• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

wilgoć w domu - jak się pozbyć

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
_kasiuuula_

jak pozbyć się wilgoci z domu?

Chodzi o to, że u mojej kuzynki w pokoju (ma pokój nad garażem) non stop wchodzi wilgoć. Okna ma wymienione, więc pewnie wchodzi od tego garażu przez podłogę. jest na to jakiś sposób?

Link Cytuj

1
lukas-izyda

Jak dokąłdnie wygląda to "wychodzenie" wilgoci? w którym miejscu się pojawia (ściana, sufit, narożnik pokoju, przy podłodze) i jak wygląda (wilgotna ściana, kropelki rosy na powierzchni ściany lub sufitu)?

czy pokój jest wentylowany i ogrzewany? jakie okna(nowe pcv)? czy dom jest ocieplony od zewnątrz? czy to pokój na poddaszu a garaż jest na poziomie parteru? czy garaż jest ogrzewany?

Jest dużo przyczyn, przez które pojawić się może wilgoś w pomieszczeniach.

Link Cytuj

1
adelajna_aa

Nowe bloki też paradoksalnie mają teraz problemy z wilgocią.

Link Cytuj

1
lukas-izyda

Pomijając błędy w wykonaniu jest to przeważnie to wina złej wentylacji (lub "zapychania" wlotów kominów wentylacyjnych przez właścicieli żeby ciepło nie uciekało), szczelnych okien, których nigdy się nie otwiera i izolacji cieplnej, która nie pozwala ścianom "oddychać", burząc naturalny przepływ pary wodnej w przegordach zewnętrznych.

Link Cytuj

1
zielak233

Jeśli mieszkania projektuje się tak, że pion kominowy jest blisko okna to potem są takie problemy, bo kratka wentylacyjna znajduje się w kuchni 1 m od okna. Albo łazienka, która ma tak usytuowane drzwi w stosunku do kratki wentylacyjnej, że jeśli prysznic znajduje się dokładnie w przeciwnym narożniku to jest wilgoć na 100%.

Link Cytuj

0
yazeer

Po pierwze sprawdził bym stan izolacji podłogi nad tym garażem. Być może nawet nie zdajesz sb sprawy z tego , że to właśnie tam jest zalążek wilgoci.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

wilgoć pojawia się na podłodze. czyli bezpośrednio nad tym garażem. Garaż jest ogrzewany, ale wiadomo, nie aż tak jak cały dom. Objawia się wilgotną plamą na podłodze. A jak się na niej położy np. dywan, to po nocy na dywanie robi się wilgotne miejsce.

Nad pokojem jest jeszcze piętro, więc od góry wilgoć nie wchodzi. Okna nowe,  plastikowe.

To dom wynajmowany, więc kuzynka sama podłogi nie zrobi. Ale może są jakieś sposoby, żeby coś tą wilgoć pochłaniało?

Link Cytuj

1
dieseljoe30

Wilgoć ta prawdobodobnie spowodowana jest powstawaniem tzw mostka termicznego tzn sufit w garażu jest prawdopodobnie nieocieplony,temp w garażu jest pewnie sporo nizsza niż w pokoju w związku z tym na podłodze skrapla się para wodna.

Link Cytuj

1
lukas-izyda

Błagam nie używajcie fachowych okresleń których nie rozumiecie. mostek cieplny to nie cała podłoga.

Ja bym na początek sprawdził czy w ty miejscu nie idą jakieś rury jakiejś instalacji (ogrzewanie lub woda, może kanaliza), bo taka jak to okreslasz plama sama z pary wodnej nie powstanie a napewno nie spowoduje zamoknięcia dywanu przez noc. A to że w garażu na suficie jej nie widac moze znaczyć tyle że dobrze zrobiona jest izolacja na stropie.

Link Cytuj

1
dieseljoe30

Panie Lukas delikatnie rzecz ujmując wypraszam sobie takie uwagi,nie jest pan jedynym który wie co to mostek termiczny,mój tekst opierał się na "być może" jest to jedna z możliwości nie znam szczegułów,nie wiem czy zawilgocenie występuje punktowo czy cały dywan jest wilgotny,napisałem tylko że jest to jedna z możliwych opcji,faktycznie mogła wystąpić jakaś nieszczelność w instalacji wodnej albo co albo kanalizacyjnej,tego nie wiemy.Pozdrawiam D.

Link Cytuj

0
lukas-izyda
dieseljoe30:

Panie Lukas delikatnie rzecz ujmując wypraszam sobie takie uwagi,nie jest pan jedynym który wie co to mostek termiczny,mój tekst opierał się na "być może" jest to jedna z możliwości nie znam szczegułów,nie wiem czy zawilgocenie występuje punktowo czy cały dywan jest wilgotny,napisałem tylko że jest to jedna z możliwych opcji,faktycznie mogła wystąpić jakaś nieszczelność w instalacji wodnej albo co albo kanalizacyjnej,tego nie wiemy.Pozdrawiam D.

Wypraszać, to sobie Panie dieseljoe30 będziesz mógł jak napiszesz coś z sensem. Tak na przyszłość, przeczytaj Pan najpierw co jest wyżej napisane i co inni napisali a potem umieszczaj Pan swoje uwagi.

Link Cytuj

0
dieseljoe30

Panie Lukas to pan się mnie uczepił,że mylę pojęcia,że pisze bez sesu,a ja podałem tylko jedną z możliwych przyczyn,jeśli się z tym nie zgadzasz to Twoje święte prawo,tylko nie pisz mi,że nie wiem co to mostek termiczny,bo tak się składa,że znam to pojęcie w teorii i praktyce,wiem także co potrafi taki mostek wyczyniać np na ścianie,więc może takie uwagi powinieneś zachować dla siebie,to tyle jeśli chodzi o naszą "prywatną" dyskusję,a tak na marginesie,ocieplenie ścian zewnętrznych ma bardzo znikomy wpływ na wentylację pomieszczenia czy jak pan to pisze "oddychanie ścian",co do całej reszty w pełni się zgadzam także możemy chyba zakończyć tę "naszą" dyskusję bo to nie prowadzi do merytorycznych wniosków.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Panowie, proponuję prywatne wycieczki robić sobie gdzie indziej. To forum nie służy temu, aby licytować się na wiedzę czy umiejętności w sztuce budowlanej a jedynie temu, aby pomóc innym ludziom, którzy być może nie mają kompletnie pojęcia co i jak zrobić, a może coś tam wiedzą, ale chcą się odwiedzieć więcej. Tak czy owak uważam, że każda uwaga jest cenna, bo daje do myślenia, a to czy ktoś z niej skorzysta czy nie jest i tak jego wyborem. Tak więc apeluję o merytoryczne wypowiedzi bez konotacji atakująco-oceniających.

Link Cytuj

0

a może pod podłogą idzie jakaś rura z wodą ktora jest nieszczelna i stąd ta wilgoć

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

dz :) o tym chyba nie pomyślała. jutro jej powiem żeby to jeszcze sprawdziła.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

pomysl z rurą jednak też nie. nie ma tam ponoć żadnej rury, bo to jej pomieszczenie nad garażem było później dobudowywane. A wilgoć jest dalej.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

czyli problem nadal nierozwiązany?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

nadal. chociaż teraz jak jest już trochę cieplej to aż tak to nie doskwiera

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Dowiedz sie jakiego rodzaju izolacja została zastosowana na stropie. Czy nie jest przypadkiem tak, że ten pokój nad garażem to taki jest dorobiony, a wcześniej była tam pusta przestrzeń?

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

no dokładnie tak właśnie jest. Pokój jest dobudowany. A nad pokojem jednak nie jest piętro, tak jak chyba wcześniej napisałam tylko takie patio - ale zabudowane i zadaszone - przerobione na pokój. Ale od góry z sufitem nic się nie dzieje. Wilgoć od tego garażu co pod spodem jest wchodzi.

Link Cytuj

1
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane