• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

pękanie akrylu na łączeniu płyt g-k

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Kasia2064

Witam.Pęka mi akryl na łączeniu płyt,jest zagruntowane,i pomalowane farbą podkładową.Dlaczego?

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Przyczyn może być kilka. Po pierwsze doszukiwałbym się problemu w niedokładnie wykonanej konstrukcji stelaża w okolicach tego łączenia. Sprawdzenie tego i ewentualna poprawka wymaga oczywiście zdjęcia tej części płyty. Może są jakieś luzy. Druga sprawa to może być niezastosowanie siatki na łączenia płyt, choć w przypadku akrylu rozumiem, że nie było takiej sugestii aby to robić. Może jednak było warto?

Link Cytuj

0

Za mało danych żeby stwierdzić przyczynę.Powiedz gdzie te płyty są zamocowane, na jakim stelażu i dlaczego ten akryl jest na łączeniu płyt a nie taśma z flizelinę na przykład. A może mieszkasz obok drogi gdzie przelatują, co chwila tiry, jeśli tak to nie masz szans na pęknięcia będą zawsze się pojawiać.

Link Cytuj

0
pawel_derwisz

Jest jeszcze jedna przyczyna jakiej bym się doszukiwał, mianowicie oszczędności.

W Polsce przyjęło się montowanie sufitów czy zabudowy poddaszy pojedynczą płytą. W przypadku gdy zastosujemy profile w stelażu co 40cm (nie 60cm jak to jest w zwyczaju) i przykręcimy dwie płyty (jedna na drugą na przekładkę) to pęknięcia jeśli powstaną to tylko na łączeniu się ze sobą dwóch ścian czy sufitu i ściany. Na takie pęknięcia też jest sposób.

Można doprowadzić do kontrolowanych pęknięć. będą one bardzo małe, będą w samych winklach, będę proste i praktycznie nie widoczne. Jak to osiągnąć? Przyklejamy taśmę malarską (nie oszczędzajmy i nie kupujmy tej najtańszej a wręcz przeciwnie - droższą i dobrą) na ścianę po obwodzie w taki sposób aby płyty montowane przylegały to tejże taśmy. Po nałożeniu szpachli odcinamy nożykiem nadmiar taśmy. Pęknięcie powstanie na styku taśmy ze szpachlą.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Jeszcze jedna kwestia - czy chodzi o sufit czy ścianę?

Link Cytuj

0

Wspomniał tu kolega o tzw. łączu ślizgowym. Przed montażem płyty wkleja się taśmę samoprzylepną. Nie typową pakową, brązową, ale od Rigips-a, Cekol-u itp.Nie są cienkie i nie przyklejają się mocno.Nastepnie montaż płyty i obróbka: wklejenie fizeliny i następnie obcięcie. Po przeszlifowaniu i zagruntowaniu farbą pokrywa się to akrylem.Powstaje kontrolowane pęknięcie i jednorodnea linia zamaskowana uszczelniaczem elestycznym.Trochę jest przy tym zabawy ale nie ma wykonawca problemu z poprawkami i efekt wykończeniowy jest bardzo dobry.

Link Cytuj

0
Rulus

Wiatm.Mi zdarzyło się pękniecie akrylu po pomalowaniu Duluxem.Zrobiłem poprawkę i wyszło to samo, natomiast po pomalowaniu Bekersem nie było tego problemu.Jaka przyczyna?

Link Cytuj

0
czesio2781

siemanko wszystkim panowie czy wy czytaliscie muratora ?????od kiedy na laczenie sie daje akryl ludzie opanujcie sie klej gopsowy lub kwarc po drugie nie trzeba dawac podwojnie plyty zeby pekniecia niewychodzily ja zrobilem u siebie poddasze i obok mnie jest wiadukt przejedzie tir i kawe mam pomieszana a od 3 lat zadne pekniecie mi nie wyszlo poprostu sa fachowcy i fachowcy pozdrawiam

Link Cytuj

0
stylo_2007
czesio2781:

siemanko wszystkim panowie czy wy czytaliscie muratora ?????

są tu tacy którzy wiedzę budowlaną zdobywali w szkołach budowlanych i na wyższych uczelniach kierunkowych -zatem bardzo serdecznie pozdrawiam tych którzy uważają się za fachowca ponieważ naczytali się muratora !

Link Cytuj

1
stylo_2007
czesio2781:

poprostu sa fachowcy i fachowcy pozdrawiam

o tak -a największymi zawsze okazują się ci co sami tak o sobie prawią !

Link Cytuj

0
stylo_2007
Rulus:

Wiatm.Mi zdarzyło się pękniecie akrylu po pomalowaniu Duluxem.Zrobiłem poprawkę i wyszło to samo, natomiast po pomalowaniu Bekersem nie było tego problemu.Jaka przyczyna?

Z własnych obserwacji udało sie nam jakiś czas temu wywnioskować że większość płyt K-G jakie stosowane są na inwestycjach w czasie zanim trafią na budowę i zostaną zamontowane są składowane ,transportowane zupełnie z pominięciem ochrony od czynników takich jak ZAWILGOCENIE . Niestety ale nie jest banalnym czynnikiem wilgotność materjału budowlanego łączonego spoiną  . ( polecam zagadnienia związane z nierównomiernym wysychaniem i rozsychaniem)

Co do ciekawostki -,,JAKA PRZYCZYNA" -bardzo prosta, farba BECKERS jest środkiem o niższej penetracji podłoża niż farba Dulux --Nie moczy płyt K-G na które jest nanoszona .

stylo_2007 wyedytował tego posta w dniu 2011-05-03 21:19:55

Link Cytuj

0

Akryle też są różne, różnie się kurczą, często są zbyt szybko zamalowywane. Soudala najlepiej się sprawdza, tak wynika z praktyki mojej i znajomych. Po Dulux-ie, z gotowych farb też pojawiały się ,,pajączki" .Bekers to latex, który jest elastyczną powłoką, jak akryl i współgrają tak to można określić.

Link Cytuj

0
Rulus

Witam ponownie.Co do wilgotności płyt to podzielam zdanie.Zazwyczaj zanim zaczne szpachlować płyty wiszą sobie kilka dni aby wyschły,chyba ze klientowi zależy bardzo na czasie... natomiast o do pękania akrylu to przemalowałem go najpierw podkładem aby zaobserwować i było wszystko ok.Na drugi dzień pomalowałem duluxem i po kliku godzinach pojawiła się ryska.Na szczęście żadko się zdarza. P.S.Ja również pozdrawiam fachowców wyuczonych przez muratora

Link Cytuj

0
stylo_2007

A czy ktoś celem uniknięcia przygód z rysowaniem połączeń płyt próbował takiej metody by przed rozpoczęciem szpachlowania płyty całe zagruntować ? -Polecam pomaga

Link Cytuj

0

Wypowiem się do tematu. Zajmuję się profecjonalnie  technologiami (jestem doradcą technicznym jednego z czołowych producentów płyt g-k w polsce) STG od 18 lat. wiec myślę że mam trochę z tym doświadczenia. Płyty g-k co jest pomijane zazwyczaj w fazie projektowania w brew pozorom mają dosyć duży współczynnik rozszeżania ze względu na wilgotnośc pomieszczenia, dochodzi w skrajnych przypadkach nawet do 1mm na 1 mb. W normalnych warunkach to tylko ok 0,05 mm na 1 mb ( można o tym przeczytać w specyfikacjach technicznych). W sumie na pierwszy rzut oka prawie pomijalna wielkośc, ale... gdy płaszczyzna ma powiedzmy 5mb długośći x 0,05 = :)

I tutaj wracamy do akrylu. Też proponuję zajrzeć do specyfikacji danej firmy jakie są współczynniki rozciągliwości, czas wysychania itp. i mamy czarno na białym  dlaczego powstają rysy na akrylu po malowaniu.

