|
|
|
stylo_2007:
Po pierwszę nie ma szkół takich budowalnych gdzie uczyliby malowac, szpachlować etc - ktoś przecież musiał ich wcześniej tego wszystkiego nauczyć.
CZy aby napewno ?
Nie wiem zatem czemu w mojej i w dwóch zaprzyjaźnionych firmach pracują ludzie z wykształceniem kierunkowym ?
oczywiście że są odpowiednie szkoły, (średnie i zawodowe ) istnieje możliwość odbywania zaawansowanych kursów kwalifikujących.....
Tytuły ,czeladnicze,mistrzowskie papiery majstrów i kierowników robót.
Murować każdy może???? Owszem bezmyślnie zlepiać jak przyjdzie do wznoszenia sklepień łukowych,kolebkowych uzyskiwania wiązań ozdobnych w elewacjach -to dziwnym trafem radzi sobie z tym jedynie -no kto ????? a tak to każdy wielki murarz ,tynkarz ,malarz,akrobata
Oczywistą dla mnie rzeczą jest i będzie że ktoś nie przygotowany edukacyjnie do pracy w branży bedzie się na siłę starał udowodnić że jest taksamo dobry jak ten kto się kształcił i pracuje w zawodzie -jednak w oczach każdej postronnej osoby wypada marnie -skazuje go na to OWY przypadek który zaistniał w jego życiu -który podkreśla że robi co musi a nie co potrafi.
Największe zdolności manualno praktyczne w pewnym momencie zawiodą jieżeli zabraknie wiedzy teoretycznej -bo budownictwo to splot -chemi,fizyki,matematyki,plast yki (materiałoznastwo,mechanika budowli,konstrukcje budowlane,architektura,geodezj a)
Nie ma co się oszukiwać że bez wiedzy można robić tak samo dobrze i trwale -widać to zresztą na każdym kroku wystarczy się rozejrzeć
JAKi DLACZEGO -CZYM I Z CZEGO ? jak wiele osób składających cegły na zaprawę ,brudzących ściany gipsem lub farbą ,rozsypujących płytki po podłodze.............. potrafi rzeczowo wytłumaczyć sobie i innym celowośc i prawidłowość swych działań ?????
Oczywiście istnieją wspaniałe samouki -ludzie którzy sami zaczeli szukać odpowiedzi na powyższe zagadnienia zaistniał w ich głowach głód wiedzy lecz ile takich osób mamy w naszym kraju ???
Dlatego bardzo serdecznie pozdrawiam wszystkich INŻ i TEchników budowlanych , mistrzów i czeladników,malarzy,elektryków ,monterów ceramiki budowlanej ,hydraulików,instalatorów,deka rzy,zbrojarzy,tynkarzy........ .. którzy zmuszeni są dusić się w wielkim worku do którego zostali wrzuceni razem z całą masą samozwańców.
Czy w swojej firmie szkolisz uczniów w zawodzie?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Niestety nie -choć chciałbym lecz jest to nie wykonalne z kilku powodów :
1-szkoląc uczniów trzeba realizować określony program nauczania zawodu -trudno to robić w firmie mocno wyspecjalizowanej (my w zasadzie w kółko robimy jedno i to samo tylko na milion różnych sposobów)
2-podejście odbiorców usług kłóci się z tym by ktoś się u nich uczył (na ich inwestycji ,materiałach-płaci i chce mieć fest robotę anie odrabianie lekcji )
3- Szereg wymogów proceduralnych
Na szczęście istnieją firmy które są w stanie kształcić zawodowo - mają odpowiedni ku temu przerób i odbiorców usług .
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jestem nowym użytkownikiem tego portalu ale w budowlance siedzę już kawał czasu.Patrzę na te wszystkie oferty i zastanawiam się jak Ci oferenci wychodzą na swoim.Robią za byle grosze, zaniżając stawki i obiecują złote góry.Ludzi już przyzwyczaili do tych cen i nie idzie sobie dorobić.Ale jesli ktoś woli taniej to niech bierze i płaci a póżniej niech płacze a ja sobie wolę posiedziec w domu przed telewizorem niż za damski h.... tyrać.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
darek8029:Patrzę na te wszystkie oferty i zastanawiam się jak Ci oferenci wychodzą na swoim.
Nie zauważyłeś najciekawszej rzeczy że mimo tak wielkiej rozpiętości ofert np od 1 do 10 zł za coś tam to i tak 99,99% ZLECEŃ kończy się bez wyboru wykonawcy -Ja już od pewnego czasu z przymrurzeniem oka traktuje te ZLECENIA -na kilkadziesiąt złożonych fachowo ofert ledwie dwie osoby były skłonne wysilić się do kontaktu -niestety do jakiejkolwiek współpracy nie doszło ponieważ OFERENCI żyją w przekonaniu że ktoś siedzi i czeka by zacząć u nich pracować ( osobiście nigdy nie wziął bym kogoś kto tak siedzi bo oznacza to tylko jedno że jest tak dobry że nikt go nie chce-niestety ludzie mają odmienną świadomość )
Na całe szczęście mam co robić i teraz i w najbliższej przyszłośći-obecność na tym portalu traktuje przedewszystkim marketingowo -przedstawiając swoje umiejętności ,dokonania ,sprzęt a także wykazywaćsię wiedzą której wielu osobom tutaj brakuje.
Jestem budowlańcem z pasji i wykształcenia -kocham to co robię i jestem bardzo szczęśliwy że mogę w ten sposób godnie żyć i zapewniać utrzymanie moim pracownikom .
Zapewniam nie ma co przeżywać że są tańsi i cieszyćsiętrzeba że są droźsi -trzeba robić swoje i należycie się cenić
Jeżeli to co robisz jest DOBRYM PRODUKTEM -znajdzie nabywcę
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Witam wszystkich Osobiście wypisujecie sobie recepte na klęske!!!.Ja w tej branży jestem od 13 lat i taki kryzys przerabiałem ale wynikałon z innej przyczyny,meritum jest takie sami sobie strzelacie gole !!! po1 uczcie klijętów więcej jak co zrobić 2 róbcie taniej i szybciej i bądzcie na kazde wezwanie 3 i co robimy najlepiej to diagnoza i ocena wykonanej pracy przez poprzedników{czyli wytykanie paluszkami}.Zadaje pytanie czemu jak lekarz spartoli coś to wina jest pacjęta ?Pozdrewiam wszystkich co szpach za 12 PLN
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
bolek5500:Witam wszystkich
Osobiście wypisujecie sobie recepte na klęske!!!.Ja w tej branży jestem od 13 lat
Nie wiem czy współczuć czy zazdrościć a juz napewno nie rozumię o co chodzi z tą klęską .
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
bolek5500:Witam wszystkich Osobiście wypisujecie sobie recepte na klęske!!!.Ja w tej branży jestem od 13 lat i taki kryzys przerabiałem ale wynikałon z innej przyczyny,meritum jest takie sami sobie strzelacie gole !!! po1 uczcie klijętów więcej jak co zrobić 2 róbcie taniej i szybciej i bądzcie na kazde wezwanie 3 i co robimy najlepiej to diagnoza i ocena wykonanej pracy przez poprzedników{czyli wytykanie paluszkami}.Zadaje pytanie czemu jak lekarz spartoli coś to wina jest pacjęta ?Pozdrewiam wszystkich co szpach za 12 PLN
Nie za bardzo rozumiem o co Tobie chodzi?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
stylo_2007:Niestety nie -choć chciałbym lecz jest to nie wykonalne z kilku powodów : 1-szkoląc uczniów trzeba realizować określony program nauczania zawodu -trudno to robić w firmie mocno wyspecjalizowanej (my w zasadzie w kółko robimy jedno i to samo tylko na milion różnych sposobów) 2-podejście odbiorców usług kłóci się z tym by ktoś się u nich uczył (na ich inwestycji ,materiałach-płaci i chce mieć fest robotę anie odrabianie lekcji ) 3- Szereg wymogów proceduralnych Na szczęście istnieją firmy które są w stanie kształcić zawodowo - mają odpowiedni ku temu przerób i odbiorców usług .
Z jednej strony rozumiem doskonale te argumenty choć nie zgadzam się z tym, że jako firma wyspecjalizowana nie mógłbyś realizować jakiegoś programu nauczania, bo w końcu zawód malarz-tapeciarz jest zawodem specjalistycznym. Z kolei zastanawiam się czy w takim razie lepiej dla rynku jest aby potencjalni fachowcy uczyli sie nie jako uczniowie w takich firmach jak Twoja, ale zdobywali umiejętności na zasadzie "zycie Cie nauczy" czy lepiej szkolić takiego ucznia od "zera"wg jakiegoś tam programu i potem mieć jako taką pewność, że młody człowiek, który kończy szkołę w tym zawodzie rzeczywiście coś umie?
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
mieć jako taką pewność, że młody człowiek, który kończy szkołę w tym zawodzie rzeczywiście coś umie?
Tutaj bardzo wiele zależy już od samego ucznia-czy czegoś się nauczy .
stylo_2007 wyedytował tego posta w dniu 2010-10-22 18:45:50
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Ja wchodzę z takiego zalożenia że lepiej siedzieć przed telewizorem niż szpachlować za 8 czy 10zł. To ci się dzieje w chwili obecnej na rynku budowlanym jest po prostu paranoją. Jeżeli państwo polskie nie zrobi nic z tymi FLACHOWCAMI którzy pracują na czarno i uważają się za fachowców to za ciekawie nie będzie. Znam paru takich którzy sa z zawodu fryzjerami i piekarzami a stali się fachowcami budowlańcami. Klient patrzy na to by za remont zapłacić jak najmniej ale są przypadki tego typu że bierze ekipę z ulicy o której nawet nic nie. Pozniej placze że sa usterki ni o że z domu mu coś zginęło. I do kogo on ma się zgłosić? Pewnie do Tadzia flachowca który pół dnia siedzi pod klatką i ciągnie tanie wino. Pozdrawiam normalnych fachowców którzy pracują za normalne stawki....
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
krychol4:
Ja wchodzę z takiego zalożenia że lepiej siedzieć przed telewizorem niż szpachlować za 8 czy 10zł.
Gdyby tylko za to płacili -każdy by siedział i oglądał TV !!!!!!!
NIE ma co płakać-ceny są ,były i będą RÓŻNE -to podstawowe prawo zdrowej gospodarki wolnorynkowej!!!!!
Ujednolicenie cen to nawet ZMOWA CENOWA i można za to po dupce dostać od urzędu ochrony praw konsumenta .......
Czyli ?????????
ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh -PRZYWKNIJCIE i chętniej dokładajcie ,,TADZIOWI "do wina to wam roboty nie podbierze
stylo_2007 wyedytował tego posta w dniu 2010-11-05 22:01:57
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
chciałbym też zauważyć, że co region to inne cenny, chyba uzależnione od lepszej lub gorszej stopy życia w danym regionie.
mam pytanko - czy ktoś mógłby nakreślić jakie powinny być średnie cenny najbardziej popularnych usług remontowych :-)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
kłopot to zrobić bo
np malowanie ręczne wacha się od 2 do 10 zł za warstwę przy czym za 2 zł mamy kogoś kto wybrudzi ściany farbą i wszystko w koło też a za 10 zł mamy malowanie doborowe wykonane z pedantyczną dbałością o szczegóły i czystość .
Tak więc średnia cena wyjdzie= 6 zł za metr ale jest ona wyłącznie średnią artmetyczną -bo nie da się uśrednić jakości !
Chyba że przyjmiemy że za 6 zł ktoś zrobi to powiedzmy ,,TAK SOBIE"
No i jeszcze trzeba pamiętać o różnych cenach dla różnych materiałów i technologi .
Istnieją przecież farby i kolory których poprawne nałożenie na ścianę jest nielada sztuką -zatem jak można cokolwiek uśredniać ?
,,Malowanie -jedna nazwa dla setek form i czynności "
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
tu właśnie jest cały problem, że ceny się wachają od ----do, gdzie nawet jest to 200 - 300% różnicy
cenny powinny się różnić maxymalnie 20% i wtedy byłby popyt na dobrze wykonana usługe,
a nie jak teraz góruje podaż niskich cen i słaba jakość wykonanych usług.
Lekarze, notariusze nie maja problemu z rozbierznością cen i nikt nie mówi o zmowie cenowej.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
marcin-interkafe:
tu właśnie jest cały problem, że ceny się wachają od ----do, gdzie nawet jest to 200 - 300% różnicy
cenny powinny się różnić maxymalnie 20% i
Przepraszam pana bardzo ale ma pan absurdalne oczekiwania -Osobiście nie wyobrażam sobie funkcjonowania mojej firmy gdyby nie polityka cenowa deklasująca konkurencjię ceną powiązaną z jakością i wydajnością oferowanych usług ,
( oferujemy usługi o topowej jakości w cenach z niższego przedziału a to dlatego że zainwestowaliśmy przez czas istnienia naszej firmy ogromne środki w sprzęt i technologie które sprawiają że pracujemy bardzo wydajnie wyselekcjonowaliśmy i przeszkolili odpowiedni personel dla którego wysoka jakość jest czymś naturalnym )
Często uczestniczymy w przetargach,, z prawdziwego zdażenia" (nie mylić z cyrkiem ofert na tym portalu !!!) i tam też nie istnieje jednolitość cenowa (każdy uczestnik przetargu jest zwykle informowany o ofertach konkurencyjnych w chwili rozstrzygnięcia przetargu)
Dlatego jak długo FIRMY i firemki będzie dzieliła przepaść wywołana poziomem wyposażenia ,wykwalifikowania personelu ,tak długo jedynym ( i w warunkach wolnego rynku słusznym ) narzędziem do rywalizacji o zamówienia będzie CENA .
ps:
uprzejmię proszę o nie odbieranie tego posta jako tekst w stylu ,,Każda myszka swój ogonek chwali"
stylo_2007 wyedytował tego posta w dniu 2010-11-07 20:48:51
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
TANIO...NIE ZNACZY ZLE!JA SIE UWAZAM ZA DOBREGO FACHOWCA,MAM REKOMENDACJE OD KLIENTOW,,,,A WYKONUJE ZA ROZSąDNą CENE,BO NIE KAZDEGO STAC NA REMONT ZA 10.TYS I WIECEJ,KLIENT ZNA SWOJą PULE I JA ZNAM CENE SWOJEJ PRACY,,,,DOGADAC SIE IDZIE.ZA DARMO TEZ NIKT NIE BEDZIE ROBIŁ.LOGICZNE!CENY W BUDOWLANCE Są ELASTYCZNE........WYSTARCZY CHCIEC,............POZDRAWIAM,
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
stylo_2007:kasia2064:za 1800zł napewno bym się nie podjoł,gładz to przynajmniej 20zł bez malowania.pozdrawiam właśnie właśnie tu trzeba też popatrzeć na ludzi i ich zaplecze sprzętowe -gładź ręcznie -katorga nawet te 20 zł za metr to szczerze powiedziawszy za mało -ale niestety nie masz czym to nie rób !!!! u mnie gładź kosztuje 20 zł z malowaniem( grunt-natrysk dwóch warstw masy szpachlowej-polerowanie bezpyłowe-grunt-malowanie podkładowe-malowanie zasadnicze) i wykonana jest na poziomie przekraczającym umiejetności 80 % fachowców . Wykonuje nawet do 500m 2 w jeden dzień-bez potu bo mam sprzęt . Robocizna powinna być droga -z tym się zgodzę ale jeżeli są firmy które zaopatrzyły się w profesjonalne narzędzia (ba całe systemy technologiczne) robią przysłowiowe hektary w mgnieniu oka -dlaczego miały by dostosowywać swe ceny do poziomu osób uprawiających rękodzieło ??? Zawsze jakość idzie w parze z ceną ale nie zawsze cena idzie w parze z jakością Dlatego szukając fachowca -zawsze warto zobaczyć co i jak zrobił Cenić się może każdy-powody do takiej czynności ma nie wielu ,dobry fachman nie robi za grosze bo żyje z tego - i o tym trzeba pamiętać
ciekawe ile grubości ma ta masa spachlowa jak natrysk to pewnie tylko na płyty się nadaje ?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
jedna warstwa natrysku ma grubość do 5mm (np na masie akrylputz start-chodzi o utrzymanie gładkiej politury bo można natryskać i 5 cm tyle że nie będzie to już gładkie )
zwykle wykonujemy dwie warstwy jedna start druga finish
Wszelkie wieksze nierówności starych ścian frezujemy przed rozpoczęciem szpachlowania !!!
(nie równamy ścian nakładając tony gipsu )
stylo_2007 wyedytował tego posta w dniu 2010-11-11 19:19:31
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
michal31l:
ciekawe ile grubości ma ta masa spachlowa jak natrysk to pewnie tylko na płyty się nadaje ?
to nie jest tak że się tryska i tyle -gładź natryskową normalnie formuje się na ścianie pacami -my stosujemy profesjonalny system szybkiego rozgładzania gładzi firmy KALETA .
Szybkość i wyższa jakośćod technik ręcznych polega na wielkoformatowości obróbki -ręcznie gładź nakłada się pacą ok30 cm -rozgładza piórem 40 cm -my nakładamy pas szerokości 120 cm jednym ruchem ręki rozgładzając 120 cm piórem
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
a jak wygląda frezowanie płyt z betonu w blokach ? ciekawa technika o natrysku słyszałem ale na płyty k-g.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|