|
|
|
Proszę o rade co można zrobić by wyeliminować wode gruntową która przesiąka przez funfamenty do piwnicy (dom z lat 30).
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
staniszewskir1:Proszę o rade co można zrobić by wyeliminować wode gruntową która przesiąka przez funfamenty do piwnicy (dom z lat 30).
Zapewne jest to wina wód gruntowych. Proponowałbym podwyższyć posadzkę, zalewając ją betonem.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
staniszewskir1:Proszę o rade co można zrobić by wyeliminować wode gruntową która przesiąka przez funfamenty do piwnicy (dom z lat 30).
A widać na jakiej wysokości maksymalnie przesiąka?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
piwnica ma 150 cm wysokosci a mokre sciany są do 100 cm od posadzki.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
staniszewskir1:piwnica ma 150 cm wysokosci a mokre sciany są do 100 cm od posadzki.
I to się pojawiło nagle czy trwa już od jakiegoś czasu? I wokół całego domu, czy tylko na niektórych częściach ścian, miejscowo?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Najlepiej obkopać dom i odrenować na głębokości poniżej fundamentów i wode odprowadzić poza teren nieruchomości jeśel ispadki terenu na to pozwalają jeżeli nie mozna wykopałbym w piwnicy studnię około 1,5 metra wstawił zwykła pompę za 100 zł z automatycznym załączaniem jak poziom wody się podniesie i wężem odprowadzałbym wodę poza teren lub do deszczówki.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
najlepszy rozwiązaniem będzie odkopanie fundamentów i zastosowanie izolbetu wysmarować fundamenty i pociągnąć folie na 100% wystarczy stosujemy od zawsze stary dom dość kiedyś nie stosowano takich zabezpieczeń. pozdrawiam Paweł Janik firma Pawrem
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
pawrem1997:najlepszy rozwiązaniem będzie odkopanie fundamentów i zastosowanie izolbetu wysmarować fundamenty i pociągnąć folie na 100% wystarczy stosujemy od zawsze stary dom dość kiedyś nie stosowano takich zabezpieczeń. pozdrawiam Paweł Janik firma Pawrem
Według mnie to nie zda egzaminu bo woda będzie podchodzić od spodu. Zapewne w takiej sytuacji pojawi się grzyb od dużej wilgoci.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Tylko drenaż opaskowy i izolacja fundamentów nie jest to tanie rozwiązanie ale najskuteczniejsze i zawsze się sprawdza poprostu woda potrzebuje uskoku który zapewnią dreny a osuszenie i izolacja ochroni fundament przed wilgocią Pozdrawiam Jakub Vogt jakubvogt@wp.pl
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
w te deszcze moim sasiadom tez ciagle zalewa piwnice i wypompowuja wode, ale nie podejmuja zadnych konretnych krokow. remontowali kilka lat temu ten stary domek, ale widocznie zle zabezpieczyli piwnice, czym to moze grozic? stare fundamenty i sciany wciaz zalewane woda?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zapoznajcie się z ofertą firmy Budqual. www.budqual.pl. Panowie stosuja rozne rodzaje rozwiązań, ale przede wszystkim super efekt jest dzięki Kalmatronowi. Twierdzą, że mają dostęp do tego oryginalnego. U mnie robili piwnicę i pierwszy raz widzę efekt pracy w 100%.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A tam, kolejna firma pod jednego producenta! Nie mówię, że Klamatron zły. Ale jakos nie widzę w ofercie producenta innych, niekiedy niezbednych produktów. Np nie mają sznura bentonitowego. Albo preparatu neutralizujacego sole budowlane w murze - nie zastosowanie tego PRZED traktowaniem preparatmi krystalizujacymi (jak np Klamatron) znakomicie neuatralizuje działanie samego uszczelniacza, osłabiajac jego działanie (podpowiem, ze najlepszy jest EscoFlaut). A iniekcje gdzie? Cienizna wyboru materiałów i wiedzy o technologiach.
Generalnie odradzam wykonawców jednego producenta, choćby pozłacani byli. A takich wykonawców, jak poleca "osuszony", co to nawet majstra budowlanego nie maja, tylko jacys marketingowcy, to już w ogóle. Pewnie najlepiej im wychodzi podszywanie sie na forach pod zadowolonych klientów własnej firmy.
Z piwnica o wys 150 cm bedzie kłopot, kto tam będzie w kucki robił? Żeby cokolwiek doradzać, za mało jest informacji wyjściowych. Warunki geaologiczne, odpływ z rynien, sciany czarstwowe, czy jakie, głebość fundamentów ponizej gruntu rodzimego, etc, etc, etc. Jak sie autorowi tematu nie chce wysilać, to niby komu sie bedzie chciało? Chyba tylko firmom reklamujacym swoje usługi, jako jedyne słuszne.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Acopic, nie interesuje mnie czy Panowie włascicielesą marketingowcami jak to ich pejoratywnie nazwałeś (sorry nie lubię tego określenia, bo wszyscy, którzy go używają zazwyczaj mają brak wiedzy na temat co to jest marketing i mylą z promocją, a sam reprezentuję ten zawód). Zapewne Ty jesteś budowlańcem, więc powinienem o Tobie mówić per "majster" lub "fachowiec" z odpowiednią intonacją. No więc taki majster, który budował mi dom go spartolił, a Ci panowie "marketingowcy" mieli mistrza ekipy + wykwalifikowanych robotników, którzy pracowali systematycznie jak mróweczki, a oni dokładnie sprawdzali efekty pracy. Dali umowę z dużym zakresem odpowiedzialności i nie musiałem słuchać "fachowca", który patrzy na mnie jak na idiotę i wciska kit, bo wie, że nie znam się na budowlance i opowiada, ze wytrzyma sto lat. A i widzialem, ze stosowali jakies tasmy i inne materialy. Jak na razie jestem zadowolony. Jezeli cos sie zmieni nie omieszkam poinformowac. I bede polecal jak zawsze mam w zwyczaju robic z kims, kto zdjal mi z glowy latanie ze szmatami, zniszone rzeczy, ktore mialem w piwnicy, itp.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
witam jest jedna przyczyna brak melioracji.Wykonać dobry drenaż a wode zgromadzić do podlewania ogrodu.Mogę się tego podjąć 662-962-052.BĘDZIE SPOKÓJ Z WODĄ 100LAT
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A skad Pan wie czy to sa wody gruntowe, moze pekl stary drenaz umiejscowiony w rejonie domu.Proponowalbym poszukac w rejonie domu drenazy wod gruntowych i dopiero po stwierdzeniu faktu nalezy podjac dzialania. Jest wiele sposobow aby wyeliminowac te wody . Jezeli jest Pan zainteresowany tymi sposobami prosze o kontakt.sbielas1@wp.pl Pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
proponuje zrobic jakis odwiert na działce by sprawdzic poziom wod gruntowych. wierto w markecie budowlanym :)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Kilka razy wykonywaliśmy odwiert - studnię chłonną do odprowadzenia wody. Skuteczna ale droga metoda.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
podnoszenie posadzki to kretynizm, bo woda kapilarnie pójdzie do góry i wejdzie grzyb w ściany. Taniej - odkopać, oczyszcić, uzupełnić ubytki, zagryntować i nałożyć odpowiednie masy bitumiczne. Jak idzie dalej podłogą wtedy kiedy jest sucho kłaść bitum, potem płytę dociskową i odcięcie injekcyjne w ścianach. Droga ale jedyna i skuteczna metoda - bez pieniędzy nie ma zaczynać wiem bo to wykonuję. Pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
WITAM FIRMA RADBUD NAPEWNO TRZEBA SIE DOKOPAC POD FUDAMETY ZROBIC DRENASZ JAK NAJDALEI OD DOMU WPIWNICY ZROBIC PRZEWIERTY PARE DZIUR POTEM JAK SIE ZROBI DRENASZ POTEM WYSUSZYS FUDAMETY .POZDRAWIAM RADOSLAW RADZIO1971@POCZTA.FM
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|