|
|
|
JAki kocioł polecacie do nowego budynku jedno czy dwufunkcyjny?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Raczej dwufunkcyjny. Woda ogrzana do dwu instalacji, jedno grzanie, dwa media, jedno paliwo, jeden kłopot.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
także jestem za. Oszczędzisz nie tylko pieniądze, ale także będziesz odnotowywał mniejsze straty ciepła.
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
ZALEŻY CZY MASZ DOSTĘP DO GAZU...;]]
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Niestety dostępu do gazu nie mam, myślę albo o zbiorniku na gaz albo o kotle na eko-groszek
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Z tego co gdzieś tam wyczytałem kocioł dwufunkcyjny podgrzeje tylko tyle wody, ile w danej chwili potrzebujemy. Czy jest możliwość podłączenia do niego zasobnika (jakiegoś bojlera)?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Jest mozliwość. Ostatnio moi rodzice zakładali w domu kocioł na centralne ogrzewanie (ogólnopalny na drewno, węgiel) i instalator wykonał to w taki sposób, że początkowo woda do kotła podawana jest z bojlera, który pracuje częściej (z niego idzie woda do kranu) tak, że kocioł rozgrzewa wodę szybciej i szybciej jest ciepło.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
do zielak 233 Interesowało by mnie jak ekonomiczne jest takie połączenie. Ile zimą spalicie opału, czy jest ciepło?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ja napiszę jak mam zrobione u mnie piec co połączony ze zbiornikiem kumulacujnym 120l i z zestawem solarnym (1 kolektor firmowy i reszta własnej konstrukcji koszt 2100) i na razie to wystarcza -rodzina 2 +1 (1,5 roku dziecko) jak sie nie nagrzeje zestaw (czasem wiosna i jesień) to zapalam w piecu i gotowe a zima to i tak palę w centrlnym to od razu wodę grzeje. kiedyś jeszcze podłączę sobie ciepłą wodę do pralki to rachunki znow spadną [pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Panowie coś dzwoni wszyscy wiemy tylko w jakim kościele.
Planując system ogrzewania zaczynamy od tego co potrzebujemy tj. jaki dom, ile metrów, jak ocieplony, jaką instalację już mamy lub jaką chcemy założyć /grzejniki, podłogowe, mieszane/ ile osób, ile średnio wody ciepłej potrzebujemy, jakie paliwo mamy dostępne, jakie alternatywne itp
Następnie dobieramy moc kotła jaką potrzebujemy i liczymy i koszt założenia, instalacji, koszt rocznej eksploatacji / ze wszystkim tj. paliwo, serwis, części, czyszczenie, kominiarz/ czy jest to ciepła woda z przepływowego kotła czy zbiornika to mniej istotne w wypadku gazu, paliwa stałe bardzo istotne.
To temat rzeka, a ponieważ koszty takiej instalacji są duże, błędy na etapie planowania je podniosą później, dobrze jest przed wydaniem kasy popytać, poczytać, nie zawsze znajomy "fachowiec" to jedyne źródło i wyrocznia.
Ale to jak ze wszystkim
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
arosmith:JAki kocioł polecacie do nowego budynku jedno czy dwufunkcyjny?
Witam serdecznie.
Zależy to głównie od poboru wody użytkowej. Jeżeli jest w domu przewidziana duża wanna proponuję kocioł jednofunkcyjny ze zbiornikiem cwu na atmocompakt Vaillant. Jeżeli odbiór wody jest głównie przez prysznice polecam kocioł 2 funkcyjny z podgrzaniem c.w.u. np VUW 242/3-5 turbo
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Aż się serce kroi jak się czyta te wypociny żaden niewie co, gdzie i jak, ale wszyscy sie za fachowców uważają , a jak pisze jakiś fachowiec to juz zaraz krypto reklamą jedzie . myljicie pojęcia zadania i oczekiwania , apotem sie jakiś Pan Jasiu się znajdzie za pare groszy zrobi z tekstem jak z kabaretu "bedzie Pan zadowolony" no i pretensje do hydraulików gotowe - poszukajcie fachowca z prawdziwego zdarzenia bo jak coś sie kupuje za pare groszy to to jest warte pare groszy i zadajcie sobie pytanie czy wy też byście się wysilali za te pieniądze .
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
arosmith:JAki kocioł polecacie do nowego budynku jedno czy dwufunkcyjny? Wszystko zależy od preferencji inwestora, który musi się określić czy budynek ma być ekonomiczny czy też wygodny w eksploatacji. Oczywiście nie ma to jak dobrze skrojony na miarę garnitur ale z tym, to trzeba już pofatygować się do krawca na kilka przymiarek i poprawek. Podobnie i w przypadku kotła trzeba uwzględnić wiele elementów, które mają istotny wpływ na dokonanie optymalnego doboru.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zadnych konkretów nie podajecie! Tylko pla pla pla. Więc tak Rodzina 4 osobowa ( 2-ka dzieci) Dom 130m2 powierzchni dach blaszany, ocieplenie żadne, sciany styropian 10, okna pcv 3-komorowe. Mój wybór: piec gazowy vaillant Eco tec Vc186 jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania+ zasobnik 120L+ sterowanie pogodowe. Temperatura na sterowaniu ustawiona na 20 st., woda użytkowa na 50 st. Rachunek za gaz październik 2010-marzec 2011- 1780 zł. Koszt pieca, zasobnika, sterowania pokojowego, regulatora pogodowego, grupy bezpieczeństwa, przyłączy zasobnik- piec, i trójnika kominowego(powietrze do pieca pobierane jest z szachtu kominowego)-7300zł, zamówiony przez internet. Acha dodam, iż instalacja co. jest stara, grzejniki żeliwne i ok400L wody w instalacji. Koszt przyłączenia pieca materiały hydrauliczne i elektryczne ok. 500 zł. robocizny nie liczę gdyż wszystko zrobiłem sam. Długo robiłem rozeznanie i jedno jest pewne- piec dwufunkcyjny to pomyłka. Nigdy nie będziecie mieli wystarczającej ilości odpowiednio ciepłej wody( może co najwyżej starczy na umycie dwóch talerzy i garnka. Jeśli w gospodarstwie domowym są dwie osoby to ok., ale pamiętajcie iż pieca nie kupuje się na 2 czy 5 lat. Pojawią się dzieci i macie problem, przyjeżdza rodzina na święta i macie problem. Tak wiec jeśli jesteś starym kawalerem piec dwyfunkcyjny jest dla ciebie. Pozdrawiam
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
słuchajcie nie dajcie wmówic sobie kupno drogich pieców po 10 tys. nie wiele brakowalo a tez bym sie nabił w butelke ale poznałem super uczciwego fachowca którego posłuchałem. kupilem piec dwu funkcyjny dietrich z komorą zamknieta dałem 2500 zł facet powiedzial mi ze bedzie palil 30 zl wiecej niz kondensat. mial racje wlasnie jestem po zimie za dwa i pół miesiaca ogrzewanie domu i bierzace uzycie dostałem rachunek 750 zł dom 110 m 2 . facet powiedział opowiedział mi ze bogaci ludzie kupuja tego typu piece a biedniejsci od 6 tys i wiecej. prosze sobie policzyc ile lat minie zanim splacicie ta różnice w cenie. mój piec jest super dietrich prod niemieckiej etc moge podac model i namiary do goscia prosze do mnie napisac
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
marek2522: słuchajcie nie dajcie wmówic sobie kupno drogich pieców po 10 tys. nie wiele brakowalo a tez bym sie nabił w butelke ale poznałem super uczciwego fachowca którego posłuchałem. kupilem piec dwu funkcyjny dietrich z komorą zamknieta dałem 2500 zł facet powiedzial mi ze bedzie palil 30 zl wiecej niz kondensat. mial racje wlasnie jestem po zimie za dwa i pół miesiaca ogrzewanie domu i bierzace uzycie dostałem rachunek 750 zł dom 110 m 2 . facet powiedział opowiedział mi ze bogaci ludzie kupuja tego typu piece a biedniejsci od 6 tys i wiecej. prosze sobie policzyc ile lat minie zanim splacicie ta różnice w cenie. mój piec jest super dietrich prod niemieckiej etc moge podac model i namiary do goscia prosze do mnie napisac Mój drogi 1. De Dietrich jest produktem francuzkim a nie niemieckim jak sugeruje nazwa lub instalatorzy 2. Wierz mi że jest różnica w wymienniku pierwotnym wykonanym z alukrzemu a tym ze stali stąd ta różnica w cenach 3. Na kocioł patrzy się nie tylko "tu i teraz" czyli ile kosztuje zakup ale patrzy się na koszty eksploatacji i komfortu 4. Dwufunkcyjny tak - jeśli nie masz miejsca na zasobnik, jest to zasilanie w ciepłą wode biura, mieszkania dla singla, masz uzdatnioną wodę w instalacji, odległości od kotła do kranów są niewielkie, nie masz deszczowni czy wanien z hydromasażem 4. Jednofunkcyjny z zaworem ładującym zasobnik jest optymalnym rozwiązaniem przy niskim koszcie serwisu / anoda raz na parę lat jeśli jest magnezowa, jeśli tytanowa to jest bezserwisowa / Przy odpowiednim doborze pojemności zasobnika, kotła i sterownika który zadba o ładowanie ciepłej wody kiedy będziesz tego wymagał masz zawsze zapewnioną odpowiednią ilość ciepłej wody
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|