• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

poprawa usterek

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
ak_acja

Chciałabym się doradzić na jakiej podstawie można dochodzić u osoby prywatnej poprawienia usterek? w zeszłym roku kładliśmy panele, teraz właściwie wszystkie listwy boczne nam odeszły od ściany. Panele kładła osoba prywatna, która nawet nie wiem, czy firmę ma zarejestrowaną. Kilkukrotnie dzwoniłam do tego Pana, ale ani razu nie przyjechał.

Czy jeżeli minęło przeszło pół roku od kładzenia tych paneli - mogę jeszcze domagać się poprawy?

Link Cytuj

0

z tymi bocznymi listwami to męża zagoń do roboty. samemu można je do ścian przykręcić. Bo jak facet Cię zbywa to pewnie nic nie ugrasz, a do sądu chyba z tym nie pójdziesz?

a facetowi wystaw opinię i niech straci klientów jak taki partacz.

Link Cytuj

0
zielak233

Jeśli nie masz żadnego potwierdzenia na to, ze ten człowiek robił tobie remont to cięzko będzie. Oczywiście możesz startować z tym do sądu i udowadnic innymi drogami (przecież ktoś widział że facet remont robi) ale dla kilku odchodzących od ściany listew??

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Niestety w przypadku wynajęcia kogoś "na boku" trzeba się liczyć z tym, ze przy samym wykonaniu może i będzie taniej, ale w przypadku problemów mamy związane ręce. Czasem trzeba po prostu spróbować się dogadać z taką osobą jeśli można.

Link Cytuj

0
ak_acja

nie, nie oczywiście nie zamierzam z tą sprawą zwracać się do sądu. Ciekawa po prostu byłam jak długo fachowiec ponosi odpowiedzialność za to co i jak zrobił.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski
ak_acja:

nie, nie oczywiście nie zamierzam z tą sprawą zwracać się do sądu. Ciekawa po prostu byłam jak długo fachowiec ponosi odpowiedzialność za to co i jak zrobił.

Z praktyki wiem, że zazwyczaj stosuje się gwarancje 1 roku na roboty budowlane, aczkolwiek prawidłowością powinno być około 3 lat. Tak jest np. w branży drogowej. Wiadomo, że przez rok trudno o większe usterki, raczej mechaniczne.

Link Cytuj

0
ak_acja:

Fachowiec ponosi odpowiedzialność na wykonanie usługi na tak długo jak jest wystawiona gwarancja z pieczęcią i podpisem fachowca. A pan, który ci to robił to jego odpowiedzialność trwa do momentu aż nie dostanie ostatniej złotówki za wykonaną prace a nawet czasem i prędzej kończy się jego odpowiedzialność znaczy w momencie jak zaczniesz się dopytywać, dlaczego tu jest tak a tam inaczej (wiadomo, o co chodzi) wtedy kończy się jego odpowiedzialność pakuje się i wychodzi grożąc ze, jeśli mu nie zapłacisz wszystkiego to on cie jeszcze załatwi. Tak się często kończy współpraca z prywatnym wykonawca. Znaczy z tym tańszym.

Link Cytuj

0
ak_acja
bunbud:
pan, który ci to robił to jego odpowiedzialność trwa do momentu aż nie dostanie ostatniej złotówki za wykonaną prace a nawet czasem i prędzej kończy się jego odpowiedzialność znaczy w momencie jak zaczniesz się dopytywać, dlaczego tu jest tak a tam inaczej (wiadomo, o co chodzi) wtedy kończy się jego odpowiedzialność

Ano właśnie, już trochę mnie życie nauczyło. Dlatego kochani uważajcie na takich fachowców na jakich ja trafiłam.

Link Cytuj

0

Bez obrazy, ale większość ludzi, co się decyduje na remont czy budowę myśli ze zaoszczędzi biorąc wątpliwych fachowców bez żadnego zaplecza narzędziowego bez firmy a i czasem umiejętności.To niestety jest mylne podejście do tematu pamiętajcie ze ten, co przychodzi poprawiać lub dokończyć po kimś kosztuje dużo drożej a zawsze jak cos spartoli to może zegnać na poprzednika, a jak bierzesz Firmę legalna, podpisujesz umowę na wykonanie usługi, każde zaliczki kwitujesz potwierdzeniem to zawsze możesz egzekwować swoje prawa a i w sadzie wygrasz, bo masz kwity, podpisy i umowę.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Generalnie się zgadzam. Są tez jednak firmy "dużo sprzętu - zero talentu". Jeśli chodzi o roboty bez umowy to zdecydowałbym się tylko na kogoś z polecenia. Ale bez kwitów to też zawsze jakieś ryzyko.

Link Cytuj

0
ak_acja
bunbud:

większość ludzi, co się decyduje na remont czy budowę myśli ze zaoszczędzi

Dokładnie. Masz tutaj całkowitą rację. My z braku funduszy i z wielkiej chęci posiadania chociaż jednego pokoju fajnie zrobionego od zaraz tak właśnie zrobiliśmy. I dość szybko okazało się to pomyłką. No ale jak to się mówi: człowiek uczy się na błędach

Link Cytuj

0
mega-mega

Jaki jest powod odpadania listew,czy podłoga podnosi sie i odczepia listwy,czy moze inny?firma nie gwarantuje ze wszystko bedzie zrobione doskonale bez usterek,a i umowa nie daje gwarancji ze firma Ci poprawi,mozna sie ciagac po sądach latami za kawałek listewki,to osoba wykonujaca prace powinna sie poczowac do tego zeby poprawic zle wykonana prace,ale jezeli wzieła głodowa stawkie to nie stac ja zeby dojechac i tracic czas,bo za poprawkie po sobie nic by nie dostała,nie na raz sztuka zrobic i zniknac, choc rynek tego typu prac jest duzy i jeszcze nie raz ktos sie natnie na tego majstra,ale do puki nie bedzie regulacji ze kazdy robi swoje czego sie wyuczył,a bedziemy mieli złote rączki to własnie bedzie tak ze nikt nie bedzie brał odpowiedzialnosci za fuszerkie bo do kogo sie zwrocic jezeli nie przynalezy do zadnej grupy fachowcow,a i telefon ma co tydzien inny i mozna szukac wiatru w polu.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Generalnie firma szanująca się, czy to będzie jeden Pan czy cała ekipa do ewentualnych poprawek stawi się niezwłocznie, aby wizerunku nie nadwyrężyć. Często właśnie sposób załatwienia reklamacji świadczy więcej o firmie niż samo wykonanie.

Link Cytuj

0

Poprzednik ma racje ludzie nie szanują fachowców i nie chcą im płacić godnych pieniędzy

I wtedy rosną takie prawdziwki, co robią gładzie powiedzmy za 6-7 zł m2  

A później nie ma fachowców, bo wszystko partacza a jak on może dobrze zrobić gładź za 7 zł jak to trzeba nałożyć 3 razy gładź a później szlifowanie wstawić narożniki obrobić okna, jakim cudem ma mu zostać jeszcze kasy na reklamacje jak on z tych 7 zł to nawet pomocnikom nie zapłaci, bo nie ma i co 3 tygodnie ma innych do pomocy i ci następni tez nic nie potrafią.

A że jest bardzo tani to znajdzie następna ofiarę itd., itd.,

Link Cytuj

0

zgadzam  sie w 100% z przedmówcą.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Panowie macie firmy. Jakie widzicie rozwiązania by przekonac ludzi do pójścia w jakość a nie tylko w niską cenę?

Link Cytuj

0
ak_acja

ja może wypowiem się jako odbiorca usług, co mnie by przekonało do skorzystania z usług danego fachowca - przede wszystkim rzetelność i dotrzymywanie terminów, oprócz tego dokładnie sprecyzowana umowa na usługę, w której wyrażnie zaznaczone będzie co obejmuje gwarancja i jak długo trwa.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski
ak_acja:

ja może wypowiem się jako odbiorca usług, co mnie by przekonało do skorzystania z usług danego fachowca - przede wszystkim rzetelność i dotrzymywanie terminów, oprócz tego dokładnie sprecyzowana umowa na usługę, w której wyrażnie zaznaczone będzie co obejmuje gwarancja i jak długo trwa.

Ja uważam, że dobrym zwyczajem byłoby zbieranie przez firmy referencji na piśmie od swoich klientów po każdej pracy i przedkładanie innym w celu wstępnego przekonania ich o swoim profesjonalizmie.

Link Cytuj

0
XGrzegorzXX

Referencje ;) oczy ty mówisz. Ludzie na to nie patrzą. Ludzie tylko widzą ile im z portfela ubyło. Robisz czasem za pół darmo bo czasy są takie a nie inne płacisz zus zatrudniasz ludzi kupujesz profesjonalne narzędzia i jeszcze masz konkurować z takimi fachowcami? lepiej dać sobie spokój na wstępie. Właśnie z takich rzeczy bierze się stereotyp budowlańca. To żaden budowlaniec ! Jeżeli w Polsce na pierwszym miejscu będzie cena a nie jakość to nic nie da się zrobić. Pani już się sparzyła i na drugi raz będzie wolała dopłacić więcej a mieć wszystko zrobione jak należy. 

Kolego z Bunbud mówisz dobrze ;) 

Link Cytuj

0

Święta racja proszę bardzo mogę przesłać, kto chce referencje ile 10, 20 to są sprawy, które można spreparować ile się chce.

Moje zdanie jest takie najlepiej zaprosić 3-4 fachowców na wizytę pogadać posłuchać, co mówią i jak mówią, jeśli się spóźnią i uważają ze jest ok. to już pierwszy minus itd. Nigdy tez nie wolno brać firmy najtańszej, ale i tez nie najdroższej taką średnia cenowo i która poda termin powiedzmy 4 tygodnie z poślizgiem do 5 tygodni na nieprzewidziane wypadki.Jeśli poczujesz alkohol to nawet jak by za darmo chciał robić to wywal odrazy nie słuchaj ze wczorajszy, bo urodziny itd. Jak na spotkanie przyszedł śmierdzący to znaczy nie szanuje klienta i będzie kropił, co dzień.Ok zgadzasz się na usługę firmy i w pierwszym dniu mówią o zaliczce to tez bądź czujna, zaliczkę można dać, jeśli jest już cos zrobione na przykład rozwalenie ścian i wyniesione do kontenera i inne prace rozbiórkowe i ile to zajęło, ja prędzej jak po tygodniu o zaliczkach nawet nie wspominam.Następna sprawa to narzędzia, jeśli nie maja narzędzi i pytają o młotek czy inne podstawowe narzędzie to rezygnuj natychmiast z takiej firmy nie wmawiaj sobie ze może tylko dziś nie maja narzędzi itp. sprawy. I znowu, jeśli po trzech dnia zadzwonią i powiedzą ze Teść umarł i nie przyjadą do pracy to odpowiedz ze kończysz remont, bo pozdychały ci stonki i musisz przerwać remont na czas żałoby.I pamiętajcie wszyscy szanujcie fachowca dopóki on szanuje was, rozmawiajcie z nim i niech wam mówi, dlaczego zrobił to tak a tak i nie nauczajcie wykonawcę jak ma robić jak cos wam jest podejrzane to zapytaj, dlaczego ta dziura jest tu a nie tam. A już na pewno nie wyjeżdżajcie z tekstem ze cos jest źle zrobione, bo koleżanka mojej sąsiadki mówiła ze tak się nie robi, lub koleżanka w pracy miała kiedyś remont i mówiła ze maluje się z prawej w lewo a nie z lewo w prawo i takie tam bzdury. Ok kończę, ale można jeszcze by pisać dużo o takich sprawach.  

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane