• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

paprotki

(obserwuj)
_kasiuuula_

Co lubią, gdzie je najlepiej ustawiać, jak często podlewać? Ogólnie chodzi mi o takie praktyczne rady, bo ostatnio paprotki zaczęły nam znowu marnieć.

Link Cytuj

0
FrackowiakLukasz
_kasiuuula_:

Co lubią, gdzie je najlepiej ustawiać, jak często podlewać? Ogólnie chodzi mi o takie praktyczne rady, bo ostatnio paprotki zaczęły nam znowu marnieć.

Dobrze rosną w chłodnych, słabo oświetlonych mieszkaniach.
Najczęstszym problemem w ich uprawie jest niska wilgotność powietrza, która objawia się na paprociach brunatnieniem i zasychaniem końcówek liści. Aby temu zapobiec można zainstalować nawilżacz powietrza, lub zraszać roślinę miekką, odstaną letnią wodą. 

Podlewać paprocie powinno sie umiarkowanie, podłoże powinno byćwilgotne ale nie mokre.

Stanowisko - najlepsze byłoby jasne ale nie w bezpośrednim kontakcie z promieniowaniem słonecznym, najlepiej aby światło było rozproszone.

Zima problemem jest utrzymanie wilgotnego powietrza i niskich temperatur w pomieszczeniach.

Nawożenie paproci powinno stosować się co 2-3 tygodnie, płynnym nawozem - wążne jest by nie przenawozić paproci bo są na to bardzo wrażliwe.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

z tym światłem nie bardzo zrozumiałam - jak mam parapet od strony południowej i północnej to na którym lepiej ustawić paprotkę?

Link Cytuj

0
FrackowiakLukasz
_kasiuuula_:

z tym światłem nie bardzo zrozumiałam - jak mam parapet od strony południowej i północnej to na którym lepiej ustawić paprotkę?

Nefrolepis wysoki (Nefrolepis exaltata) - swobodnie będzie mógł roznąć na obu oknach. Nie wszystkie gatunki jednak lubią wystawę południową. Czasem lepiej jest gdy postawimy je nie bezpośrednio na parapecie tylko w niedużej odległosci od okna, na przykład na jakiegoś rodzaju kwietniku.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Remonty - Remontujemy mieszkanie, dom. Co zrobic aby sprawnie poszlo? Dzielimy sie doświadczeniem.
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane