|
|
|
Co lepijej kryje powieszchnie sciany pędzel czy wałek?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
najlepiej kryje natrysk !
Zarówno pędzel jaki wałek mogą się zamiennie niesprawdzać w zależności od rodzaju farby i podłoża
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
stylo_2007:najlepiej kryje natrysk !
Zarówno pędzel jaki wałek mogą się zamiennie niesprawdzać w zależności od rodzaju farby i podłoża
Dokładnie, powierzchnie gładkie i równe to temat dla wałka. Z kolei przy dość nierównych powierzchniach lepiej uzyc pędzla, który dotrze wszędzie. Rozumiem pytanie, bo pewnie chodzi o malowanie "własnymi siłami".
Ale jak znam efekty malowania natryskowego, jeszcze na dobrze wykonanej gładzi to zdecydowanie efekt jest nieporównywalny.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A ile kosztuje malowanie natryskowe?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
adelajna_aa:A ile kosztuje malowanie natryskowe?
zajmują się tym przeważnie firmy- ceny są różne zależą przeważnie od metrażu i klasy wykończenia -Zależą również od stosowanych technologi natrysku . Ceny zaczynają się od 1 zł za m2 (bez materiału i jakichkolwiek prac towarzyszących ) do kilkunastu zł za m2 za wykonanie kompletne z materiałem .
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
yazeer:a nie lepiej użyć wałka?
wałek jak każde narzędzie ręczne do malowania zostawia mniej lub bardziej zauważalną fakturę -jedynie malowanie natryskiem jest Bezfakturowe -dlatego samochody lakieruje się natryskowo .
Dodatkową zaletą malowania natryskowego jest to że uzyskuje się pełne pokrycie malowanej powierzchni naniesieniem na nią znacznie cieńszej warstwy farby ( grubość powłoki ) co ma bezpośredni wpływ na dłuższe użytkowanie pomieszczeń bez kapitalnego remontu ścian (skrobanie szpachlowanie ) ponieważ łączna grubość powłoki malarskiej z kilku malowań jest mniejsza, co umożliwia zwielokrotnienie cykli malarskich do rozpoczęcia procesu odspajania ( mówiąc po ludzku :im ciensza warstwa farb na suficie czy ścianie tym później zaczne to odpadać )
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
rozumiem. a jak należy przygotować ścianę do malowania natryskowego? czy tak samo jak przed malowaniem wałkiem? zdzieranie odchodzącej farny, gipsowanie, wyrównywanie, gruntowanie? czy zupełnie co innego?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
jeżeli ,,wzrokowo " nic ścianom nie dolega - to tylko szpachlujemy rysy,obicia itp.
Nie istnieje ryzyko jak przymalowaniu wałkiem że ot nagle malowana ściana zacznie przyklejać się do wałka .
W przypadkach gdy wcześniejsze malowania wykonywane były wałkami i na ścianach jest zauważalna faktura, ściany należy przeszlifować papierem 240 (usunąć fakturę )
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
"przeszlifowac", ręcznie? czy można to zrobić za pomocą jakiejś maszyny?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
my realizujemy to zawsze maszyną ( wysięgnikową szlifierką bezpyłową -popularnie zwaną Żyrafą )
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
yazeer:"przeszlifowac", ręcznie? czy można to zrobić za pomocą jakiejś maszyny?
Jezeli chcesz to zrobić samemu to lepiej recznie, bo maszyna, o której pisze STYLO to sprzęt profesjonalny (czytaj zbyt drogi do majsterkowania) a jeśli byś się zabrał za szlifowanie jakimiś majsterkowymi szlifierkami (trzymaj z dala kątową, bo to byłoby totalne nieporozumienie) to możesz narobić tragedii na ścianie. Ale jeśli masz już się podjąć malowania natryskowego to pozostawiłby kwestie przygotowania podłoża równiez firmie, która miałaby to robić.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
szymon_zielinski:yazeer:"przeszlifowac", ręcznie? czy można to zrobić za pomocą jakiejś maszyny?
Jezeli chcesz to zrobić samemu to lepiej recznie, bo maszyna, o której pisze STYLO to sprzęt profesjonalny (czytaj zbyt drogi do majsterkowania)
Wraz z upowszechnianiem się tych urządzeń na rynku spadają ich ceny oraz pojawiają się maszynki tego typu adresowane do majsterkowiczów -można obecnie kupić zestaw szlifierka plus odkurzacz za 600zł (nie jest to produkt dla zawodowca bo po tygodniu ciągłego uzytkowania się rozleci ) ale dla majsterkowicza jaknajbardziej TAK .
Zaczynają sie również pojawiać w Polsce agregaty malarskie kierowane do majsterkowiczów -czyli osób które posiadają dom lub duże mieszkania i chciały by same je malować . koszt ok 1800zł
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
witam wszystkich fachowcow panowie jedna mnie rzecz zastanawia czemu wszyscy tak chwala malowanie natryskowe przeciez wiecie ze mamy farby dobrej jakosci i walkiem mozna tak samo fakture uzyskac jak pistoletem wiem bo sam maluje juz kilka lat walkiem i mialem przypadek ze klient spytal czy to bylo natryskowo pomalowane.panowie walkiem tez mozna tylko trzeba dobrze rozprowadzac farbe i uzywac dobrej jakosci gruntu nie te z castoramy lub gdy baniak 5l kosztuje 20zl to sa siki a nie grunty pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
czesio2781:
witam wszystkich fachowcow panowie jedna mnie rzecz zastanawia czemu wszyscy tak chwala malowanie natryskowe przeciez wiecie ze mamy farby dobrej jakosci i walkiem mozna tak samo fakture uzyskac jak pistoletem
Fakturę ??? Nie wiem o czym Pan rozprawia, ponieważ dobrze wykonany natrysk jest 100% bezfakturowy !!! .
Gdyby można było uzyskać tego rodzaju powłokę wałkiem to właśnie nim lakierowano by np samochody a niestety tak nie jest.
Oczywiście można ściany/sufity dobrze pomalować wałkiem i wiele osób potrafi to zrobić ,lecz zastosowanie metody natryskowej zawsze da lepsze efekty gdy zrobi to osoba dysponująca odpowiednim sprzętem i doświadczeniem .
stylo_2007 wyedytował tego posta w dniu 2011-02-22 21:23:30
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
czesio2781:i mialem przypadek ze klient spytal czy to bylo natryskowo pomalowane.panowie walkiem tez mozna tylko trzeba dobrze rozprowadzac farbe
ja też miałem takie przypadki że ktoś widział spieprzony natrysk i był zdania że to jest nie teges i wałek jest lepszy -niestety zmienił zdanie widząc nasze realizacje .
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
stylo_2007:czesio2781:witam wszystkich fachowcow panowie jedna mnie rzecz zastanawia czemu wszyscy tak chwala malowanie natryskowe przeciez wiecie ze mamy farby dobrej jakosci i walkiem mozna tak samo fakture uzyskac jak pistoletem
Fakturę ??? Nie wiem o czym Pan rozprawia, ponieważ dobrze wykonany natrysk jest 100% bezfakturowy !!! .
Poprosiłbym o krótką informację jak za pomocą natrysku(Agregatem Graco Mark5 ) farbami akrylowymi można zrobić 100% bezfaturowo.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Samochody maluje się natryskowo, jak pisze kolega, tylko nie zaznacza, że jest to nieco odmienna technologia. Agregat jesr urządzeniem hydrodynamicznym,czyli airless. Samochody są zawsze malowane ze wspomaganiem powietrznym.Pistolety do malowania też się od siebie różnią. a to tylko jedna z wielu różnic. Wszystkoego nie da się pomalować agregatem.Malowanie podkładowe, sufity na gotowo, pomieszczenia w jednym kolorze. Gdy mamy kilka barw w pomieszczeniu to już nie ma sensu podchodzenie do roboty z agregatem.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
albercik7408:Gdy mamy kilka barw w pomieszczeniu to już nie ma sensu podchodzenie do roboty z agregatem. zabobony w umysłach niektórych są nienwytępialne !!!! zapraszam na film http://www.youtube.com/watch?v=fZf_lNCfVPs
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|