• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Kolektory słoneczne, płaskie czy próżniowe, jak uważacie ??

(obserwuj)
OZEKO

Chciałbym poznać Waszą opinie, które wg Was są lepsze?

Osobiście uważam, że wszystko zależy od użytkownika i celów do jakich przeznaczone będą kolektory słoneczne.

Link Cytuj

0

Mam kolektory firmy watt cpc 9 - 3 szt. + zasobnik 300 L podłączony także do viessmanna - 2 sezon i jestem bardzo zadowolony. W tym roku w lutym na piecu miałem ustawioną temperaturę ciepłej wody na 50 st. C a jak było ładne słoneczko to na bolierze było 74 st.C. Hydraulik był kiepski bo rury wiszą byle jak w pomieszczeniu gospodarczym ale solary zapierniczją jak się patrzy :)

Link Cytuj

0
~ Makuch:

Mam kolektory firmy watt cpc 9 - 3 szt. + zasobnik 300 L podłączony także do viessmanna - 2 sezon i jestem bardzo zadowolony. W tym roku w lutym na piecu miałem ustawioną temperaturę ciepłej wody na 50 st. C a jak było ładne słoneczko to na bolierze było 74 st.C. Hydraulik był kiepski bo rury wiszą byle jak w pomieszczeniu gospodarczym ale solary zapierniczją jak się patrzy :)

firma watt faktycznie dobra sprawa sprawdż tylko ciśnienie robocze najlepiej jak ciśnienie wynosi 3,2 bara

osobiście polecam kolektory płaskie pamietaj ze co roku po sezonie letnim należy sprawdzać właściwości glikolu można kupić listki lub glikometr pozdrawiam serdecznie

Link Cytuj

0
havac

"Osobiście uważam, że wszystko zależy od użytkownika i celów do jakich przeznaczone będą kolektory słoneczne."

Dokładnie, zgadzam się z tym .

Jeżeli Inwestor decyduje się na kolektory na domku letniskowym lub u siebie w domu prowadząc styl życia "w ciągłych rozjazdach" polecałbym płaskie ze względu na:

- dobrą sprawność w okresach letnich - czyli tych w których będziemy z nich głównie korzystać

- niższe (w podównaniu do próżniowych kolektorów) ryzyko przegrzewu

- w przypadku przegrzewu są w stanie oddać nadmiar ciepła z zasobnika dzięki czemu nie musimy się martwić "rozbiorem" wody

Natomiast kolektory próżniowe:

- obniżona sprawność w okresie letnim kosztem wydłużonej sprawności w tzw. okresach przejściowych(jesień/wiosna)

- dzięki dobrej izolacji - próżni - są w stanie bardzo ładnie pracować, przy odpowiednich warunkach, również w późnych okresach jesiennych i wczesnych wiosennych

- sprawdzają się w warunkach "wspomagania" centralnego ogrzewania czyli w niskotemperaturowych systemach C.O (podłogówka, ścienne, sufitowe)

To tylko kilka z wielu wytycznych ale na ich podstawie można przeprowadzić wstępny wywiad i uświadomić klienta o jego potrzebach.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Remonty - Remontujemy mieszkanie, dom. Co zrobic aby sprawnie poszlo? Dzielimy sie doświadczeniem.
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane