|
|
|
Ile trzeba liczyć na wykończenie tkaiego mieszkania? Chodzi o kase i czas. Mieszkanie ma 46 metrów.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Żeby urzadzić mieszkanie "pod sam klucz" to spokojnie musisz liczyć 100 000 zł. Na wykonczenie idzie najwięcej pieniędzy. Niby wszystko kosztuje przysłowieowe "grosze". Ale grosz do grosza i uzbiera sie cała kokosza. Swoją drgą to bardzo żmudna robota. Zapewniam Cię , że zawsze "coś" jeszcze będziesz musiała dokupić......
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Znasz kogoś kto urzadzał tej wielkosci mieszkanie? Bo moaj kumpela za 64 metry z lodóką robiacą kostki lodu, mega wypaśna wanna i takimi innymi dała 40 tyś.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
100 tyś za 46m2 - to chyba w warszawie i to przez jakiegoś projektanta wnętrz. ale jak ktoś ma fantazje i złote klamki sobie zamontuje to może byc nawet i więcej. ale jesli kogoś stać na złote klamki to by mieszkania 46m nie wykańczał To zależy tylko i wyłącznie od materiałów jakich użyjesz do wykończenia, i firm które zrobią ci prace wykończeniowe i dostarczą wyposażenie. Jesli chodzi o czas to kwestia wstawienia drzwi położenia podłóg (płytki, panele) pomalowanie lub wytapetowanie ścian - tydzien góra dwa przynajmniej tyle ja bym to robił. co do kasy za takie wykończenie sądzę że w 35 - 45 tys powinno się zamknąć łącznie z podstawowym wyposażeniem.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
100 000 tyś to mega przesada!!! Chyba, że masz na myśli wykończenie podłóg marmurami i litym drewnem, klamki ze złota a pow. mieszkania to 200 m2. W ubiegłym pomagałem koledze wyremontować mieszkanie 56m2 (4 pokoje) w którym wszystko oprócz łazienki było robione "od zera" (usunęliśmy wszystko do surowych ścian). Zakres remontu: gipsowanie ścian i sufitów, kuchnia i korytarz sufit podwieszany, nowa instalacja elektryczna, nowa instalacja wod-kan w kuchni, płytki korytarz i kuchnia podłoga oraz kuchnia ściany, nowe drzwi wejściowe i wszystkie wewnętrzne, panele podłogowe w pokojach. Mieszkanie gotowe do wprowadzenia. Koszt robocizny z materiałem zamknął się w 15 tyś zł.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Dodatkowo powiem, że największy deweloper w mojej okolicy oferuje wykończenie swoich mieszkań, niezależnie od powierzchni, za 10 tyś zł (robocizna z materiałem) , które obejmuje: malowanie ścian i sufitów, ułożenie podłóg (pokoje panele, kuchnia korytarz płytki), wykończenie łazienki (płytki na podłodze i ścianach oraz wanna, umywalka, kompakt wc i lustro) montaż drzwi wewnętrznych w pokojach oraz zawieszenie lamp. Czyli mieszkanie też jest gotowe do wprowadzenia. Wiadomo, że w zależności od rodzaju materiału cena może się różnić, ale gdzie tu do 100 000 tyś???
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
NO rzeczywiście trochę z tą ceną przecholowałeś. Najtańszym idąc tropem to ściany malowane na podłogę średniej klasy panele, płytki w granicach 30-35zł za m2 mozna coś w miarę uczciwego kupić, dzwi jak drewno to trzeba liczyć od 700-800 w zwyz jak zwykłe za 300 kupi w miarę ładne meble kuchenne na wymiar z płyty od 500-800,900 za mb z drewna (fronty) powyzej 1000 za mb a takie rzeczy jak lustra kinkiety lampy do wyceny samodzielnej a i jeszcze robocizna ale to juz zalezy od regionu i to nawet na usłudze o 10-15 zł więcej lub mniej np układanie płytek. napisz metraz poszczegulnych pomieszczen , mebli i domniemanego wyposazenia to napisze ci szacunkową cenę tak żeby to mieszkanie ładnie wyglądało. ja (z okolic rzeszowa) przy założeniu ze stawki zostawiam moje to sama robocizna w podstawowej wersji czyli 1 plytki kuchnia łazienka 2reszta panele 3ściany tylko malowane bez udziwnien--- w zależności od metrażu poszczegulnych pomieszczeń za te trzy zeczy to ok (szacunkowo) płytki ok 1800-2800 może 3000 liczyłem od 45m2 do55m2(kuchnia 3x3 lazienka 3x2 15m2powieszchni domu) reszta czyli 30m2 panele ok 500 do 650 zł ściany 2 razy kolorem ok 400-50zł razem średnio 3600zł----cena po najmniejszej linii oporu --- ale to wartości hipotetyczne za bardzo tym się nie sugeruj czyli z tych 35 -40 tys zł trochę zostaje u was te ceny pewnie duzo wyzsze i za taka kase nie zrobia pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A moim zdaniem mozna się za to brać mając 20 tys.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
adelajna_aa:Ile trzeba liczyć na wykończenie tkaiego mieszkania? Chodzi o kase i czas. Mieszkanie ma 46 metrów.
wyjaśnijmy o jakim stanie developerskim mówisz czy zamkniętym czy otwartym? Tynki są? Posadzki też?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
No, skoro deweloperskie to z tynkami i posadzkami.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Tak, tynki i posadzki są. Nawet kontakty są:)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Co najmniej 50 000 zł. Aby wykończyć na tip top.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
macio200:Żeby urzadzić mieszkanie "pod sam klucz" to spokojnie musisz liczyć 100 000 zł. Na wykonczenie idzie najwięcej pieniędzy. Niby wszystko kosztuje przysłowieowe "grosze". Ale grosz do grosza i uzbiera sie cała kokosza. Swoją drgą to bardzo żmudna robota. Zapewniam Cię , że zawsze "coś" jeszcze będziesz musiała dokupić......
Panowie i Panie. Sami podliczcie sb koszty remontu. Jeżeli chcecie wyposażyć mieskanie we wszystkie niezbędne sprzęty a także te co ułatwiają życie na prawdę trzeba liczyć takie pieniądze. Kuchnia ok 15 tys zł, łązienka około 10 tys, dwa pokoje około 30 tyś zł. Do tego przedpokój około 5 tyś zł.
Może trochę przesadziłem z tą stówką. Ale bliżej 100 aniżeli 20 tyś będzie.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ale ja biorę pod uwagę samo wykończenie, nie urządzenie, bo z tym może wyjść i 50 tyś.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Dokładnie. Kwestia tego co mamy pod pojęciem "wykończenie". Bo jeśli mowa o umeblowaniu i wyposażeniu to może być i 200 tyś za mało. Ja tu biorę pod uwagę takie wykończenie, które pozwala mi na wprowadzenie się z meblami. A do tego potrzeba ścian, podłóg, drzwi, oświetlenia, łazienki, kuchni. I to da się zrobić spokojnie za 20 tyś.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
zielak233:Dokładnie. Kwestia tego co mamy pod pojęciem "wykończenie". Bo jeśli mowa o umeblowaniu i wyposażeniu to może być i 200 tyś za mało. Ja tu biorę pod uwagę takie wykończenie, które pozwala mi na wprowadzenie się z meblami. A do tego potrzeba ścian, podłóg, drzwi, oświetlenia, łazienki, kuchni. I to da się zrobić spokojnie za 20 tyś.
aha to ja również nie zrozumiałem. Samo wykończenie aby mieszkać to oczywiscie nie będzie tak wielki koszt jak podałem wcześniej te 50 tyś. Myślę, że 20 tyś starczy lub nieco powyżej. W każdym razię za tę kwotę można już kombinować co i jak urządzać. W każdym razie to tak cvzy inaczej dużo nie jest bo sama kuchnia kosztowała mnie nie dawno 9500 zł a mam 15 m2. Co prawda ze sprzętami ale mimo wszystko kupa pieniędzy.....
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
głupia dyskusja , można pomalowa lamperie , położyc PCV i wtedy wystarczy 10 tyś. a w góre możliwości są nieograniczone :) Grunt to standarty
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Skoro głupa to po co się włączasz? Idąc tym tokiem myślenia mozna równie dobrze kupić farbę na targu u "ruskich" za 5 zł, pomalować całe mieszkanie a na podłogę połozyć kartony z tektury:) Wiadomo, że "to wszytsko zależy" ale my się tu staramy uśredniać standardy aby ewentualny czytelnik miał rozeznanie co do średniej. Bo jeśli będzie dyskutował z takim np. wykonawcą a jest w tym "zielony" to jako takie rozeznanie już może mieć.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|