• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

rattanowe meble ogrodowe

(obserwuj)
_kasiuuula_

Są piękne, ale ceny mega wysokie. I tak się zastanawiam, czy taki rattan w ogóle jest w stanie wytrzymac kilka sezonów? czy deszcz i burze mu nie szkodzą? czy też jak się takie meble kupuje, to trzeba je za każdym razem chować przed deszczem?

Link Cytuj

0
FrackowiakLukasz
_kasiuuula_:

Są piękne, ale ceny mega wysokie. I tak się zastanawiam, czy taki rattan w ogóle jest w stanie wytrzymac kilka sezonów? czy deszcz i burze mu nie szkodzą? czy też jak się takie meble kupuje, to trzeba je za każdym razem chować przed deszczem?

Meble rattanowe i wiklinowe są wrażliwe na warunki atmosferyczne, należałoby je chować przed deszczem. Polecam zakup mebli z drzewa egzotycznego, te wytrzymuje cieżkie warunki, i spokojnie może stać na deszczu.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

pewnie są jeszcze droższe niż rattanowe. Ja tylko tak ogólne pytałam, bo póki co muszą nam starczyć plastikowe.

_kasiuuula_ wyedytował tego posta w dniu 2011-07-20 17:27:06

Link Cytuj

0
yazeer

ale rattan to chyba tez drzewo egzotyczne..?

Link Cytuj

1
_kasiuuula_

też mi się wydaje, że egzotyczne, ale rattan się juz u nas tak zadomowił, że własciwie go już się nie traktuje jako czegoś egzotycznego. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Link Cytuj

0
FrackowiakLukasz
_kasiuuula_:

też mi się wydaje, że egzotyczne, ale rattan się juz u nas tak zadomowił, że własciwie go już się nie traktuje jako czegoś egzotycznego. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Chodziło mi o meble z drewna egzorycznego np: iroko, cedr. Meble ratanowe są mniej wytrzymałe, i ciągłe zostawianie ich na deszczu poprostu może zaszkodzić.

Link Cytuj

0
zielak233

Myślę, że nie trzeba od razu egzotyki, bo wystraczy mieć meble z drewna rodzimego, ale z grubych profili i solidnie zaimpregnowane. Wtedy mogą wytrzymać długie lata.

Link Cytuj

0
FrackowiakLukasz
zielak233:

Myślę, że nie trzeba od razu egzotyki, bo wystraczy mieć meble z drewna rodzimego, ale z grubych profili i solidnie zaimpregnowane. Wtedy mogą wytrzymać długie lata.

To prawda, jeśli zadbamy o meble wykonane z tańszego drzewa stosując odpowiednie impregnaty, czy też woski, napewno będziemy cieszyć się dłużej ich żywotnościa.

Według mnie o swoje trzeba poprostu dbać, jeśli nie musza stać na deszczu i można schowąć to czemu tego nie zrobić.

Link Cytuj

0

Ratan czy wiklina może i fajnie wyglada, ale ja bym tyle kasy nie dał. Wolę zwykłe ławy i stoły ze zwykłedo drewna.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

ładne meble ogrodowe ze zwykłego drewna też wcale tanie nie są. Więc jeśli tylko rattan wytrzymywał by tyle lat co zwykłe drewno to jakbym miała kasę to wolałabym dołożyć i mieć coś naprawdę ekstra z rattau.

Link Cytuj

0
zielak233

wszystko zależy. Ja akurat robię czasme takie rzeczy na sprzedaż i miałem w tym roku klienta, który chciał meble ogrodowe, ale chodziło mu przede wszystkim o to by były solidne i oryginale, takie "pod niego" bo takich w sklepach nie mógł znaleźć. Wieć zrobiłem mu projekt, potem wykonałem meble. Kiedy je odbierał powiedział "tak to sobie wyobrażałem". Więc o to chyba chodzi.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Remonty - Remontujemy mieszkanie, dom. Co zrobic aby sprawnie poszlo? Dzielimy sie doświadczeniem.
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane