyprostować ściany.Reszta dopiero uzupelnić tynkiem-proponuje MP 75 firmy KNAUFF.Zasada jest prosta-im mniej tynku lub okładzin na ścianach tym lepiej dla nich,to tak po ludzku bez terminologii.To samo niech Pani spróbuje i z sufitem-wyznaczyć,skuć,uzupeln ić.Linie lączenia płyt sufitowych łączyć na siatkę i gips UNIFLOT firmy KNAUFF-gips z włóknem szklanym.Na to głądż gipsowa SEMIN 68,jak nie da się bez sufitu podwieszanego to wiadomo jak najniżej opuszczamy.I znowu na łączenia UNIFLOT z siatką.Zawszę można halogeny lub ledy-oszczędniejsze niż halogen-wstawić.

Najlepiej niech Pani zapyta spółdzielnie czy balkony były ocieplanę-POSADZKI I SUFITY- i czy mają na to dokumenty-dotyczy to również i sufitu balkonowego:( Jeżeli ściana loggi nie jest ścianą rozgraniczającą z sąsiadem to zalecam ocieplić i ściany tyle że korkiem 2 cm grubości,siatka na to elewacyjna,tynk gipsowy,gips.Inaczej Pani wychłodzi mieszkanie i znowu...grzyb.Proszę nie słuchać że od środka nie ociepla się-można,bez mostków termicznych da się zrobić, i dla tego korek a nie styropian lub welna mineralna(chodzi o przestrzeń życiową). Kaloryfer proponuje umieścić na bocznej ścianie loggii,musi coś ogrzewać pokój.Zrobi to hydraulik spółdzielni-i tak musi wodę spuścić i Pani płaci za to,lepiej kompleksowo niech robi.

Po wstukaniu nazw produktów Pani zobaczy ceny orientacyjne ich,lub w pobliskiej hurtowni budowlanej.Gladzi idzie 1,5kg na m2,styropian Pani policzy metry,korek też,FERRACEL też,tynk dopiero jak Pani skuje i wyrówna-worek 30kg kosztuje około 30pln.

Taka inwestycja jest droga ale jak nie zrobi się pewnych rzeczy to potem mści się po jakimś czasie i wymaga dodatkowych nakładów.Póżniej już gozrej-podłoga,malowane już,meble-ZNOWU KURZ:)

Pozdrawiam i powodzenia.Alex

PS. zawsze może Pani napisać na PW do mnie z zapytaniem.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Poprzednik wiele napisał i może nie warto się już wymądrzać, ale najprościej - pytała Pani sąsiadów, którzy już to (!) podobno zrobili? Jak to robili i jak im się z tym żyje?

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane