• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

wilgotny sufit u sąsiadów

(obserwuj)
ak_acja

Sąsiad z dołu zwrócił mi w sobotę uwagę, że mniej więcej na wysokości naszej umywalki w łazience jego sufit (to sąsiad mieszkający pod nami) zaczyna wilgotnieć. Właściwie od niedawna mieszkamy w tym mieszkaniu (stare budownictwo - kamienica) ale na podłodze kładzione były kafelki kilka lat temu, więc chyba nie powinno się nic dziać i podobno wcześniej nie było problemu. Mąż akurat wyjechał, więc nie bardzo wiem co zrobić. U nas wody stojącej nie widać. Wszystko wyglada na suche. Czy ktoś z Państwa ma jakiś pomysł, wyjaśnienie, rady?

Link Cytuj

0
yazeer

też miałem podobny kłopot więc chętnie siędowiem na czym rzecz polega.

Link Cytuj

0
ak_acja

mogę tylko napisać czego mi się udalo dowiedzieć - znajomy poradził mi wezwanie fachowca do usunięcia fugi, położenia nowej i pokrycia specjalnym preparatem. Obawiam się, że może to być kosztowne, więc poczekam aż tutaj się ktoś wypowie, bo może można to zrobić innym, tańszym sposobem?

Link Cytuj

0
yazeer

a może to coś z umywalką jest nie tak?

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

NIestety podejrzewałbym, że jest gdzieś przeciek i to niekoniecznie musi być tylko fuga. Rozumiem, że chciałoby się jak najmniej popsuć, ale przyczyna może leżeć np. w rurach kanalizacyjnych (odpływ) i być może woda cieknie gzieś "pod spodem". Nawet gdyby byla to kwestia samej fugi to pamiętaj, że samo zafugowanie to trochę mało. Trzeba by porząnie przesuszyć cały ten pbszar, gdzie jest mokro, bo po założeniu fugi może się wytworzyć :kiszka: która spowoduje, że zacznie się pleśnienie itp.

Link Cytuj

0
ak_acja

czy jest Pan w stanie mniej więcej oszacować jaki może być koszt osuszenia i sprawdzenia co tak naprawdę się dzieje?

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

NIestety nie chcę sie podejmowac takiego zadania, bo bez obejrzenia tematu, a przede wszystkim stwierdzenia przyczyny to strzał w ciemno. Trzeba po prostu sprowadzić jakiegoś przedstawiciela firmy remontowej, niech bejrzy i oceni. Najlepiej kilku niech się wypowie, żeby bylo porównanie czy w miarę to samo mówią.

Link Cytuj

0
ak_acja

Tylko, że zapewne już za samo przyjechanie trzeba bedzie zapłacić. Chyba wstrzymam się z tym do powrotu męża. Może on coś zadecyduje, bo problem chyba nie jest aż tak pilny, skoro sąsiad nie pojawia się ponownie.

Link Cytuj

0
stylo_2007

Oj lepiej tak ,bo nie daj Boże zjawi się taki przystojny hydraulik jak ten, którym na plakatach straszono francuzów przed robotnikami z Polski - i co to by było.... na dodatek mąż DALEKO

Lepiej nie kusić LOSU

Link Cytuj

0
ak_acja

Ciekawa uwaga, w tych kategoriach nie myślałam. Ale mój mąż z pewnością by Panu podziękował za troskę o nasze małżeństwo :)

Link Cytuj

0
szymon_zielinski
ak_acja:

Tylko, że zapewne już za samo przyjechanie trzeba bedzie zapłacić. Chyba wstrzymam się z tym do powrotu męża. Może on coś zadecyduje, bo problem chyba nie jest aż tak pilny, skoro sąsiad nie pojawia się ponownie.

Jeśli ktoś chciałby kase za obejrzenie i wycenę zlecenia to już bym wiedział, że podziękuje takiej "firmie". Jesli ktoś chce coś sprzedać to absurdem jest żądanie pieniędzy za określenie wartości towaru czy usługi.

Link Cytuj

0
ak_acja

Prawdopodobnie problemem nie jest jednak umywalka, a prysznic. I tutaj zrobił się problem - prysznic poprzedni lokatorzy dokładnie obudowali kafelkami (nie ma dostępu do rur!). Wcześniej, myśląc, że to umywalka, o tym nie pisałam, ale prysznic nie ma typowego brodzika montowanego, tylko są to po prostu obmurowane kafelki. I teraz problem - bo z jednej strony może to być to przebijanie wody przez fugi, ale z drugiej może to być coś z rurą ( a by dostać się do odpływu trzeba by "wybić" (?) kafelki). Czy jest jakiś sposób by dowiedzieć się, czy to z rurami, czy z fugami jest coś nie tak? Ciekawe jest to, że odkąd ostatnio pisałam problemu nie było, wieć myśleliśmy, że wszystko ok, a kilka dni temu znów u sąsiada pojawiła się wilgotna plama na suficie.

Link Cytuj

0
stylo_2007

Jedyny sposób nieinwazyjny ustalenia problemu to użycie specjalistycznej kamery termowizyjnej  - warto spytać się czy przeprowadzają tego typu badania w najblizszym zakładzie wodociągów lub w na prawdę profesjonalnej firmie zajmującej się instalacjami sanitarnymi . (kamerami takimi dysponuje równiez straż pożarna)

Koszt wizyty technika z kamerą to ok 300zł ( np w LUBLINIE) -ale myślę że ewentualna rozbiórka bez potrzeby wyszła by dużo drożej . 

A mając już kogoś w mieszkaniu z takim wynalazkiem za te same pieniądze sprawdzą sobie państwo na ewentualność przecieków lub pocenia się, wszelkie zabudowane instalacjie sanitarne .

Pozdrawiam STYLO 

Link Cytuj

0
Hes-H1
ak_acja:

Prawdopodobnie problemem nie jest jednak umywalka, a prysznic. I tutaj zrobił się problem - prysznic poprzedni lokatorzy dokładnie obudowali kafelkami (nie ma dostępu do rur!). Wcześniej, myśląc, że to umywalka, o tym nie pisałam, ale prysznic nie ma typowego brodzika montowanego, tylko są to po prostu obmurowane kafelki. I teraz problem - bo z jednej strony może to być to przebijanie wody przez fugi, ale z drugiej może to być coś z rurą ( a by dostać się do odpływu trzeba by "wybić" (?) kafelki). Czy jest jakiś sposób by dowiedzieć się, czy to z rurami, czy z fugami jest coś nie tak? Ciekawe jest to, że odkąd ostatnio pisałam problemu nie było, wieć myśleliśmy, że wszystko ok, a kilka dni temu znów u sąsiada pojawiła się wilgotna plama na suficie.

witam cała awaria jest po stronie prysznica płytki pod prysznicem zbic i wstawic brodzik gotowy i sprawa załatwiona i koniec problemu

Link Cytuj

0
ak_acja

bardzo dziękuję za odpowiedź. To własnie planujemy zrobić. Dobrze, że sąsiad zgodził sie poczekać.

Wizyta kogoś z kamerka termowizyjną ze względu na koszt odpada. Ale również dziekuję za pomysł.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane