|
|
|
w tv mi się coś takiego w oczy rzuciło. nie widziałem całego programu, wiec nie wiem jaka tam konkluzja była na koniec. Myślicie, że to w ogóle w blokach opłacalne jest?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
musialoby byc duzo chyba tych kolektorow..
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ale w sensie takim, że na cały blok te kolektory czy indywidualnie dla swojego mieszkania?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
wróciłam wczoraj z wycieczki do Niemiec i tam rzeczywiście widzieliśmy dużo tych kolektorów na dachach domów - co prawda nie bloków, ale np. piętrowych szeregówek. Ale wiadomo, za granicą nie chodzi tylko o opłacalność finansową, ale równiez o ekologiczną.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Temat jest oczywiście na czasie, bo wszystko co związane z tzw. ekotechnologią jest modne. z tym, że są bardzo skrajne opinie, bo czasem energia potrzebna do przetworzenia takiego "ekoprądu" w coś rzeczywiscie użytkowego jest większa niż sam wytworzony prąd. Jedni twierdza, że takie kolktory daja prąd który co najwyżej może zasilić lampke nocną inny znowu chwalą ten pomysł. Myślę, że jeszcze temat musi się "przegryżć".
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
z tego co jeszcze w tym temacie mi sie kojarzy, to były kiedys duże dofinansowywania na kolektory słoneczne. dalej są?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
O dofinasowaniach nie słyszałem, za to słyszałem o wielu biurokratycznych "pagórkach", które trzeba pokonać aby takie coś wogóle zrobić.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
poważnie? ale te pagórki to własnie przy blokach, czy w domach prywatnych też?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
_lukrecjusz_:poważnie? ale te pagórki to własnie przy blokach, czy w domach prywatnych też?
Myślę, że i tu i tu. Po prostu słyszałem, że zanim się uzyska zgodę na instalację urządzeń wykorzystujących energię odnawialna to trochę trwa. Ale nie wiem z czego to wynika. Dziwne to, tymbardziej, że tyle się o niej mówi i jakby nie było jest ona ekologiczna i tańsza. Może to jakieś lobby dostawców tradycyjnych form energii naciska na przepisy utrudniajace wykorzystanie takich alternatyw.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Witam, Chciałem odświeżyć temat kolektorów. Otórz najpier trzeba się zastanowić o temacie który jest poruszany na tym forum. W przyrodzie wyróżniamy 2 typy kolektorów słonecznych: - ogniwa fotowoltaiczne- potocznie zwane kolektorami słonecznymi, bateriami słonecznymi służącymi do produkcji energii elektrychej - kolektory słoneczne - słusznie nazywane systemami solartnymi, solarthermia, systemy służące do wytwarzania ciepła i zasilające budynki w ciepłą wodę użytkową lub/i C.O. Jeżeli chodzi o ogniwa fotowoltaiczne - baterie słoneczne - w chwili obecnej nie ma w Polsce możliwości dofinansowania takiej inwestycji. Natomiast dofinansowania na kolektory słoneczne - solary do przygotownia Ciepłej Wody Użytkowej bądź też wspomagania C.O są jak najbardziej możliwe i w Polsce promowane. Na jednym z bloków (80 mieszkań): 
Takie dofinansowanie można uzyskać w każdej chwli jest na to kilka sposobów, z tego co się oriętuję nie jest problemem dostępność do tego typu systemów czy brak dotacji ale niezdecydowanie zarządów wspólnot i Inwestorów. W bloku posiadającym np. 30 mieszkań zawsze znajdzie się przynajmiej jedna osoba która stwierdzi że ntego typu inwestycja nie jest sposobem na obniżenie kosztów. Co jakiś czas pojawia się możliwość dofinansowania z różnych programów unijnych jak np.: http://www.muratorplus.pl/biznes/firmy-i-ludzie/energia-odnawialna-nie-jest-sloganem-ekologicznym_68355.html Takie są moje spostrzeżenia na ten temat, jestem otwarty na dyskusję i Państwa zdania. Pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ponieważ jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o kolektory słoneczne proszę o odpowiedź na pytanie, czy poza ogrzewaniem poprzez kolektory (solary) trzeba zimą pomieszczenia i wodę dogrzewać?
Jaką temperaturę wody ( i jaką jej ilość) można uzyskać przy zastosowaniu kolektorów słonecznych/
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Niestety trzeba, kolektory słoneczne nie mogą istnieć jako samodzielny układ w 100% pokrywający zapotrzebowanie zarówno na ciepłą wodę użytkową jak i C.O.(C.O. mogą tylko wspomagać!) - chyba że zrobimy instalację na "wyrost" tylko wtedy pojawia się bardzo proste pytanie: Co zrobimy z energią jaką wytworzą kolektory w momencie gdy mają najwyższa sprawność? W związku przy kolektorach stosuje się zbiorniki z dwoma wężownicami, oznacza to iż jeden zbiornik może być zasilany/grzany przez 2, w przypadku użycia odpowiednich zaworów, 3, 4 źródeła ciepła. Zwykle robi się tak iż dolna wężownica jest podrzewana przez kolektory górna przez główne źródło ciepła - kominek, kocioł, pompa itd. dodatkowo w większości zbiorników dostępnych na rynku, jak nie w każdym, istnieje możliwość wkręcenia grzałki elektrycznej. Tak więc jeżeli kolektory słoneczne nie wykonają 100% pracy w okresach mniejszej sprawności to przynajmniej podniosą temperaturę wody w zbiorniku o kilka stopni - co już jest oszczędnością. W związku z tym z doświadczenia powiem iż układy solarne zwykle projektuje się tak aby pokrywały ok 60% zapotrzebowania w momencie najwyższej sprawności. Musimy sobie zostawić rezerwę na przypadki losowe które mogą wpłynąć na uszkodzenie takiego systemu. Dla zobrazowania pracy kolektora załączam symulację sprawności układu na 3 kolektorach próżniowych U-type Polskiego producenta + 300 litrowy zbiornik, przygotowanie do max. 75 stopni celsjusza: 
havac wyedytował tego posta w dniu 2011-11-24 14:08:46
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Tylko, że koszt takiego kolektora chyba jest wysoki. Tak więc, po ilu latach zwraca się koszt i można mówić o zaoszczędzeniu?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jeżeli chodzi o przygotowanie Ciepłej Wody Użytkowej to: 
Natomiast jeżeli będziemy mieli C.W.U + C.O: 
Wyliczenia odnośnie instalacji w domu jednorodzinnym. źródło: eioba.pl Zainteresowanym mogę przedstawić wyliczenia.
havac wyedytował tego posta w dniu 2011-12-19 16:10:11
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|