• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

woda ze studni

(obserwuj)
Jak głęboko trzeba kopać, aby dotrzeć do wody? Myślę o wykopaniu, a właściwie wywierceniu otworu tak głębokiego abym mógł z niego wypompowywać wodę ręczną pompom ogrodową. Tylko nie wiem czy dam radę, bo może trzeba zrobić mega głęboki wykop?

Link Cytuj

0
Głębokość na jakiej znajdziesz wodę, zależy od miejsca w jakim kopiesz. Najlepiej zapytać starszyzny z okolicy :", albo znaleźć kogoś kto ma studnię niedaleko. Jeśli ukształtowanie terenu nie jest pagórkowate, woda w całej okolicy powinna być na podobnej głębokości.
Mogą się jednak zdarzyć niespodzianki. Kilka miesięcy pracowałem przy badaniu gruntu pod budowy i czasem otwory oddalone o 50m miały różną głębokość na której pojawiała się woda.
Możesz również zlecić odwiert firmie specjalizującej się w wierceniu studni. Szybko, choć niestety nie tanio sprawdzą głębokość lustra wody, wywiercą otwór i założą pompę.
PrzyjacieleBonsai wyedytował tego posta w dniu 2009-01-11 17:35:51

Link Cytuj

0
A czym wierciłeś tą dziurę? Skąd wziąć taki sprzęt i jak to działa?

Link Cytuj

0
agawaogrody
radze znależc firme zajmującą sie wieceniem studni-około 200-250zł za mb to już z materiałem. a pompe ręczną????? niepolecam zwlazcza jak woda będzie głęboko.

Link Cytuj

0
Generalnie, nie chciałem płacić za to nic płacić, czyli mieć wodę za darmo w pełnym tego słowa znaczeniu "nie licząc oczywiście samem pompy z wężem". Zrobiłem sobie świder własnej konstrukcji i kręciłem. Jak wspominałem, mam troszkę doświadczenia w robieniu odwiertów pod budowe, stąd wiedziałem jak mniej więcej skonstruować sprzęt. Zajęło mi to pół dnia, woda była na 4 metrach, gdyby była głębiej ten prymitywny sprzęcik stałby się za ciężki do utrzymania w pionie, miałem więc troszkę szczęścia. Wybór pompy ręcznej przy tej głębokości lustra wody był dla mnie optymalny. Brak konieczności ciągnięcia przewodów na ogródek i efekt ozdobny samej pompy były głównymi zaletami tego rozwiązania. Minus, to samo pompowanie, ale na razie pary w rękach nie brakuje :"

Link Cytuj

0
Czy na wywiercenie takiego otworu i pobieranie z niego wody trzeba mieć jakieś zezwolenie?

Link Cytuj

0
Z tego co wiem, jeśli lustro wody jest do 4 metrów nie trzeba zezwolenia, ale teoretycznie :" trzeba to zgłosic do jakieś urzędu "nie pamietam którego".

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Remonty - Remontujemy mieszkanie, dom. Co zrobic aby sprawnie poszlo? Dzielimy sie doświadczeniem.
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane