• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

okiennice

(obserwuj)
ak_acja

jak wygląda montowanie okiennic na elewacji zewnętrznej budynku? czy muszę mieć zgodę właściciela kamienicy?

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Na bank. Śmiem nawet twierdzić, że jeśli np. kamienica nalezy do tzw. zabytków to musi być zgoda konserwatora, bo zmienia się wyglad zewnętrzny.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

ja nie wiem jak to prawnie wygląda, ale sam pomysł z okiennicami - super. Mi się też bardzo podobają. Tylko, żeby były prawdziwe, drewniane, a nie plastikowe.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Druga sprawa, że jeśli budynek jest np. ocieplony za pomocą styropianu czy wełny to raczej nie administrator nie pozwoli na zamontowanie okiennic bezpośrednio de elewacji. i Słusznie bo narusza to jej strukturę. Oczywiście w przypadku kamienicy nie będzie o tym mowa, ale tak w razie "w" piszę.

Link Cytuj

0
ak_acja

kamienica nie jest zabytkowa, więc ten problem odpada. Czy jeśli właściciel nie wyrazi zgody na okiennice zewnętrzne, to czy jest jakiś sposób żeby zamontować okiennice od strony wewnętrznej? I czy w ogóle tak sie robi?

Link Cytuj

0
szymon_zielinski
ak_acja:

kamienica nie jest zabytkowa, więc ten problem odpada. Czy jeśli właściciel nie wyrazi zgody na okiennice zewnętrzne, to czy jest jakiś sposób żeby zamontować okiennice od strony wewnętrznej? I czy w ogóle tak sie robi?

Okiennice od strony wewnętrzej? Prawdę mówić nie spotkałem się. A czy myśleliście np. o zamontowaniu rolet zewnętrznych? Są mniej ingerujące w wygląd zewnętrzy budynku, praktyczne i wygodne.

Link Cytuj

0
ak_acja

problem w tym, że rolety nie bardzo mi się podobają.

Link Cytuj

0
yazeer

okiennice od strony wewnetrznej kiedy byly bardzo modne, zima niby zatrzymywaly nieco ciepla w domu. sam takie mialem, ale strasznie mi sie nie podobaja. okiennice zewnetrzne to taki styl wloski. tam w kazdym domu sa takie okiennice zamiast zaslon. ale wydaje mi sie ze o takie cacko trzeba dbac. domyslam sie ze pewnie mialas na mysli okiennice drewniane? pewnie sa jeszcze z jakichs innych tworzyw..

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Zadam takie pytanie. A jakim celom mają służyć takie okiennice? Cczy chodzi o estetykę czy względy komfortu cieplnego i praktyczne?

Link Cytuj

0
ak_acja

na myśli miałam takie drewniane okiennice, jak we Włoszech są bardzo popularne. Jeśli chodzi o ich przeznaczenie to przede wzszyskim chodziłoby mi o 2 rzeczy - nadanie niepowtarzalnego uroku i ochrona przed upałem.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

Jesli chodzi o estetykę to na pewno bedzie fajnie. Natomiast co do ochrony przed upałami to na pewno okiennice musiałyby być od zewnątrz. Jeśli będa w środku to nie pomoga za wiele, gdyż słońce będzie i tak w szyby grzać. A właśnie o to chodzi, aby odciąż promienie sloneczne od szyb, które działają jak soczewki i nagrzewają pomieszczenie.

Link Cytuj

0
_kasiuuula_

ja dzisiaj widziałam fajny dom - nie tylko miał drewniane okiennice, ale też na elewacji miał poprzyczepiane (albo i specjalnie wymurowane, bo wygladały jak całość domu) donice w kształcie półkoli i w nich wiszące kwiaty. Naprawdę ślicznie to wygladało.

Link Cytuj

0
szymon_zielinski

W kwestii wyglądu to mozna zrobić okiennice, które sa na stałe zamontowane na elewacji i służa tylko dekoracji.

Link Cytuj

0
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Remonty - Remontujemy mieszkanie, dom. Co zrobic aby sprawnie poszlo? Dzielimy sie doświadczeniem.
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Budowa domu - Dla tych, którzy budują, budowali lub zamierzają budowac dom.
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane