|
|
|
Skad pomysły i czy warto wynająć dekoratora, jeśli ma sie ograniczony budżet?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
zależy co kto lubi. Ja lubię sam decydować o tym co mi się podoba a co nie itp, wieć dekorator by mnie tylko wkurzał.
Może jakbym miał naprawdę dużo kasy to bym skorzystał.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ja też wolę sam coś wymyślać i zrobić tak jak pasuje dokładnie mi. Oczywiście czasem trzeba się wesprzeć pomysłami innych, bo to co podoba się innym może tez pasować mi. Tak więc trochę tu, trochę tam.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
jeśli chodzi o projektantów to musisz się sztywno określić jaką kasą dysponujesz i czego oczekujesz. i być może przy odrobinie szczęścia koszt remontu mimo gaży projektanta może okazać się tańszy niż realizowany samodzielnie. takie mam zdanie na ten temat bo bardzo często ludzie odchodzą od sztywno założonego budżetu i w przypadku braku kasy na dalszy etap prac robią pewne rzeczy na pół gwizdka aby wszytko poskładać i jakoś mieszkać.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Skąd pomysły? Jest cała masa poradników remontowo, bodowlano, wykończeniowych, w których znajdziesz mnóstwo przykładów urządzenia mieszkania. Poza tym strony internetowe. M jak mieszkanie, Murator, Mieszkanie itp. to takie pierwsze z brzegu tytuły. A ponadto? U znajomych, rodziny. Inspiracje można znaleźć wszędzie.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
I tu się Szymonie nie mogę z Tobą zgodzić.
Poradniki i czasopisma, o których wspominasz pokazują ciekawe rozwiązania, niektóre z nich owszem, mogą się podobać ale w praktyce jest zupełnie inaczej, po za tym pomysły tam prezentowane są niejednokrotnie banalne.
Są rzeczy, o których sam nie pomyślisz, chyba, że przestudiujesz encyklopedię architekta. Uwierz mi, że wiedza jaką posiada architekt wnętrz, którą zdobywał przez 5 lat jest nie zastąpiona. Wyobraź sobie np. kuchnię gdzie kuchenka elektryczna jest usytuowana pod oknem - bo tak się komuś podobało a obok jest zlewozmywak. Architekt zapewne odradzi i zaproponuje inne (lepsze) rozwiązanie. Wyobrażasz sobie brak okapu i wiecznie popaćkane szyby? To tylko 1 głupi przykład z którym się niedawno spotkałem, inny i też nie ciekawy sposób na "własną" łazienkę (właścicielka upierała się ostro przy swoim) to zrobienie kibelka na wprost drzwi wejściowych w łazience która miała 21m2 a mógł tam stać kwiatek, ładna rzeźba albo choćby umywalka.
Jestem zdania, że warto pokusić się o pomoc architekta wnętrz (nie mylić z dekoratorem po kursie lub co gorsza samozwańczym bo to nieporozumienie, no może po za paroma wyjątkami, których jak dotąd nie miałem przyjemności spotkać), bo skoro masz inwestować powiedzmy 15.ooo zł i źle się czuć we własnym mieszkaniu to lepiej dorzuć jeszcze 3.ooo bo i tak, jak pisał Roman pewnie wydasz więcej niż przypuszczałeś lub braknie Ci kasy na to na czym najbardziej Ci zależy.
Pozrdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a ja bym chciała zobaczyć co dekorator zaproponowałaby w moim mieszkaniu. Tylko, że to chyba sporo kosztuje.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Można sobie zafundować poradę. Kosztuje to od 40 do 100zł /h często dojazd jest doliczany a to dodatkowe 30-50 zł
pawel_derwisz wyedytował tego posta w dniu 2010-03-06 11:08:41
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
pawel_derwisz:I tu się Szymonie nie mogę z Tobą zgodzić. Poradniki i czasopisma, o których wspominasz pokazują ciekawe rozwiązania, niektóre z nich owszem, mogą się podobać ale w praktyce jest zupełnie inaczej, po za tym pomysły tam prezentowane są niejednokrotnie banalne. Są rzeczy, o których sam nie pomyślisz, chyba, że przestudiujesz encyklopedię architekta. Uwierz mi, że wiedza jaką posiada architekt wnętrz, którą zdobywał przez 5 lat jest nie zastąpiona. Wyobraź sobie np. kuchnię gdzie kuchenka elektryczna jest usytuowana pod oknem - bo tak się komuś podobało a obok jest zlewozmywak. Architekt zapewne odradzi i zaproponuje inne (lepsze) rozwiązanie. Wyobrażasz sobie brak okapu i wiecznie popaćkane szyby? To tylko 1 głupi przykład z którym się niedawno spotkałem, inny i też nie ciekawy sposób na "własną" łazienkę (właścicielka upierała się ostro przy swoim) to zrobienie kibelka na wprost drzwi wejściowych w łazience która miała 21m2 a mógł tam stać kwiatek, ładna rzeźba albo choćby umywalka.
Jestem zdania, że warto pokusić się o pomoc architekta wnętrz (nie mylić z dekoratorem po kursie lub co gorsza samozwańczym bo to nieporozumienie, no może po za paroma wyjątkami, których jak dotąd nie miałem przyjemności spotkać), bo skoro masz inwestować powiedzmy 15.ooo zł i źle się czuć we własnym mieszkaniu to lepiej dorzuć jeszcze 3.ooo bo i tak, jak pisał Roman pewnie wydasz więcej niż przypuszczałeś lub braknie Ci kasy na to na czym najbardziej Ci zależy.
Pozrdrawiam Jeśli dobrze rozumiem, to uważasz, że tylko architekt (czy ogólnie osoba wykształcona w temacie) jest w stanie dobrze zaprojektować wnętrze? Tu z kolei ja mogę podzielić tej opinii. Idąc tym tropem uznałbym, że każdy pomysł, który zadany jest w tewmacie jakiegoś poradnika jest nietrafiony lub ma jakiś feler. A co z faktem, że wiele z tych "poradnikowych" pomysłów to są propozycje właśnie architektów czy projektantów wnętrz?
Poza tym, kwestia tak szeroka jak urządzanie wnętrza nie może się obyć bez podpatrzenia, porównania i własnej analizy. Jeśli sam nie wiem co mi odpowiada to ktoś ma wiedzieć za mnie? Nie jestem oczywiście przeciwnikiem specjalistów, ale uważam, że w zakresie o którym piszesz moża się skonsultować (!) z takowym, ale nie koniecznie trzeba się tylko na nim opierać.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A ile godzin taka porada średnio trwa do mieskzania 50 metrów?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a czy nie obawialibyście się, że w domu urządzonym przez dekoratora/projektanta czulibyście się jak w hotelu?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
W hotelu to może nie, ale zawsze jest obawa, że cos co zostało wymyślone przez projektanta, może się nie sprawdzić. Z drugiej strony może być tak, że akurat sami na coś byśmy nie wpadli a taki projektankt nam pomoże.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
adelajna_aa:A ile godzin taka porada średnio trwa do mieskzania 50 metrów?
Cena takiej usługi jest raczej kalkulowana za dzieło, czyli jeśli już projektant/architekt wykona jakiś projekt to wtedy będziemy płacić. Myślę, że za wizualizację np. całego mieszkania o pow. ok.50m2 może to kosztować w okolicach 500zł. Ale to pewnie kwestia róznych czynników a przede wszytskim naszych oczekiwań.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|