Zgodzę się z niektórymi przedmówcami, można to maxymalnie zniwelować profecjonalnym montarzem płyt, zastosowaniem akryli o najniższych współczynnikach, w niektórych przypadkach można w ogóle nie stosować akrylu i nie będzie śladu rys. Wszystko się sprowadza do jednego... ceny, Można coś zrobic taniej i się liczyć że będą drobne spękania lub zapłacić profecjonalnej firmie odpowiednie pieniądze która za to weźmie odpowiedzialność by tych spękań nie było.

ps.By zdiagnozować dlaczego powstaja rysy trzeba by było sprawdzic konstrukcję płyt, jakie jest średnie zawilgocenie pomieszczenia, rodzaje urzytej farby, jakośc połaczenia, wielkość szczeliny na styku płyt, zastosowanych materiałów ...

ps2 tak dla informacji wykonaców,  po zastosowaniu profesjonalnych technologii moja firma wykonała ok 1,5 tyś scian g-k na jednej z prestiżowych budów w polsce, sciany które miały dokladnie 7,15mb długości skurczyły się o ok 7 mmm, firma zlecajaca, po przedstawieniu specyfikacji matarialowej odstapiła od roszczeń gwarancyjnych ze względów niewłasciwego urzytkowanie pomieszczeń i nie zastosowaniu wytycznych wilgotnościowych w czasie użytkowania

Link Cytuj

0
marianzarnowiec

witam ,proponuję koledze (gdy pęknęcia wystąpią po przykręceniu drugiej warstwy płyt) trzecią warstwę tym razem w "karo" jeśli nie pomoże można dokładać płyty aż do zapełnienia pomieszczenia,gdy wsuniemy ostatnią płytę po posadzce wtedy pęknięć nie będzie widać,otwór drzwiowy oczywiście akrylem uzupełniamy tak jednak by móc przekręcić klucz

Link Cytuj

1
stylo_2007
marianzarnowiec:

witam ,proponuję koledze (gdy pęknęcia wystąpią po przykręceniu drugiej warstwy płyt) trzecią warstwę tym razem w "karo" jeśli nie pomoże można dokładać płyty aż do zapełnienia pomieszczenia,gdy wsuniemy ostatnią płytę po posadzce wtedy pęknięć nie będzie widać,otwór drzwiowy oczywiście akrylem uzupełniamy tak jednak by móc przekręcić klucz

śmieszne i bardzo twórcze tylko PO CO ?

W wiekszości przypadków pojawiania się rys na zabudowach K-G nie jest przyczyną FACHOWIEC a materiał i każdy kto robi kartony i ma o tym pojęcie co i jak robi, oczywiście to wie . 

Nie każdy jest ,,mistrzem budowlanym "ale są tu wykonawcy którym wykonane przez nich zabudowy raczej nie pękają i potrafią się oni na dodatek podzielić odrobiną swej wiedzy z innymi ,którzy mają z czymś problem .

Link Cytuj

0
marian_hojcyk
stylo_2007:
marianzarnowiec:

zgadzam sie w razie czego zagruntuj klucz zeby ci zamek nie pekal

śmieszne i bardzo twórcze tylko PO CO ?

W wiekszości przypadków pojawiania się rys na zabudowach K-G nie jest przyczyną FACHOWIEC a materiał i każdy kto robi kartony i ma o tym pojęcie co i jak robi, oczywiście to wie . 

Nie każdy jest ,,mistrzem budowlanym "ale są tu wykonawcy którym wykonane przez nich zabudowy raczej nie pękają i potrafią się oni na dodatek podzielić odrobiną swej wiedzy z innymi ,którzy mają z czymś problem .

Link Cytuj

0
Kasia2064:

Witam.Pęka mi akryl na łączeniu płyt,jest zagruntowane,i pomalowane farbą podkładową.Dlaczego?

Witam zamiast akrylu daj fizeline albo tasme papierowa 15 zl / rolka ja stosuje tasmy tuff niebeskie ,czerwone (napisami do srodka) 50 - 70 zl/rolka 30mb do tego gabka scierna 80/120  pozdrawiam

Link Cytuj

0

Akryl-nie te czasy, polecam usunąc ten akryl, wcisnąć w szczeline np Cekol C40 wtapiając w to taśme z wkładką aluminiową. Nawet jeśli konstrukcja jest nie krzyzowa powinno pomoc. Ale to zalezy jaka jest jakość wykonania...  

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane