• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

klimatyzator

(obserwuj)

z tego co wiem klimatyzatory oddają ciepło na zewnatrz - jak więc montuje się je w mieszkaniach, żeby to ciepło odprowadzić na zewnątrz?

Link Cytuj

0
yazeer

nie wiem ale stawiam na to ze trzeba wykuc dziure w scianie. w kazdym razie sam chetnie bym sb cos takiego zamontowal. ktos wie moze ile to rocznie kosztuje? i jak to sie sprawdza w zyciu codziennym?

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Nie trzeba wykuwać dziury. Klimatyzatory wolnostojące instaluje się w ten sposób, że rurę z wyciągiem podłącza się do kratki wentylacyjnej. Jest to o tyle kłopotliwe, że takowe zazwyczaj są tylko w kuchni i łazience a to wymusza ustawienie klimatyzatora w ich pobliżu. Jest jeszcze rozwiązanie z zamontowaniem nakładki na ramę okienną, która posiada otwór. Wtedy można otworzyć okno, założyć nakładkę a w otwór wsadzić rurę od klimy. Jeśli myślimy o montażu klimatyzacji naściennej  z osobnym urządzeniem nawiewnym i wyciągiem to trzeba już wykuwać.

Link Cytuj

0
yazeer

Podczas pracy w weekend z klimatyzatora w biurze leci woda. Jedna kta woda leci zarówno na wyłączonej jak i na włączonej klimatyzacji. Woda wydobywa sięz szczelin gdzie powinno lecieć zimne powietrze. Co jest nie tak?

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Myślę, że nic nienormalnego się nie dzieje. Jest to po prostu efekt stykania się powietrza ciepłego z zimnym. Powstaje para i się skrapla na wylocie wentylatora. Pytanie tylko czy zawsze się tak działo czy to się pojawiło teraz, nagle?

Link Cytuj

0
yazeer

Główny kłopot polega na tym, że klimatyzacja wcale nie chłodzi, tylko wydobywa się woda.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski
yazeer:

Główny kłopot polega na tym, że klimatyzacja wcale nie chłodzi, tylko wydobywa się woda.

To wygląda mi na to, że zapchał sie któryś z przewodów, albo od czynnika albo od odprowadzenia wody.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski:
yazeer:

To wygląda mi na to, że zapchał sie któryś z przewodów, albo od czynnika albo od odprowadzenia wody.

Sprawdź filtry jonowe napewno są brudne dlatego nie chłodzi a woda zlameli się leje !

Link Cytuj

0

Zobacz jeszcze czy przy lamelach nie gromadzi się lód , to by oznaczało , że jest za mało czynnika.

Link Cytuj

0

W tym przypadku masz kilka możliwości,

1) zapchany spływ klimatyzatora (lecz to wykluczam gdyż woda cieknie z szczelin wylotu powietrza)

2) żle powieszona klima (wykluczam gdyż woda by ciekła z jednego boku)

3) zbyt mało czynnika chłodniczego czyli freonu (to jest najbardziej prawdopodobne gdyż przy zbyt niskim ciśnieniu następuje zbyt szybkie odparowanie cieczy w parowniku-jednostce wewnętrznej-co powoduje gwałtowy spadek temperatury i zamarzanie a woda jest tylko skutkiem topnienia szronu lub wody na parowniku)

Polecam wezwać fachowca aby sprawdził szczególnie szczelność instalacji, a nie tylko nabił urządzenie czynnikiem.

Pozdrawiam

Link Cytuj

0
Vestex:
szymon_zielinski:
yazeer:

Sprawdź filtry jonowe napewno są brudne dlatego nie chłodzi a woda zlameli się leje !

przy zapchanych filtrach jonowych by dalej chłodziło tylko zmalał by przepływ powietrza...

Pozdrawiam

Link Cytuj

0
arktom

montuje się dwie jednostki zewnętrzna i wewnętrzna połączone instalacją chłodniczą. zewnętrzna odprowadza ciepło. Klimatyzacja Tarim

arktom wyedytował tego posta w dniu 2012-03-17 12:36:09

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Remonty - Remontujemy mieszkanie, dom. Co zrobic aby sprawnie poszlo? Dzielimy sie doświadczeniem.
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane