|
|
|
Witam. Jestem nowy użytkownikiem tego portalu i chciałem sie zapytać innych wykonawców, skąd oni biorą swoje ceny? Chodzi mi oto, że prowadze swoją firmę od dziesieciu lat i zastanawiam się jak można normalnie funkcjonować płacić ZUS, podatki, utrzymać pracowników, samochód no i oczywiście siebie i swoją rodzinę wykonując usługi w tak niskich cenach. Np szpachlowanie z malowaniem na gotowo 12zł m2 lub remont dwóch pokoi po 17 m2 i kuchni 12m2 (gładż w pokojach, glazura i terakota w kuchni plus malowanie wszystkiego) cena 1800zł wszystko. Pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Moim zdanim są dwie opcje: po pierwsze jest taka konkurencja w regionie że o kazde zlecenie trzeba walczyć i obniżac ceny, lub tacy fachowcy nie muszą płacić podatków, czyli nie mają działalności i wszystko robią na "czarno", bo przecież po co bawić się w papiery i płacić uczciwie podatki... A co w takiej sytuacji zrobi zwyczajny "Kowalski", który chce zrobić maly remoncik? oczywiście weźmie tego tańszego bo zaoszczędzi na podatku, kosztach utrzymania firmy itd... Ale czy taki fachura, który robi za pół ceny napewno poradzi sobie z zadaniem??? osobiście wątpię, ale chwała tym, ktorzy robią za grosze i robią dobrze. W większosci jednak przypadków, które znam, efekty takiej taniej pracy nie wyglądają najlepiaj, co nie znaczy że ci co stawki zawyżają robią idealnie. Jakość wykonanej pracy powinna iść w parze z ceną.
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
To po prostu ludzie, którym konta w bankach pęcznieją, pracujący jedynie dla zabicia czasu. Zona dobrze zarabia, słuzba czeka na kazde skinienie, więc co człowiekowi pozostaje? Łapie jakieś zlecenie za parę złotych, byle nie umrzeć z nudów. Więc nie dziwcie się, ze kryzys się pogłębia, za kilka lat juz nikt nie będzie chciał normalnie zapłacić za pracę, skoro jest tylu filantropów. A powaznie, to sami sobie szkodzą, takie psucie rynku świadczy o krótkowzroczności, ok, dziś mozesz robić za darmo, ale jutro państwo upomni się o swoją dolę, tak samo pracownicy, co wtedy, argument, ze to nie przynosi dochodu będzie wystarczający?
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
ja proponuje zrobić tak: jechać na giełde i obejrzeć dwa takie same modele aut obejrzeć potem sie zastanowić dlaczego jeden jest o dwa tysiaki tańszy od drugiego a potem wnioski przenieść na grunt budowlanki wybierając wykonawce. tyle.
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
za 1800zł napewno bym się nie podjoł,gładz to przynajmniej 20zł bez malowania.pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
argument, że taki "fachura bez działalności to zrobi kiepsko to żaden argument. przynajmniej ja się z tym nie zgadzam. Wszystko zalezy od tego jak kto umie robić, a nie czy ma zgłoszoną firmę czy nie. Generalnie mogę się tym kierować pod względem podejścia do wykonywania robót, bo jeśli ktoś ma firmę i uczciwie płaci co trzeba to sądzę, że i uczciwie podchodzi do wykonania pracy.
Z doświadczenia wiem, że jeśli robi się samemu, na własny garnuszek i taka działalność jest jedynym "dochodem" (jeśli wogóle generuje dochody) to może być rzeczywiście kiepsko.
W tej sytuacji sprawdza się efekt skali czyli robienie więszych robót za większe pieniądze, ale też z większą ilością rąk do pracy. Samemu to rzeczywiście może być ciężko. Sam to przerabiałem.
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
ale co to znaczy kiepsko? to że ułoży ładnie np. płytki to nie wszystko i nie oszukujmy sie robiąc tanio na czymś trzeba oszczedzić 1 narzędzia 2 gwarancja 3 a co z dobrym przygotowaniem podłoża, wyrównaniem, hydroizolacją, itp. zapraszam na www.glazurnicy.pl zobaczcie prace ludzi którzy według niektórych robią drogo
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Są tacy, którzy robia tanio i dobrze. Oni sie słabo cenia. Po prostu zwyczajowo jest tak, ze jeśli ktoś jest wyspecjalizowany np. w glazurach, ma ogromne doświadczenie i same pozytywne wykonania oraz rekomendacje za soba to po prostu to ceni. Inn z kolei mają wysokie ceny, bo ich zaplecze jest spore (właśnie te narzedzia itp) a to kosztuje i musza na to zarobić. Ale jesli robia slabo to nie zarobią.
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Tylko jak duże w tym wszystkim ma znaczenie to, ze ktoś ma zgloszoną firmę czy nie? Na pewno nie najwieksze.
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
zgadzam sie dlatego jak zawsze na koniec nasówa się wnisek "nie generalizujmy wykonawców" nie zawsze drogo znaczy dobrze i na odwrót
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
ale nie zgodze sie że można zrobić tanio i dobrze a w ogóle co to znaczy tanio? ile to jest tanio?
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
romantyczny0:ale nie zgodze sie że można zrobić tanio i dobrze a w ogóle co to znaczy tanio? ile to jest tanio?
dobre pytanie "co to znaczy tanio?" hehehe
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
romantyczny0:ale nie zgodze sie że można zrobić tanio i dobrze
a w ogóle co to znaczy tanio? ile to jest tanio?
Znam kilka osób, które np. kładą glazurę 1-klasa, ale pracuja sobie tak dodatkowo, raczej z nudów, i w związk z tym nie biorą wielkich pieniędzy.
A co to znaczy tanio? Dla mnie - np. dzwonie w 6 miejsc żeby dowiedzieć się jakie są ceny za m2 szpachlowania. Między ofertą najdroższą a najtańszą jest 120% różnicy. Wiem zatem, że jest coś tanio i coś jest drogo.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Witam w swojej działalności a prowadzę ją już 10 lat spotkałem się naprawdę ze śmiesznymi cenami niestety prawo wyboru ma zawsze klient więc powiem krutko jak kosztuje tak smakuje. Chodzi o to że klient nie myśli co będzie dalej przy wybraniu naprawdę taniego fachowca. Wyobraża sobie że zaoszczędzi jak wezmie tańszego ale bywa tak że fachowiec albo wezmie zaliczkę i zniknie albo odwali fuszerkę i wtedy trzeba szukać firmy co to wszystko poprawi i koszty już się podwajają. Oczewiście panowie nie wszystkich tanich fachowców to się tyczy bez urazy. Są fachowcy co na przykład płacą krus i tu już zaoszczędzają więc i cenę swoich usług mogą obniżyć. Pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Tanio oznacza zgodę na ustępstwa.Im niższa cena tym więcej tych ustępstw.I klient jest dorosły,zatem powinien mieć świadomość tego,że na czymś i tak straci.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zwórćcie jednak uwagę również na fakt, że czasami klient wybiera taniego "nierejestrowanego" wykonawcę, ale wymagania ma ogromne. Czy opłaca się więc robić tanio?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
patent na niskie ceny !!!!!  temat znam z własnej autopsji. Mam znajomych którzy pracują w firmie budowlanej. Firma płaci za nich podatki i ZUS a oni po godzinach ( albo biorą chorobowe lub urlop ) zasuwają fuszki za niewielkie pieniądze a Klienta nakręcają jeszcze tym że załatwiają mu materiały za pół ceny, kradnąc je z e swojej firmy. A Klient zadowolony bo zrobił remont za pół ceny, zaoszczędził kilka tysięcy. Problem zaczyna się po kilku tygodniach jak zaczynają wychodzi usterki, no ale jak ktoś napisał wcześniej „ przy takich stawkach trzeba liczy się z problemami”, bo reklamacji nie ma ( Panie ja Pana nie znam mnie tam nie było ).
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Myślę, że to jest upraszczanie sprawy. Po pierwsze - jeśli to jest tak oczywiste, że pracownicy robią po godzinach "fuszki" to pracodawca powinien do tego tematu się jakoś ustosunkować i albo zastanowić się czy może nie płaci swoim pracownikom "groszy" i dlatego muszą dorabiać, czy może po prostu pracownicy własnie opierając się na korzyściach płynących z firmy (sprzęt czy materiały) robią sobie na boku. Jeśli jest tak jak w tym drugim przypadku to chyba pracodawca powinien zadziałać i jasno dać do zrozumienia jakie są zasady. A po drugie - zastanawiam się dlaczego miałoby tak być, że ten sam pracownik robi dobrej jakości pracę w swojej firmie a na boku ma chałturzyć? Lenistwo, cheć łatwych pieniędzy? Tak czy owak istnienie szarej strefy nakręca jedna i druga strona, bo kaądy chce jak najwięcej wpakować do własnej kieszeni.
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Wszyscy Koledzy macie rację.Problem jest poważny, poza tym wynika to prozaicznie z ludzkich charakterów. Każdy z nas jest inny i ma inny stosunek do życia 
Pozdrawiam.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
novator:Wszyscy Koledzy macie rację.Problem jest poważny, poza tym wynika to prozaicznie z ludzkich charakterów. Każdy z nas jest inny i ma inny stosunek do życia  Pozdrawiam.
Otóż to. Wybiegając trochę na pole filozoficzne to trzeba sobie powiedzieć uczciwie, że to ludzie kreują świat a nie odwrotnie i jeśli ktoś kombinuje to dlatego, że tak chce a nie, że musi.
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|