• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

wyciszenie ścian

(obserwuj)
yazeer

moja ciotka ma problem . jej córka gra na fortepianie, mają w sumie dośc spore mieszkanie, fortepian znajduje się w jednym z pokoi.niestety - nawet kiedy zamknie się drzwi , i tak slychać , jak ta mała daje po klawiszach ... ogólnie cała rodzina jest dośc muzykalna, ale takie ciągle granie na dłuzszą metę jest uciażliwe. wiecie może, jaki byłby najlepszy sposób, żeby jakoś wyciszyć pokój ?  na podłodze leży dywan, więc już to trochę daje....nie mam jednak pojęcia jakby takie ściany ( już zbudowane) można by wyciszyć. myślicie, że oklejeni ich jakąs wykładziną dałoby cos?

Link Cytuj

0
lukas-izyda

moi kumple kiedys pokoj wykleili wytłoczkami od jajek (fanatycy gitary i perkusji).

Napewno musiałby być to materiał porowaty i miękki "pochłaniający" dźwięk a raczej rozpraszający fale dźwiękowe.

Nie sprawdziłem tego w praktyce ale przychodzi mi na myśl oklejenie ścian płytami z naturalnego korka, może pomoze choć nie dawał bym gwarancji.

lukas-izyda wyedytował tego posta w dniu 2010-01-21 19:52:01

Link Cytuj

0
malinimalbud1

jest system ścianek G-K do wyciszania  

Link Cytuj

0
yazeer
malinimalbud1:

jest system ścianek G-K do wyciszania  

chętnie posłucham czegoś więcej na ten temat..

Link Cytuj

0
zielak233

Oczywiście płyta g-k. Mozna zrobić system z pustką akustyczną albo wypełnieniem izolatorem. Jest jednak moim zdaniem poważny minus - traci się sporo z kubatury pomieszczenia, bo taka płyta z izolacją to około 3-5 cm grubości. Na kązdej ścianie to wychodzi sporo i pokój się zmniejsza.

Link Cytuj

0
luk_gizmo
zielak233:

...Mozna zrobić system z pustką akustyczną...

Kolega mial na mysli rozwiazanie systemowe firmy Rigips, konstrukcja o ktorej piszesz tylko pogorszy sytuacje tworzac komore rezonansowa jak w np. gitarze

Link Cytuj

0
zielak233

Kiedyś myślałem o wylożeniu ścian (ale bardziej pod kątem ocieplenia niż wyciszenia) od wewnątrz cienkimi płytami styropianowymi we wnekach podokiennych. Minus taki, że ściana miękka. Ale co do akustyki to nie wiem czy to pomoże.

Link Cytuj

0
luk_gizmo

nie wiem czy styropian od wewnatrz w polaczeniu ze styropianem na elewacji to dobre rozwiazanie, mial bym obawe ,ze sciana bedzie sie w takim termosie "pocic"

Link Cytuj

0
zielak233

Pewnie byłoby tak jak piszesz. Chociaż jak pomyslę o tych wszystkich nieszczelnościach miedzy oknami to sie zastanawiam...

Link Cytuj

0
malinimalbud1

system nazywa się ROCKTON dałem linka ale wida tu wycinają  

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Można, niestety zmiejszając kubaturę pomieszczenia zastosować prosty system, jak przy izolacji typowej ściany g-k. Bezpośrednio na dotychczasową powierzchnię ściany dajemy izolator, a na to płytę g-k, którą wykańczamy normalnie. Osobiście uważam, że musiałyby zaistnieć naprawdę istotne czynniki, które skłoniłyby mnie do takiego posunięcia. Poniżej przykład.

Link Cytuj

1

na allegro sa maty wygluszajace moze z tym sprobuj

Link Cytuj

0

Walka z hałasem nie jest łatwa. Czy robiona nie przez specjalistę i jak najtańszymi środkami, metodą prób i błędów, może przynieść zadowalający efekt?

Jeżeli chcesz aby wyciszenie było skuteczne zatrudnij fachowców.

http://allegro.pl/item11748729 65_wyciszanie_pomieszczen_mies zkan_scian_sufitow.html

Pozdrawiam.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Strona z allegro została przeniesiona do archiwum, może rozwiniesz temat tutaj? Jaka to metoda, którą stosujesz w izolacji akustycznej ścian?

Link Cytuj

0
yazeer

chętnie posłucham o jakiś domowych metodach wyciszania. Bez potrzeby wołania specjalistów.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Przestawić meble w taki sposób aby stały przy tej problematycznej ścianie. Powieśić obrazy, plakaty w ramie itp. Po prostu postawić jakieś przeszody. Po domowemu niewiele więcej zrobisz.

Link Cytuj

0
Master_Sound

widzę że temat prawie "umarł" więc chcę dorzucić swoje trzy grosze. Problem właściwej izolacji akustycznej jest uparcie pomijany przez projektantów i deweloperów i staje sie powoli zmorą użytkowników nowych mieszkań. Poprawianie rzeczywistości po fakcie nie jest wcale łatwe ani tanie. Wszystkie domowe metody takie jak korek, wytłoczki do jaj, gąbki, itp. doskonale się sprawdzają ale do poprawy akustyki wnętrza (likwidowania pogłosów). Na poprawę izolacji nie mają większego wpływu. Niestety tu trzeba poprawić to co ktoś sknocił, czyli wybudować dodatkową przegrodę (ścianę, sufit lub wszystko na raz) Grubość, ilość materiałów i cena zależy wtedy od stopnia sknocenia i efektów jakie sie chce osiągnąć. Zazwyczaj jednak temat przerasta możliwości kieszeni normalnego człowieka Zostaje wtedy możliwość kontrolowania sąsiada w czasie mycia zębów w łazience lub wspólnego słuchania muzyki we wszystkich mieszkaniach na piętrze.

Link Cytuj

0
Master_Sound

widzę że temat prawie "umarł" więc chcę dorzucić swoje trzy grosze. Problem właściwej izolacji akustycznej jest uparcie pomijany przez projektantów i deweloperów i staje sie powoli zmorą użytkowników nowych mieszkań. Poprawianie rzeczywistości po fakcie nie jest wcale łatwe ani tanie. Wszystkie domowe metody takie jak korek, wytłoczki do jaj, gąbki, itp. doskonale się sprawdzają ale do poprawy akustyki wnętrza (likwidowania pogłosów). Na poprawę izolacji nie mają większego wpływu. Niestety tu trzeba poprawić to co ktoś sknocił, czyli wybudować dodatkową przegrodę (ścianę, sufit lub wszystko na raz) Grubość, ilość materiałów i cena zależy wtedy od stopnia sknocenia i efektów jakie sie chce osiągnąć. Zazwyczaj jednak temat przerasta możliwości kieszeni normalnego człowieka Zostaje wtedy możliwość kontrolowania sąsiada w czasie mycia zębów w łazience lub wspólnego słuchania muzyki we wszystkich mieszkaniach na piętrze.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane