|
|
|
Brat będzie się brał niedługo za remont sufitu u babci, bo zaczął jej odpadać tynk. Może jakieś rady dla początkującego?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Pytanie pierwsze co chce zrobić? Jakie efekty chce osiągnąć? Szpachlowanie, malowanie, a może coś innego?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
no na pewno zerwać musi ten stary tynk i potem tak zrobić żeby było ładnie i się trzymało. Czyli chyba i szpachlowanie i malowanie.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Nie daj się wrobić w kasetony. One tylko gromadzą kurz.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jeśli pomieszczenie jest wysokie pomyśl na obniżeniu sufitu i zrobienie sufitu podwieszanego stracisz max do 5-6 cm wysokości pomieszczenia a efekt będzie super no i mniejszy nakład pracy.Nie musisz zrywać całego sufitu tylko te miejsca, co się słabo trzymają.Robisz ramkę wokół pomieszczenia profilem przy ściennym 3 cm, na tej ramce robisz konstrukcje nośna dla płyt K-G, przykręcasz płyty szpachlujesz najlepiej całość, szlifujesz, gruntujesz no i farba na koniec najlepiej 2 razy a to już zależy od ciebie i farby jak używasz.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
To już chyba bardziej skomplikowane. Brat nie zna się na remontach, dlatego myślimy, że wystarczy zeskrobać stary tynk, położyć nowy i pomalować. To starczy? czy jeszcze coś trzeba zrobić?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Miom zdaniem obniżenie sufitu jest łatwiejsze do zrobienia.
Nie wiesz jak trzyma sie tynk sufitu, jeśli ci zacznie odpadać płatami tragedia wierz mi tynkowanie sufitu jest bardzo trudne nie każdy to potrafi.
Na pewno znasz kogoś, co umie sufity podwieszane robić zaproś go na piwo i niech ci powie, co i jak a może pomoże zrobić a po pracy girl itd.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Tynkowanie (szpachlowanie) sufitu to naprawdę wyczerpująca i trudna sztuka. Płyty nie dość, że szybciej sie zrobi to dadzą lepszy efekt, bo jednorazowa równa powierzchnia jest większa. Może i więcej nakładu finansowego ale efekt lepszy.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
leci tynk z sufitu u babci to podejzewam ze jest tam ordeka wiec jedynie podwiesic sufit bo inaczej to szkoda sie babrac
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
nie wiem co to ta ordeka, ale dzięki za rady. Przynajmniej teraz wiemy, na czym stoimy. Prosiłabym jeszcze o podanie jaki to może być koszt takich podwieszanych płyt na sufit.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ordeka to rodzaj stropu z desek, trocin, słomy, gliny. Takie stary typ. Jak ma swoje lata, i może był zalany to sie niestety nadwyrężył.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a jak z tą ceną podwieszanych płyt?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Sądzę, że cena w okolicach 25 zł/m2 za robociznę + materiał.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
sorki za nachalność i ciągnięcie tego pytania - ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam: 25zł za m2 + materiał, znaczy 25zł plus jeszcze koszt tych płyt, czy 25 zł to już powinno od metra i za cenę płyt i robociznę wyjść?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
25 za samo wykonanie i do tego trzeba doliczyć cene płyty, profili, narożników, gipsu itp.
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
A mi sie wydaje ze rownie dobrze bylo by to otynkowac, nic trudnego. po prostu zbijasz wszystko co leci i co sie nie trzyma, gruntujesz (pozadnie), blichowa makladasz 3-5 mm tynku recznego, wtapisz siatke elewacyjna, przeszpachlowujesz jeszcze raz tynkiem calosc (najlepiej zyleta badz jak kto woli motylem), gdy wyschnie a z 24h bedzie schlo szpachlujesz gladzia na raz, szlifujesz, gruntujesz gruntem sniezka, malujesz i jak na babcie to jest igla- uwierz. koszt robocizny 22 zl/m2 z materialem
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
jak czytam jakie wy ceny podajecie to sie lapie za glowe i mysle o torbie podroznej by wyjechac na zachod.... matko boska 22zl/m2 za tynkowanie sypiacego sie sufitu z zatopieniem siatki gruntowaniem gruntem sniezki po jednokrotnym szpachlowaniu??????? dajmy na to ze ten sufit ma 20m2.. gruntowanie srodkiem penetrujacym np. uni-grunt atlasa.. kupisz 1l zrobisz z 2l wody i masz 3l na taki sufit styknie by zrobic porzadnie dwa razy w odstepach czasu min 6-9h (nie zalowac sobie) a zeby to zrobic wydajac jakies 10zl na grunt to znow z 20zl wydamy na porzadna folie i tasmy do zabezpieczenia podlog okien itp. ew znow z 20zl na cienka folie na wszystkie sciany by ich nie upaprac jezeli sa wzgledne i nie planujemy generalnego odswiezania tylko nieszczesny sufit.. tynk.. okolo 2-3 worki na wstepne wyrownanie i wypelnienie ubytkow po wykruszeniu luznych fragmentow starego tynku.. okolo 60-90zl.. siatka.. okolo 1.50zl za metr..i to taka zwykla.. na pewno nie baumit ;) znow tynk.. zeby ja zatopic i wyrownac znow sufit.. okolo 1 worka czyli kolejne 30zl gladz, tu najlepiej gotowa bo w koncu chodzi o to by jak najmniej robic przy tym, gotowce szybko schna i sa dla laika jak zbawienie koszt okolo 40zl (raczej dobra nie jakis tam smig czy akryl-putz..) za te 15kg papier, akryl itp to maly koszt.. jakies 15zl styknie na den bravena do tynkow i 2 metry papieru chociaz wg mnie to 30cm powinno styknac ;) grunt sniezki dobry jest - polecam - uzywam na tysiacach m2 niemal wszedzie - ale jest drogi (nie wiem czy sa male wiadra) ok.60-70zl chyba (nie kupuje w detalu to nie pamietam) narzedzia...szpachelka waska, szpachelka szeroka uchwyt na papier scierny do szlifowania papier akryl blichowka pioro min,50cm pedzel min. 5cali walek kratka kuwetka co tam kto woli w koncu to w domowych warunkach ma sie odbyc a nie przemyslowo.. to wyjdzie na 1m2 jakies...320 i wiecej material, narzedzia okolo..110zl.. razem 430zl i wiecej (liczylem ceny tanich w miare materialow i narzedzi z marketu). nasz sufit jak zalozylem ma 20m2.. 320 za material..to SAM MATERIAL 16zl/m2... a Pan jakis tu z cena 22zl m2? 6zl za skrobanie, tynkowanie, siatka i znow tynkowanie, szpachlowanie, malowanie podkladem i z zabezpieczeniem mienia? kolejny KOLES ktory rzuca cene za cos, laik to czyta i mysli ze kompleksowa usluga tyle kosztuje... i tak sie poglebia paranoja tego rynku budowlanego..
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|