• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

sztukaterie na sufit

(obserwuj)
efkag1

podobają Wam się? jak się je montuje? czy w ogóle jeszcze są w sprzedaży?

Link Cytuj

0
millie8

A tak wlasciwie co to takiego jest? czy chodzi o takie plytki przyklejane do sufitu dla ozdoby? Ja osobiście nie przepadam za czymś takim. Wolę prostotę i minimalizm.

Link Cytuj

0
efkag1

Dokładnie tak, na myśli miałam te płytki gipsowe ozdobne, które montuje się najczęściej wokół żyrandola.

Mi się też to nie podoba. Ale ciakwa byłam, czy to w ogóle jeszcze się sprzedaje

Link Cytuj

0
kochorta

Musze was zasmucic , wykonuje sie je jeszcze.Czesto  powiela sie stare wzory , ale i wykonuje nowe orginalne elementy. Dobrze wkomponowane, znakomicie współgrają z  nowym bardzo nowoczesnym wyposarzeniem  wnętrz .W nowym budownictwie doskonale maskują wady, dzieki czemu nie trzeba równac całych sufitów.  Wykonywane sa tez  na elewacjach, w styropianie i tradycyjnie.                                  Generalnie jest nas  mniej , ale to zawód dla zapaleńców hołdujacych zasadzie jakość nie jakoś.

Link Cytuj

1
zielak233

Ja tam nie mam nić przeciwko. Przecież nikt nie powiedział, że sztukateria musi być z jakimś starodawnym wzorkiem typu listek, czy inny pierdołek. Można sobie zrobić coś nowocześniejszego, zwyczajnie proste krawędzie, ostre kształty itp. Wszystko myślę da się w tym temacie wymyślić.

Link Cytuj

0
zielak233

Z resztą bardzo ciekawym i praktycznym rozwiązaniem jest zastosowanie takiej listwy łączącej sufit ze ścianą, która ukryje eewntualne nierówności a bardzo gustownie wygląda. I niekoniecznie musi być z gipsu.

Link Cytuj

0
yazeer

Szktukaterie to może i dobry pomysł ale w duzych przestrzenaich a już na pewno na wysokim suficie. Inaczej mamy wrażenie zmniejszenia powierzchni....

Link Cytuj

0
stylistawnetrz

Są piękne szczególnie te w starych kamienicach, które przetrwały wiele lat.

Teraz również się wykonuje sztukaterie na zamówienie, ale trzeba do tego mieć świetnych fachowców.

Link Cytuj

0
zielak233
yazeer:

Szktukaterie to może i dobry pomysł ale w duzych przestrzenaich a już na pewno na wysokim suficie. Inaczej mamy wrażenie zmniejszenia powierzchni....

Z tym zmniejszeniem powierzchni to bym się nie zgodził. Wszystko kwestia proporcji. Jeśli nałożysz tych sztukaterii cały sufit to i owszem, będzie za dużo, ale tu i ówdzie?

Link Cytuj

0
andx79

Sztukaterie można kupić bez problemu w postaci listew narożnych,  półwałków, plafonów  itp. Można z nich naprawdę zrobić fajne żeczy ale z umiarem oczywiśćie. Listwy te wykonuje się z pianki, styropianu, poliuretanu. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/73c1b7c189afe91b.html

andx79 wyedytował tego posta w dniu 2010-03-02 20:09:58

Link Cytuj

0

sztukaterie? nie, dziękuję. jakieś to takie barokowe mi się wydaje.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Niekoniecznie barokowe, ale coś w tym jest, że raczej nadają taki klasyczny wygląd pomieszczeniu. Jednak są dziś do kupienia i bardziej nowoczesne wykończenia, proste w formie i stylu.

szymon_zielinski wyedytował tego posta w dniu 2010-03-08 08:42:04

Link Cytuj

0

obecnie odchodzi sie juz od sztukaterii gipsowej, ciezko z montazem a i same elementy sporo waza. Teraz przoduja elementy wykonane z tworzyw sztucznych, polimerow itp. ktore w prosty sposob mozna zamontaowac za pomoca kleju montazowego. Pozniej taka np rozete maluje sie zwykla farba, pod kolor sufitu/sciany.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Jest to istotna zaleta nie tylko pod kątem wagi i sposobu klejenia ale też i faktu, że takie sztukaterie są elastyczne.

Link Cytuj

0
mega-mega

Prawdziwa sztukateria jest z gipsu,a nie z poliuretanu,albo styropianu,to zamienniki i wcale nie tansze.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Pytanie co to jest "prawdziwa" sztutateria? czy chodzi tylko o rodzaj materiału. Generalnie podstawową sprawą jest uzyskanie efektu wzorów wykończeń a te dają zarówno "sztuczne" jak i oryginalne sztukaterie.

Link Cytuj

0
yazeer
_lukrecjusz_:

sztukaterie? nie, dziękuję. jakieś to takie barokowe mi się wydaje.

wg mnie to barokowe nie jest. wiadomo ze jesli sztukaterie sa zbyt ozdobne to moga sprawiac wrazenie i barokowych ale mysle ze teraz mamy zupelnie inne wyposazenie i wystroj domu tak wiec latwo mozna wpasowac dany wzor do pomieszczenia. sam tez chcialbym miec sztukaterie, np w salonie, a w hallu taka mniej ozdobna.

nadal nikt nie odpowiedzial na pytanie jaki jest sredni koszt sztukaterii.

Link Cytuj

0
mega-mega

Koszt  sztukaterii  poliuretanowej najlepiej sprawdzic w sklepach ,jezeli chodzi o gipsowa to ceny sa rozne w zaleznosci co to ma byc i gdzie sie kupuje bo sa duze rozbieznosci cenowe.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Remonty - Remontujemy mieszkanie, dom. Co zrobic aby sprawnie poszlo? Dzielimy sie doświadczeniem.
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane