|
|
|
W moim wyobrażeniu domy góralskie to te z wielkimi dachami pod dużymi kątami. A o "scianach pofalowanych" chyba nic nie wiem. Chodzi Tobie o domy drewniane ?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Myślę, że kolega pisał o typowych "góralach" tzn. właśnie takich robionych z bali drzewnych, łączonych grubymi warstwami jakiejś żywicy. Kładzione wzdłuż, jeden na drugi dają taki efekt, że ściana jest "falowana". Takie domy to już typowo wiejski wyrób w górach, ale czasem widać jak budują w wielkopolsce w tym stylu jakieś np. karczmy przydrożne, knajpki.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A co do tych ze stromym dachem to wiadomo, że są one koniecznością w górach, gdzie jest stromo i mało miejsca. Wtedy trzeba pójść w górę aby mieć jakąś przestrzeń do mieszkania.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Rozumiem, no to na jakieś karczmy może i sie nadają w wielkopolsce, ja osobiście niechciałbym mieszkać w takim. A strome dachy w górach muszą być ze względu na śnieg.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Śnieg to fakt, ale chyba nie tylko dlatego takie robią dachy, co?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Oczywiście, że z tego powodu !
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Rozumiem, że tam jest najwyższa strefa obciążenia śniegiem ale czy ona wymaga aż takiego skosu dachu? Nie orientujęsię w tych normach dlatego pytam, bo wydaje mi się, że nie jest to jedyny powód.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
BogdanBe: Rozwiązanie, o którym mowa w Polsce istniało już w latach 80- 90 jednak z przyczyn mi nieznanych nie przyjęło się specjalnie. Może to problem komfortu mieszkania w takim domu. Ściany w takim budynku oddychają dużo gorzej niż w przypadku domu np. z pustaków ceramicznych. Z tego też względu w tego typu budynkach bardzo istotną role odgrywa wentylacja. Mieszkam w domu ze styropianu od kilku miesięcy i wszystko co jest powyzej napisane jest totalną bzdurą. W Polsce sa z tego co mi wiadomo 2 firmy proidukujące styropianowe bloczki Izodom i termodom. Obie wiekszość produkcji eksportują. Bo w Polsce ma być cegła i suporek. Budowa jest łatwa i tania. Nie wymaga murarzy a to juz znaczna oszczędność. Wiekszość budynków jest w Polsce ocieplana styropianem wiec oddychają jak te z bloczków styropianowych Plusy : sztywna konstrukcja, możliwość samodzielnej budowy, łatwość wykonania, dobra izolacja cieplna -brak koniecznosci ocieplania, duza szybkośc budowania, znaczny zysk powierzchni domu - cienkie ściany 25cm, łatwość wykonania wszelkich instalacji - lutownicą robi sie bruzny Minusy: mała akumulacyjność termiczna ścian ( dla mnie to zaleta - kominek z dgp), w przypadku wieszania szafek długie dyble, konieczność stosowania kabli w peszlu.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|