• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

okna

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona

mam zamiar wymienić okna. Jedni mówią, że plastikowe lepsze od drewnianych. Które w końcu lepsze?

Link Cytuj

0
yazeer

a na czym polega ta wielka roznica oprocz tego ze wygladaja inaczej? przeciez maja pelnic ta sama funkcje to chyba nie roznia sie tak bardzo?

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Pewnie jak wybierzesz się do jakiegoś dealera okien to wyjaśni Tobie różnicę fachowo. Ja osobiście mam takie doświadczenie, że przy drewnianych oknach nie ma takiej "puszki" i hermetyzacji w pomieszczeniach, co jest bardzo istotne zimą. Druga sprawa to sam materiał, z którego są wykonane tzn. tworzywo sztuczne lub materiał naturalny. I co wybierasz w tej sytacji?

Link Cytuj

0
adelajna_aa

Ja też z własnego doświadczenia polecam drewniane. W Niemczech np. plastików już wogóle się nie robi.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

Jak plastikowe to każde ale nie białe. Ten biały plastik jak się ubrudzi to za nic go doczyścić nie idzie.

Link Cytuj

0

jak kupisz plastiki dobrej jaksci to nie bedziesz mial z nimi problemow przez wiele lat ale jak kupisz drewniane dobrej jakosci to na pewno bedziesz mial spokuj duzo dluzej z jakiegos egzotycznego drzewa

Link Cytuj

0
yazeer

ja sam mam plastikowe, ale w przyszlosci chcialbym mec drewniane. jaka jest roznica kosztow pomiedzy plastikowymi a drewnianymi?

Link Cytuj

0
adelajna_aa

a czy okna drewniane nowego typu też trzeba malować w celu konserwacji? Jaśli tak, to jak czesto?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

a czy to prawda, że w oknach plastikowych muszą być montowane jakieś specjalne wywietrzniki?

Link Cytuj

0

jest to zalecane z powodu lepszej cyrkulacji powietrza w mieszkaniu. moja spółdzielnia mieszkaniowa za montaż wywietrznika zwróciła połowę kosztów.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski
_kasiuuula_:

a czy to prawda, że w oknach plastikowych muszą być montowane jakieś specjalne wywietrzniki?

W samych oknach są juz fabrycznie robione odpowietrzniki. Prawdziwym problemem jest jedank odpowiednia wentylacja powietrza w pomieszczeniach z takimi oknami.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

czyli jak są takie okna w pokoju to prócz tego jeszcze musi być jeszcze jakaś inna wentylacja?

Link Cytuj

0
XGrzegorzXX

W pokoju nie są potrzebne żadne nawiewniki. Takie rozwiązania stosowane są wyłącznie (bardzo często) w kuchni. Duża ilość pary wodnej i innych oparów wymusza użycia wzmożonej wentylacji. 

Co do bieli okien. To nie prawda że jak kupimy okna białe będą za kilka lat szare. Wystarczy kupić okna z gwarancją na kolor biały. Oczywiście jak kupujemy najtańszy produkt to nie możemy liczyć na takie luksusy. 

Co do okien drewnianych. Pole do popisu jest ogromne. Zazwyczaj tak naprawdę mało kto ma okna w pełni drewniane. Okna drewniane tańsze które nie wytrzymają długich lat robione są z wiór drewnianych (odpadów) nie raz 2 lub 3 gatunek drewna. Dodawany klej i mamy prawie śliczny rdzeń. Wystarczy 2 mm okleiny i sprzedane jako drewno. A tu zonk to nie drewno tylko jakiś psełdo podobny produkt. Okna drewniane z sosny też pozostawiają wiele do życzenia. Wtedy już lepiej zainwestować w dobre tworzywo. 

Okna w pełni drewniane to luksus na których stać nielicznych. Tylko oni tak naprawdę mogą pochwalić się drewnianymi oknami. Takie okna wytrzymają bardzo długo. P.S. pełne drewno mam na myśl kilka desek (1 gatunek) sklejone ze sobą np. Dąb. Takie okna trzeba malować to ich jedyny minus ale średnio raz na 10 lat więc nie jest tak  źle.  Koszt takich okien to blisko 200 % tworzywa... 

Do pana Eksperta w oknach nie mam montowanych wywietrzników w standardzie. Okno zamknięte jest po prostu szczelne. To że są tam jakieś wręby to nie znaczy że to wentylacja. Są to kanały odprowadzające wodę. 

Jeżeli ktoś mam problem z wentylacją w pomieszczeniu i twierdzi że jego okna są za szczelne można je poluzować na okuciach (jeżeli jest taka możliwość) lub wyciąć uszczelkę okienną około 5 cm. Tylko nie na przeciw siebie. Są dwie uszczelki w oknach (czasem 3) wycinamy uszczelkę zew. od spodu i uszczelkę wew od góry. Lepiej zachować te uszczelki bo jak nam są coś można je ponownie założyć. 

XGrzegorzXX wyedytował tego posta w dniu 2010-05-27 15:40:33

Link Cytuj

0
szymon_zielinski
xgrzegorzxx:

W pokoju nie są potrzebne żadne nawiewniki. Takie rozwiązania stosowane są wyłącznie (bardzo często) w kuchni. Duża ilość pary wodnej i innych oparów wymusza użycia wzmożonej wentylacji. 

Co do bieli okien. To nie prawda że jak kupimy okna białe będą za kilka lat szare. Wystarczy kupić okna z gwarancją na kolor biały. Oczywiście jak kupujemy najtańszy produkt to nie możemy liczyć na takie luksusy. 

Co do okien drewnianych. Pole do popisu jest ogromne. Zazwyczaj tak naprawdę mało kto ma okna w pełni drewniane. Okna drewniane tańsze które nie wytrzymają długich lat robione są z wiór drewnianych (odpadów) nie raz 2 lub 3 gatunek drewna. Dodawany klej i mamy prawie śliczny rdzeń. Wystarczy 2 mm okleiny i sprzedane jako drewno. A tu zonk to nie drewno tylko jakiś psełdo podobny produkt. Okna drewniane z sosny też pozostawiają wiele do życzenia. Wtedy już lepiej zainwestować w dobre tworzywo. 

Okna w pełni drewniane to luksus na których stać nielicznych. Tylko oni tak naprawdę mogą pochwalić się drewnianymi oknami. Takie okna wytrzymają bardzo długo. P.S. pełne drewno mam na myśl kilka desek (1 gatunek) sklejone ze sobą np. Dąb. Takie okna trzeba malować to ich jedyny minus ale średnio raz na 10 lat więc nie jest tak  źle.  Koszt takich okien to blisko 200 % tworzywa... 

Do pana Eksperta w oknach nie mam montowanych wywietrzników w standardzie. Okno zamknięte jest po prostu szczelne. To że są tam jakieś wręby to nie znaczy że to wentylacja. Są to kanały odprowadzające wodę. 

Jeżeli ktoś mam problem z wentylacją w pomieszczeniu i twierdzi że jego okna są za szczelne można je poluzować na okuciach (jeżeli jest taka możliwość) lub wyciąć uszczelkę okienną około 5 cm. Tylko nie na przeciw siebie. Są dwie uszczelki w oknach (czasem 3) wycinamy uszczelkę zew. od spodu i uszczelkę wew od góry. Lepiej zachować te uszczelki bo jak nam są coś można je ponownie założyć. 

Masz rację, nie ma ich w standardzie, natomiast nie pisałem o żadnych wrębach które nazywasz odprowadzeniem wody, bo znajdują się one na pionowej części ramy a to przeczyłoby logice. Odprowadzenie wody owszem na dolnej belce ramy i to w zasadzie tylko mały nawiert. Pytanie - po co odprowadzenie wody skoro okna są szczelne?

Link Cytuj

0
lukas-izyda

Okna są szczelne jeśli sa zamkniete, kiedy takie okienko jest rozszczelnione albo uchylone i zacina na nie padający deszcz to nie ma siły żeby nic nie naciekło między skrzydło a ramę. Po to przykładowo jest odprowadzenie wody.

Link Cytuj

0
XGrzegorzXX

Między innymi. 

Link Cytuj

0

dobre pytanie Adelajny przeszło bez echa - jak z ta konserwacją nowych okien drewnianych (lub tych pseudo drewnianych)? Robi się coś takiego? jak tak to co ile lat?

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Generalnie gwarancje na takie okna są na 3-5 lat. Z tego wynika, że na taki okres są one "fabrycznie zakonserwowane". Niemniej jednak nie należy czekać aż miną te 3-5 lata z ich pielęgnacją. Z tego co mówią producenci bieżąca konserwacja powinna polegać na myciu ram delikatnym roztworem płynu do mycia (np. naczyń) z wodą. Z uwagi na zawartość niekorzystnych dla drewna substancji w płynie do mycia szyb nalezy unikać kontaktu z ramą i po myciu zaraz wytrzeć. Jeśli pojawiają się jakieś mechaniczne uszkodzenia (typu rysy), należy delikatnie przeszlifować drobnym papierem ściernym (ok.300-tką) miejsce uszkodzenia i zakonserwować, najlepiej tym samym lakierem jakim były fabrycznie malowane.

Link Cytuj

0
yazeer

jak walczyć z lekkim nalotem żółtego na oknach PCV?

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Domyślam się ,że pochodzi on z deszczu. Potem słońce przygrzewa i robi się "soczewka" która wypala kolor. Proponuję po prostu częściej myć okno, choćby samą ramę.

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane