• Nie masz konta?
dodaj zlecenie stwórz wizytówkę dodaj usługę
Wszystkie tematy  »  

Domy z prefabrykatów

(obserwuj)
1  |  2  |  3   z  3   Następna strona Ostatnia strona
Słyszałem o domach budowanych z gotowych elementów. Jaka jest wasza opinia o tym?

Link Cytuj

0
zielak233
Słyszałem o tym, ale nie za dużo. Podobno dom można postawić w kilka dni "oczywiście bez wykończeń", ale czy to praktyczne? Zaraz mi się alternatywy 4 przypominają i te blokowiska z płyt:"

Link Cytuj

0
Domy z prefabrykatów mięliśmy już. Wszystkie stare osiedla zbudowane są właśnie z takich bloczków betonowych. Ja nie słyszałem żeby teraz takie budynki budowano. Problem na pewno jest z połączeniem takich elementów. Muszą one być szczelne i dobrze zaizolowane żeby nie tworzyły sie tzw. mostki termiczne. Obecnie elementów prefabrykowanych używa się do budowy hal, mostów itp.

Link Cytuj

0
zielak233
Co do bloków to sięzgadzam, ale widziałem niedawno taki rogram o budowie domów jednorodzinnych z tego typu materiałów więc coś się dzieje w tym temacie. Wiem, że miało to coś wspólnego z domami enrgooszczędnymi, ale nie do końca wiem jak to było robione.

Link Cytuj

0
agawaogrody
wlasnie myslę nad budową takiego obiektu w tchnologi jang.
Szybko tanio i energooszczednie, cały problem w tym ze musze kupic działka taka z 2500m2 ale mnie ceny zgniotły, co za czasy ze na budowe domu jest kasa a na działke nie

Link Cytuj

0
co to za technologia, o której piszesz?

Link Cytuj

0
agawaogrody
szkielet ze steropianu " już ze stalowym zbrojeniem" składasz elementy jak puzle i zalewasz środek betonem.
Ma byc caly domek pokazowy na budmie"targi budowlane w poznaniu" , jak mi sie spdoba to może taki zamówie, zwlaszcza ze tani"mam wlasnych pracowników wiec częsc prac wyjdzie mnie duzo taniej" , energooszczedny i jak w kwietniu zaleje fundament, to w e wrzesniu lub pazdzierniku sie wprowadzm.

Link Cytuj

0
zielak233
Całkiem ciekawe rozwiązania, czytałem, podobno na budmie pokażą nowy projekt. Z kosztorysu wygląda to na tańsze no i przede wszystkim szybko wykonalne rozwiązanie.

Link Cytuj

0
Rozwiązanie, o którym mowa w Polsce istniało już w latach 80- 90 jednak z przyczyn mi nieznanych nie przyjęło się specjalnie. Może to problem komfortu mieszkania w takim domu. Ściany w takim budynku oddychają dużo gorzej niż w przypadku domu np. z pustaków ceramicznych. Z tego też względu w tego typu budynkach bardzo istotną role odgrywa wentylacja.

Link Cytuj

0
agawaogrody
wiem o tym doskonale, ale wziolem to pod uwage przy wyborze tej technologii,

Link Cytuj

0
zielak233
Rozumiem, że skoro ktoś do tego rozwiązania wraca to przemyślał już problem wentylacji i coś się zmieniło na lepsze, a nie są to tylko "odgrzewane kotlety".

Link Cytuj

0
agawaogrody
Udało sie uzyskac cos pomiedzy domem typowym a pasywnym pod wzgledem energooszczednosci a wentylacje juz poprawili, poza tym rekuperator by sie przydał

Link Cytuj

0
zielak233
Czyli jakby jeszcze nie jest to rozwiązanie "genialne"?

Link Cytuj

0
agawaogrody
przecież moge go sobie dokupic i po problemie

Link Cytuj

0
zielak233
No jasne, z tym, że zawsze jest ta opcja, że coś można sobie dokupić i po problemie. Chodzi mi raczej o to, że są w budownictwie takie fundamentalne sprawy, które muszą być na odpowiednim poziomie i wtedy można uznać całą technologię za praktyczną. Jeżeli więc pojawia się stwierdzenie, że z wentylacją jeszcze nie do końca jest tak jak być powinno to jakby znaczy, że nie znaleziono jeszcze optymalnego rozwiązania.

Link Cytuj

0
agawaogrody
juz znaleziono z tym ze firmy czesto nieproponuja niektórych rozwiazan w kosztorysie wstepnym aby obnizyc cene i trzeba sobie zamowic drozsza opcja, .
Wydaje mi sie ze jestes fatalista z negatywnym podejsciem do wszystkich nowosci

Link Cytuj

0
zielak233
JA? Nigdy w życiu! Wręcz przeciwnie lubie nowości, ale robione z rozsądkiem i w jakimś konkretnym celu, a nie tylko dlatego, żeby było coś nowego. Jeżeli pojawia się "nowość", ale po pierwszym zapoznaniu można już zauważyć, że albo jest tylko modyfikacją czegoś co już było, albo też ma poważne braki to jest to dla mnie średnia rewelacja. Jak najbardziej jestem zwolennikiem tej budowy domu, o której tu piszesz, ale jeżeli jest tak, że jest problem z wnetylacją i aby go rozwiązać potrzeba jakichś dodatkowych urządzeń to tak jakbym miał kupić nowy samochód, który nie ma drzwi i muszę je dokupić.

Link Cytuj

0
agawaogrody
w tym wypadku wystarcza sprawnie działajaca wentylacja klasyczna a rekuperator pomaga oszczedzic na ogrzewaniu

Link Cytuj

0
Nie było tak, że ktoś o tego typu rozwiązań odszedł i teraz wrócił. Technologie te istnieją cały czas na rynku i są mało popularne, tak jak np. domy pasywne.

Link Cytuj

0
zielak233
No właśnie, pytanie tylko dlaczego tak jest skoro wymieniamy tu sporo zalet takich domów?

Link Cytuj

0
1  |  2  |  3   z  3   Następna strona Ostatnia strona
Najpopularniejsze grupy w kategorii: Forum Budowa, Remont
  • Remonty - Remontujemy mieszkanie, dom. Co zrobic aby sprawnie poszlo? Dzielimy sie doświadczeniem.
  • Dom, wnętrza - O tym, co jest stylowe, w co warto zainwestowac, co przykuwa nasza uwage. A takze wlasne marzenia, projekty, inwestycje...w miejsce, które kochamy...…...
  • Ogrody - Jak projektowac i dbac o ogród. Ciekawe rozwiązania i propozycje. Nasze osiągniecia i to czym mozemy sie pochwalic w kwestii ogrodów.
  • Pielęgnacja roślin - dla wszystkich posiadających ogródki lub rośliny w domu praktyczne rady jak o nie dbac
  • Eksploatacja Domu - Wszystko co związane z problemami posiadania domu. Naprawy,porady,sposoby oszczędzania ect.
Najnowsze zlecenia w kategorii: Zlecenia remontowo-budowlane
Najnowsze usługi w kategorii: Usługi remontowo-budowlane