|
|
|
Coraz częściej widuję domy bez klasycznego, jak na dzisiejsze czasy, dachu skośnego. Jak się tak zastanowiłem to dobre rozwiązanie, bo oszczędność na konstrukcji dachu i jego okładzinie (dachówka czy blach) jest a dobrze zaprojektowany (ukryty) może dodać nowoczesnego kształtu całej budowli. Co o tym sądzicie?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Dachy z tzw płąskim dachem to typowe rozwiązanie jakie było stosowane w PRL. Masz żelbetowy strop nad piętrem, od góry jest położona wełna mineralna albo jeszcze ze starych czasów wata szklana. Nad ociepleniem pustka powietrzna i położone w niewielkim spadku płyty korytkowe na ściankach ażurowych, na to jakaś izolacja.
Czy to lepsze rozwiązanie ? Trudno generalizować. Często warunki zabudowy określaja że jest teren niskiej zabudowy rodzinnej i chcą by kalenica dachu była powiedzmy 8 m to już b. nisko. Z dachem płaskim ci się uda.
Jak ktoś lubi oglądać niebo zawsze ma miejsce na lunetę ;)
Ja nie zauważam żeby przybywało takich budynków, może jakieś wyjątki albo cuda architektoniczne aaa to owszem ;)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
No własnie nowatorkie projekty zazwyczaj proponują bryłę domu w formie prostopadłościanów i z płaskimi dachami. I nie mam tu nawet na myśli totalnego sience fiction tylko nrmalnego, uzytkowego domu. Sciany takiego budynu są "wycięgniete" sporo ponad poziom stropu dachu, tak, że w zasadzie nie widać jak on jest wykończony, a to daje mozliwość pokrycia go tańszym materiałem, bez kosztownego upiększania go. Nie wspominając juz o samje konstrukcji dachu.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Może możliwość pokrycia tańszym materiałem ale na pewno nie każdym. Płaskie dachy coraz częściej pojawiają się w projektach, ale nie wszędzie można je zastosować. Na ten temat powie wypis i wyrys z planu zagospodarowania terenu albo warunki zabudowy. Dach płaski jest ciekawym rozwiązanie dla poddaszy - mam na myśli większą powierzchnię użytkową
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
No niestety nie mogę się z wami zgodzić. Chyba nie bardzo znacie nowe technologie w budownictwie. Dach płaski na domu daje noew ciekawe możliwości. Można zrobić ogród altanę, grilla na dachu czy nawet basen. Pomyśl sobie dom w mieście a ty wychodzisz na swój dach wchodzisz do altany a obok skwierczy rozpalony grill na świeżo przyciętej trawie. Takie dachy to dachy odwrócone bądź balastowe żywotność to około 50 lat. Technologia nie jest tania wręcz jest droga. Stropy, materiały i fachowcy którzy znają się na tym i mają specjalistyczny sprzęt. To trochę kosztuje ale efekt jest oszałamiający.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
z taki dachem to szczególnie chyba jest problem w zimie gdy trzeba odśnieżać często i również w lato/ jesień gdy padają deszcze i jest duże prawdopodobieństwo zatrzymania wody, przerwania dachu.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Co do zagrożenia sniegiem to i owszem, ale tylko gdy nie weźmie się tego pod uwagę przy projektowaniu i nie uwzględni się zalegania śniegu, bo nie ma on jak zejść. Co do wody to nie ma problemu, bo taki dach jest odpowiednio skanalizowany i woda nie stanie. A pomysł z ogrodem, altana czy coś w ten deseń budzi wyobrażnię i jak byłbym za.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ja nigdy w pełni się zgadzam z przedmówcą. Takiego dachu nie możemy zrobić sobie tak po prostu. wymagana jest solidna konstrukcja pod niego. w tym przypadku najlepszy jest mocny (przystosowany) strop. Co do śniegu nie powinno być wielkiego problemu. Skoro projekt uwzględnia taki dach to uwzględnia również śnieg na nim. Oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku (norm). Co do wody to nie ma dosłownie żadnego problemu. Istnieją specjalne kosze które nie dopuszczają do zatkania rur spustowych. Jednym słowem taki problem nie istnieje.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Oczywiście, że nie można sobie zrobić tak po prostu tego dachu dlatego pisałem, że na etapie projektowania trzeba wziąźć to pod uwagę, żę śnieg będzie leżał i obciążenie na dachu będzie wtedy długotrwałe i zasadniczo większe.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
szymon_zielinski:Co do zagrożenia sniegiem to i owszem, ale tylko gdy nie weźmie się tego pod uwagę przy projektowaniu i nie uwzględni się zalegania śniegu, bo nie ma on jak zejść. Co do wody to nie ma problemu, bo taki dach jest odpowiednio skanalizowany i woda nie stanie. A pomysł z ogrodem, altana czy coś w ten deseń budzi wyobrażnię i jak byłbym za.
a jaki jest sposób odpływu sniegu na płaskim dachu?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Na dachach płaskich nie ma czegoś takiego jak odprowadzenie śniegu. Dlatego też muszą one być odpowiednio wytrzymałe i solidne. Jeżeli dach wymaga odśnieżenia to łopata i nic więcej. To jedyny minus tej technologii .
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Niestety nie wszędzie można zrealizować dach płaski - nasze Gminy i Starostwa w większości przewidują dachy z kątem nachylenia od 25 - 45 stopni... Nowoczesne projekty domów jak najbardziej posiadają płaskie dachy - ale nie wszędzie można je zrealizować...... www.goldprojekt.pl
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ROCCA_RUIA:Niestety nie wszędzie można zrealizować dach płaski - nasze Gminy i Starostwa w większości przewidują dachy z kątem nachylenia od 25 - 45 stopni...
I to mnie właśnie nurtuje...
Zostałem posiadaczem działki, gdzie w MPZP stoi: Preferowany dach 40-45stopni. Otoczenie mojej ulicy to domki i bliźniak iróżnej konstrukcji. Jest dachówka(ok 30 stopni), są też płaskie.
Ja chciałbym postawić z płaskim dachem, wystąpiłem zatem o interpretację słowa "preferowany", niestety odpowiedź przyszła bardziej skomplikowana. Jednym słowem, nie mówią NIE płaskiemu, ale też nie mówią OK. Ja to widzę tak, nikt w urzędzie, nie klepnie zgody na tym etapie(nie mam projektu). No, ale jak tu robić projekt jak nie wiem jaki dach i koło się zamyka.
Czy ktoś próbował w takich warunkach walczyć o płaski dach i z jakim skutkiem?
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
tpieron:ROCCA_RUIA:Niestety nie wszędzie można zrealizować dach płaski - nasze Gminy i Starostwa w większości przewidują dachy z kątem nachylenia od 25 - 45 stopni... I to mnie właśnie nurtuje... Zostałem posiadaczem działki, gdzie w MPZP stoi: Preferowany dach 40-45stopni. Otoczenie mojej ulicy to domki i bliźniak iróżnej konstrukcji. Jest dachówka(ok 30 stopni), są też płaskie. Ja chciałbym postawić z płaskim dachem, wystąpiłem zatem o interpretację słowa "preferowany", niestety odpowiedź przyszła bardziej skomplikowana. Jednym słowem, nie mówią NIE płaskiemu, ale też nie mówią OK. Ja to widzę tak, nikt w urzędzie, nie klepnie zgody na tym etapie(nie mam projektu). No, ale jak tu robić projekt jak nie wiem jaki dach i koło się zamyka. Czy ktoś próbował w takich warunkach walczyć o płaski dach i z jakim skutkiem? Z tego co piszesz to całkiem płaskiego pewnie się nie da. Ale warto się nad tematem zastanowić. Musiał bym się zapoznać z MPZP, wspomnianą interpretacją urzędu, oraz oczywiście Twoim pomysłem na domek. Prześlij co masz na arkadiusz.pawlik@aricom.pl, odezwe się i pogadamy na priv.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|