• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Domy drewaniane? Warto?

(obserwuj)
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Czy i dlaczego warto budować z drzewa?

Link Cytuj

1
adelajna_aa
W USA wiekszość domow jest tak zbudowana i jakoś stoją. My się jeszcze drewan boimy, ale myślę, że nie ma czago.

Link Cytuj

0
efkag1

Na Pomorzu wciąż stoi bardzo dużo domów z drewna, więc może ktoś stamtąd mógłby się wypowiedzieć. Ja osobiście bałabym się o pożar, ale to tylko moje obawy - zupełnie się na tym nie znam. Ciekawa też jestem w jaki sposób domy z drewna się ogrzewa?

Link Cytuj

0
tupalinka

Domy z drewna (bale) są również częste w górach. Odpowiednio zaimpregnowane drewno powinno być bezpieczne. A gruby bal (powyzej 20 cm) juz jest tylko uszczelniany odpowiednio plecioną słomą i chyba nie potrzebuje juz ocieplenia, więc jesli ktos lubi taki klimat, to ma wewnątrz drewniane ściany. Tylko do drewnianego domu powinno dobrać się dach. Dom może będzie tańszy niż tradycyjny, ale dach droższy, jeżeli ma być ładnie - gont drewniany lub słoma. Dachówki moim zdaniem kompletnie nie pasują. Zainteresowanym polecam wybranie się przy okazji podróży do wsi Chochołów niedaleko Zakopca, jest to niesamowite miejsce, wszystkie domy z bala. Tam też są najlepsi wykonawcy.

http://www.chocholow.pl/

tupalinka wyedytował tego posta w dniu 2009-10-07 12:26:01

Link Cytuj

0
yazeer

a jak potem z wierceniem w takich ścianach? Jak chcesz powiesić pólke, czy przymocować szafkę?

Link Cytuj

0
tupalinka

hmm... ciekawe zagadnienie. Osobiście sądzę, że przy 20-centymatrowym przekroju bala punktowe mocowania nie mają znaczenia, podobnie jak przy cegle lub bloczku, gdzie dodatkowo jest ryzyko powstawania mostków cieplnych. Ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, niech się wypowie ktoś mądrzejszy ;)

tupalinka wyedytował tego posta w dniu 2009-10-11 01:53:45

Link Cytuj

0
millie8

Ja zdecydowanie wole domy z celgly z akcentami drewnianymi.

Link Cytuj

0
zielak233

Miałem okazję pracować w USA w firmie, która takie domy budowała. Powiem szczerze, że zachętą do budowy takiego domu jest szybkość jego budowy, funkcjonalność w kształtowaniu przestrzeni wewnątrz i nieograniczone możliwości rozbudowy. łatwiej w takim domu przeprowadzać wszelkie instalacje wodne, kanal., czy prądowe. W USA takie domy są podstawowym produktem bo drewno jest tanie i opłaca się tak budować. Problem z tym, że takie domy po 15-20 latach wymagają renowacji, bo wiadomo, że drewno wieczne nie jest. Dom piętrowy o pow. ok. 200 m2 można zrobic w 2 m-ce od zera pod klucz.

Link Cytuj

0
rokoski

Budowa 90 % domów w stanach to tzw szkielet drewniany, belki drewniane 2,5 x 3 cale co 60 cm w ścianach,  do tego z zewnątrz OSB i styropian a między belkami wełna i od środka membrana i płyta gipsowa.

Zaleta taka że w 2-3 miesiące dom może stanąć. Ile to mniej robocizny to sobie policzcie. Firmy które wykonują takie domki mają obłożenie robotą nawet na kilka lat. Takich domków pełno stoi w Polsce, gdy się nie widzi budowy to po skończeniu się nie odróżni czy to z cegły czy w szkielecie.

Czy warto ? Ja sądzę że tak.  

Link Cytuj

0

Ok ale co z trzymaniem ciepła? Cegła wiadomo jak sięnagrzeje to długo trzyma. A jak jest z takim drewnem?

Link Cytuj

0
rokoski
macio200:

Ok ale co z trzymaniem ciepła? Cegła wiadomo jak sięnagrzeje to długo trzyma. A jak jest z takim drewnem?

Wiadomo drewno nie trzyma tak dobrze ciepła jak cegła czy beton to oczywiste. Ale zastanów się po co grzać konstrukcję?

Gdy w zwykłym domu z grubych ścian grzejesz powietrze ogrzewasz też ściany, stropy, posadzki, itd. W jakimś procencie jest to bufor cieplny, który odda ciepło gdy powietrze się ochłodzi ale w przważającej większości to jest twoja strata.

Dom drewniany szybciej się nagrzewa i wychładza się szybciej przy czym straty na ogrzewaniu konstrukcji są mniejsze.

Dom murowany dużo dłużej się nagrzewa, dłużej trzyma ciepło straty na konstrukcjach ma większe.

No i jak lepiej? ;)

Link Cytuj

0
zielak233

A ja dam prosty powód. Jeśli 9 na 10 domów w USA to domy drewniane i tak jest od wiel, wielu lat to znaczy, że to się sprawdza. Nikt nie robilby czegoś co jest nie warte pracy i pieniędzy. U nas po prostu jest inna tradycja i technologia budowania. Ja osobiście tez byłbym za drewnianym domem.

Link Cytuj

0

Ponoć są firmy w Polsce które takie drewniane domy składają z gotowych elementów. Jest to podobno bardzo tania opcja. Spotkaliście się z tym?

Link Cytuj

0
zielak233

Generalnie tak się robi tzn. z gotowych prefabrykatów, bo składanie domu na budownie z pojedynczych desek mogloby trwać dużo dłużej. Pojedyncze ściany mozna zrobić poza budową a potem składać razem jak klocki. TO jest wielka zaleta takiego budownictwa. W zasadzie na miejscu największym zadaniem jest wylanie fundamentów. Potem praca idzie szybko.

Link Cytuj

0
rokoski
_lukrecjusz_:

Ponoć są firmy w Polsce które takie drewniane domy składają z gotowych elementów. Jest to podobno bardzo tania opcja. Spotkaliście się z tym?

Oczywiście. Budowa takiego domu sprowadza się jak zwykle do budowy fundamentów i posadzki. Często ze względów na szybsze wykonanie oraz z uwagi na małe obciążenia wykonuje się płytę fundamentową(zamiast tradycyjnych ław). W tym momencie przejdzają gotowe całe ściany wykonane u producenta i domek jest składany jak z klocków lego.

Dokładnie takim systemem buduje domy firma Wolf tu masz adres: http://www.wolfhaus.pl/ -taki system to budowa domku w kilka dni.

Nie jest to najtansze ale absolutnie najszybsze.

Postawienie domu drewnianego szkieletowego deska po desce to czas ok. 2 miesięcy  http://www.ibud.com.pl/ - z nimi współpracuję i ich polecam.

Link Cytuj

0

dzięki za namiary. teraz pytałem tylko orientacyjne, ale może w przyszłości skorzystam.

Link Cytuj

0
adelajna_aa:
W USA wiekszość domow jest tak zbudowana i jakoś stoją. My się jeszcze drewan boimy, ale myślę, że nie ma czago.

bo w polsce stawia się dom na lata i mieszka pokoleniami a w USA nie przywiązauja takiej wagi do domu jak u nas, zmieniają miejsce zamieszkanie po kilka razy 
z domów drewiany (domy kanadyjskie) polecam oferte FuturaDom.

Link Cytuj

0
zielak233

Generalnie w USA nie ma zwyczaju przekazywania "rodzinnego" domu dzieciom, bo tam po prostu każdy na swój dom zapracowuje sam. I dlatego domy nie muszą być wielowiekowe. Nie jest też tak, że oni zmieniają domy jak rękawiczki co kilka lat, bo również je remontują, odnawiają i w większości przypadków jak już w takim zamieszkają to są tam kilkadziesiąt lat.

Link Cytuj

0
SANYO23

co do drewnianego domu to powiem tak urodziłem się i wychowałem do 5 roku (ale kto w tym wieku zwraca uwagę na cokolwiek)  do tematu mieszkam teraz w nowym domu a na tym samym ogrodzie teściowie powierzchnia ogrzewana u mnie ok  120m2  parter (narazie) u nich ok 90 m2  ja mam ocieplony ściany,stropy 12 styropian  okna plastik sam wszystko robilem  to wiem jak jest zrobione - oni 3 z 6 okien wymienione na plastik stare dzwi i zrobione centralne efekt------ja po zimie nie mam 3,5-4 ton węgla i trochę drzewa (temperatura w domu na poziomie       21-23C )  oni  1,5 - 2 ton węgla  temperatura jak w piekle nawet  czasami 25 C  --dom z bali ok 80letni  robiony  przez dziadka  zony  (cieśli z zawodu) resztę dopowiedzcie sobie sami co jest cieplejsze ( do jednej z wypowiedzi bale nie 20cm tylko od35 do 40 cm)

Link Cytuj

0
zielak233

Ooo, taki dom z bali to mi się marzy. Ale kto teraz umie zorbić taki prawdziwie solidny dom z bali? 80 lat temu to na pewno zrobione było z maestrią, a dziś? Może jacyś starzy górole?

Link Cytuj

0
1  |  2   z  2   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Remonty - Remontujemy mieszkanie, dom. Co zrobic aby sprawnie poszlo? Dzielimy sie doświadczeniem.
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane