• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Śłużebność drogowa

(obserwuj)

Kto musi dbać o drogę służebną?

Link Cytuj

0
lukas-izyda

Nie wiem dokładnie jak mówią o tym przepisy, ale na zdrowy rozsądek powinien dbac ten co nią jeździ - kwestia dogadania, bo rozumiem że droga służebna nie należy do gminy, ani tymbardziej do dróg powiatowych, tylko jest to jakaś droga wewnętrzna.

Link Cytuj

0

Też mi się tak wydaje, ale droga jest własnością dajmy na to Pani X i nie wiem czy ona będzie sobie życzyła że coś tam będę wykonywał.
Wogóle drogę tę użytkuje na dzień dzisiejszy 3 właścicieli posesji przy drodze - jak oni mają się dogadać, czy coś spisać.

Link Cytuj

0
zielak233

Zgodnie z art.8.1 i 2 ustawy o drogach publicznych "Drogi niezaliczone do żadnej kategorii dróg publicznych, a w szczególności drogi w osiedlach mieszkaniowych (...) są drogami wewnętrznymi. (...) Budowa, przebudowa, remont, utrzymanie i oznakowanie dróg wewnętrznych oraz zarządzanie nimi należy do zarządcy terenu, na którym jest zlokalizowana droga, a w przypadku jego braku - do właściciela terenu".

W związku z tym, jeśli droga nie została przekazana gminie to obowiązek jej utrzymania należy do właściciela terenu.

Przy okazji zapraszam do dyskusji w nowej grupie związnaje włąśnie z drogami. Grupa "Drogi", nieco niżej na liście grup.

Link Cytuj

0

I tu pojawia mi się jeszcze jeden problem. Właściciel i jednocześnie zarządca drogi zmarł we wrześniu tego roku. I co teraz?

Link Cytuj

0
zielak233

Idąc za Kodeksem Cywilny "ktoś" stał się na pewno spadkobiercą zmarłego i to na niego przechodzą obowiązki, które dotąd spoczywały na zmarłym. Trzeba się dowiedzieć teraz kto jest nowym właścicielem gruntu.

Link Cytuj

0

Tak, masz rację, w tym czasie trwa sprawa spadkowa, po ustaleniach Sądu zobaczymy jak to będzie dalej wyglądało. Może już nie tak kolorowo jak na początku. Czy można też podczas sprawy spadkowej coś wywrzeć na spadkobiercu, czy ja jestem wogóle stroną?

Link Cytuj

0
zielak233

Jeśli grunty będące przedmiotem sprawy spadkowej nie oddziaływują negatywnie na twoją nieruchomośc to nie sądzę abyś miał cokolwiek do wniesienia w tej sprawie i mógł być uznany za stronę. Jako taką są w tej sytuacji spadkobiercy.

Link Cytuj

0
aplusik

czasami nie warto niektórych tematów ruszać

a nóż wniosą o opłacanie tej słuzebności !

Link Cytuj

0
zielak233:

Zgodnie z art.8.1 i 2 ustawy o drogach publicznych "Drogi niezaliczone do żadnej kategorii dróg publicznych, a w szczególności drogi w osiedlach mieszkaniowych (...) są drogami wewnętrznymi. (...) Budowa, przebudowa, remont, utrzymanie i oznakowanie dróg wewnętrznych oraz zarządzanie nimi należy do zarządcy terenu, na którym jest zlokalizowana droga, a w przypadku jego braku - do właściciela terenu".

W związku z tym, jeśli droga nie została przekazana gminie to obowiązek jej utrzymania należy do właściciela terenu.

Przy okazji zapraszam do dyskusji w nowej grupie związnaje włąśnie z drogami. Grupa "Drogi", nieco niżej na liście grup.

Co to za amator się tutaj wypowiada?!!!! Jeżeli jest ustalona służebność drogi koniecznej, to obowiązkiem zadbania o swój odcinek jest właściciel działki władnącej (o ile nie ma innego postanowiena sądowego lub notarialnego), czyli tej, która z tej służebności korzysta!!!! Wystarczy poczytać dokładnie Kodeks Cywilny, bo na nim opiera sie ten casus. Właściciel działki obciążonej, czyli tej, która posiada prawo własności do drogi, nie musi zapewniać "władnącym" żadnego komfortu przejazdu - to nie socjalizm!!!! Ponadto "władnący" nie może w sposób uciązliwy dla "obciążonego" korzystać z tej służebności - np. jego znajomi powinni nie blokować drogi, nawet jeśli w domu jest wielka impreza i nie ma gdzie aut postawić...

Link Cytuj

0
~ tomi:
zielak233:

Co to za amator się tutaj wypowiada?!!!! Jeżeli jest ustalona służebność drogi koniecznej, to obowiązkiem zadbania o swój odcinek jest właściciel działki władnącej (o ile nie ma innego postanowiena sądowego lub notarialnego), czyli tej, która z tej służebności korzysta!!!! Wystarczy poczytać dokładnie Kodeks Cywilny, bo na nim opiera sie ten casus. Właściciel działki obciążonej, czyli tej, która posiada prawo własności do drogi, nie musi zapewniać "władnącym" żadnego komfortu przejazdu - to nie socjalizm!!!! Ponadto "władnący" nie może w sposób uciązliwy dla "obciążonego" korzystać z tej służebności - np. jego znajomi powinni nie blokować drogi, nawet jeśli w domu jest wielka impreza i nie ma gdzie aut postawić...

Bardzo dobra odpowiedź, sam dałem służebność i mamy notarialnie załatwione że drogą zajmuje się ten kto otrzymał służebność

Link Cytuj

0
kokos0

Witam, chciałem się zapytać czy jak dałem służebność notarialnie i stają tam samochody od rodzin i znajomych tych co dostali służebność i mnie to przeszkadza , czy mogę coś z tym zrobić?

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Remonty - Remontujemy mieszkanie, dom. Co zrobic aby sprawnie poszlo? Dzielimy sie doświadczeniem.
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane