• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Energooszczędne oświetlenie

(obserwuj)
Czytajac ostatnio artyku, stwierdzam, że żarówki energooszczędne to tylko mit tych z UE. Co Wy o tym sadzicie? Bardzije opłąca się kupowac zwykłę żarówki, nawet mimo tego, że cześciej.

Link Cytuj

0
yazeer

a skąd taka teoria:

Przecież :

- żarówki energooszczędne zużywają do 80% mniej energii elektrycznej od żarówek zwykłych
      - dodatkowo dają również nieco więcej światła
      - mniej energii marnowane jest na wytworzenie ciepła, zatem klimatyzacja może zużywać mniej energii
      - i najważniejsze -- żarówki energooszczędne pracują dużo dłużej niż żarówki zwykłe.

yazeer wyedytował tego posta w dniu 2009-11-01 10:39:40

Link Cytuj

0
zielak233

Ostatnio słyszałem, że ze zwykłej żarówki mamy kilka procent światła a reszta to ciepło, które się marnuje. W przypadku energooszczędnych żarówek jest sens ich stosowania jeśli świecą się jednorazowo długo, bo energia potrzeba do ich "rozgrzania" jest największa. Niemniej nie kazdemu odpowiada nieco inne światło emitowane prze takie żarówki.

Link Cytuj

0
rokoski
macio200:
Czytajac ostatnio artyku, stwierdzam, że żarówki energooszczędne to tylko mit tych z UE. Co Wy o tym sadzicie? Bardzije opłąca się kupowac zwykłę żarówki, nawet mimo tego, że cześciej.

Koledzy mają racje ale zawsze jest jakieś drugie dno ;) Ludzie mieszkający daleko od transformatorów lub tam gdzie stacje transformatorowe pracują  pełną mocą mają gorszy prąd niż jest zakładany. Podam mój przykład mimo że mieszkam w stosunkowo dużym mieście stacja transformatorowa była budowana w zeszłej epoce kiedy jeszcze mieszkało w tej dzielnicy połowe mniej mieszkańców.

Efekt tego jest taki że napięcie mam  średnio 217 V i często pojawiają się skoki napięcia. Żelazko, czajnik czy urządzenie które ma transformator  to olewa i praktycznie złych skutków tego nie ma. Natomiast żarówki energooszczędne wytrzymują 2-3 miesiące i koniec.

Nie jestem elektrykiem ale innego wytłumaczenia nie mam. ;)

Dlatego jestem w stanie uznać że czasem opłaca się bardziej zwykła żarówka za 30 gr niż ta za 15 pln. Ostatnio zainwestowałem w 6W oświetlenie LED  ogródka. Jak padnie dam znać ;)

Link Cytuj

0
zielak233

A może masz jakieś zwarcie w instalacji:)

Link Cytuj

0

to przy okazji to jakie żarówki energooszczędne polecacie ?

Link Cytuj

0
zielak233

Jak już kupuję to Philipsa.

Link Cytuj

0
matimax2

Witam forumowiczow  ostatnio ogladalem " POGROMCY MITOW" i tam robili testy 3 rodzajow zarowek tj.

-energooszczedne: faktycznie sa energooszczedne jesli sie pala non stop jesli sie zapala taka zarowke to zanim zacznie byc energooszczedna mija okolo 3 min podczas tych 3 min wcina tyle energi co zwykla 100 watowka aha i nie nadaja sie do pomieszczen gdzie czesto sie zapala i gasi swiatlo gdysz po okolo roku do 2 sie psuja i nadaja sie do wywalenia (a do ekologicznych tez nie naleza poniewaz sa w niej jakies toksyczne gazy ale nie jestem pewien)

-zwykla zarowka z zarnikiem wolframowym: coz swiecila w naszych domach tyle lat i nie zawiodla ale jakies mądreglowy z ue zakazali produkcji , trodno ich sprawa

- LED: ponoc sa najtrwalsze poniewaz wcinaja najmniej pradu mozna je wlaczac i wylaczac non stop i w miare ekologiczne sa niestety swiatlo daja nienaturalne i trodno jest sie przyzwyczajic  

ja osobiscie polecilbym LED pozdrawiam

Link Cytuj

1
szymon_zielinski

Wada LEDów to nie tylko ich nienaturalne światło ale również cena oraz to, że raczej dają swiatło bardziej punktowe niż rozproszone. Tak więc do dużego pomieszczenia potrzebnych jest ich więcej.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Remonty - Remontujemy mieszkanie, dom. Co zrobic aby sprawnie poszlo? Dzielimy sie doświadczeniem.
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane