|
|
|
Co sądzicie o zastępowaniu klasycznej dachówki, która z resztą jest droga, na dachu waszego domu np. blachą lub papą?
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Dachówka jest najbardziej klasycznym i najbardziej trwałym rozwiązaniem. Wadą jej jest cena oraz waga, co wiąże się z bardziej solidną konstrukcją dachu.
Blacha jest stosunkowo lekka, dużo tańsza niż dachówka jednak istotną wadą jest akustyka. Spadające krople deszczu są dużo bardziej słyszalne niż w przypadku dachówki.
Papę z kolei możemy kłaść jedynie na dachy płaskie. Na skośny dach możemy położyć gont bitumiczny, który jest najmniej trwały, ale wygląda dużo bardziej estetycznie niż blacha.
BogdanBe wyedytował tego posta w dniu 2008-12-24 12:26:27
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Moim zdaniem dachówka prezentuje się najlepiej. Jaka jest mniej więcej różnica za cenowa pomiędzy nią a gontem?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Cena pomiędzy materiałami to jedno. Za gontem przemawia też fakt, że waży dużo mniej przez co konstrukcja dachu może być bardziej wiotka co też wpływa na zmniejszenie kosztów.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem dachówki, bo uważam, że jej jedyną zaletą jest niepowtarzalny wygląd no i może trwałość. Natomiast fakt przygotowania odpowiedniej konstrukcji dachu, a także sama cena dachówki przy racjonalnym spojrzeniu na całą inwestycję powoduję moim zdaniem nieopłacalność takiego rozwiązania. Ale jak widać i tak jest to najpopularniejsze.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
To prawda, ceramiczne dachówki starczają nawet na setki lat. Pytanie tylko czy tak długo będziemy mieszkać w jednym domu ? :"
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ja bym sto lat nie mieszkał a jak już się np. ta blacha zużyje to niech sobie wymienią następcy. Jeżeli trzeba by to zrobić np. raz na 10 lat to i tak pewno się opłaci.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Na ile to starcza to też oczywiście zależy od rodzaju materiału. Są przecież blachy o lepszej i gorszej jakości. Blachy stosowane np. na kościołach potrafią przeżyć niejednego proboszcza, czyli dziesiątki lat. Po prostu śniedzieją i to jest znak ich zużycia. Ale zapewne na początek swoje kosztują. Jeśli się nie mylę to są blachy miedziane.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Dokładnie tak, są to blachy miedziane, bardzo kosztowne. A fakt, że okrywają się patyną wcale nie umniejsza ich doskonałej trwałości.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
A ja polecam trzcine, jest ekologiczna, spokojnie wytrzyma 80 lat i przy takim dachu nie stosuje sie rynien, docieplenia czy innych izolatorów. a to tez dodatkowe koszta. jedynym minusem od pokryć tradycyjnych jest cena ale ja myśle że warto.
Link Cytuj
|
|
|
1
|
|
|
|
|
Wydaje mi się to nieco staroświeckie? Jak to nie potrzeba rynien i izolacji? Jak to działa i ile kosztuje?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
staroświeckie to jest krycie eternitem. Trzcina to dobry izolator i w zime i w lato. 40cm. trzciny na dachu doskonale trzyma ciepło w środku a w lato nie nagrzewa sie, działa jak termos. cena jest wysoka bo ok. 160zł. za m2. a na zachodzie nawet do 140 eur.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
ja polecam balcho dachówke. Po pierwsze jest trwalsza, po drugie ładniej wygląda aniżeli eternit czy papa. A czasami do złudzenia przypomina dachówkę. Cena od dachówki klasycznej jest niższa.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Eternit to chyba teraz się usuwa a nie zakłada, co?
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Eternit na dzień dzisiejszy usuwa się z budynków (ochrona środowiska - nawet jest dofinansowanie do takich inwestycji), Dachówka betonowa - najpopularniejsza, może być z połyskiem (imitacja ceramicznej) albo matowa Dachówka ceramiczna - ładny wygląd zewnętrzny, Oczywiście z dachówką związana jest masywniejsza konstrukcja dachu. Jeśli chodzi o papę, gont, można jak najbardziej zastosować takie pokrycie na dachu, wtedy konstrukcja jest lżejsza ale dochodzi nam zazwyczaj pełne deskowanie Blachodachówkę możemy założyć na łatach drewnianych ale w trakcie deszczu, odbijające krople o blachę mogą być uciążliwe. Jeśli chodzi o trzcinę, możemy ją zastosować ale przy bardzo pochyłym dachu
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
eternit ??? ;)
eternit oraz materiały które go częsciowo zawierają nie mają ważnych certyfikatów ITB i nie są dopuszczone do używania w budownictwie.
To nie te czasy.
Największą prawdę o rozwiązaniach przedstawił arosmith.
Zaryzykuję że najpewniejsze rozwiązanie to dachówka betonowa/ceramiczna.
Konstrukcja więźby będzie w tym wypadku trochę masywniejsza niż przy blachodachówce. Powiedzmy: łaty 5/6 kontrłaty 4/5 krokiew 17,5/7,5, krokiew co 80 cm. Przy zalożeniu że to sredni domek i rozpiętości podparcia nie są większe niż 8 m. Pamiętajcie że potem dach i tak trzeba docieplić, wysokie krokwie nadają się do tego idealnie, pozostaje pustka na wentylację.
W przypadku blachodachówki/blachy falistej, deskowanie albo OSB, rozstaw krokwii do 100 cm i mniejszy przekrój, gorsza wentylacja pod blachą, powinno się robić kominki wentylujące. Taki dach gorzej docieplić, trzeba nabijać kontrłaty od spodu krokwii by uzyskać miejsce na wełnę i pustkę. Blacha z 10 lat wytrzyma potem co 3-5 lat malowanko. Jest tańsza i szybsza w układaniu. No i możecie sobie zażyczyć kolor jaki chcecie ;)
Róbta co chceta ;)
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Z racji tego że kilkanaście lat zajmuję się budowlanką muszę napomknąć o jeszcze jednej kwestii przy blachodachówce - wkręty farmerskie a raczej uszczelka przy nich. Kiedyś będąc na szkoleniu zapytałem przedstawiciela firmy GUNNEBO o trwałość właśnie tych uszczelek. I co pan przedstawiciel powiedział ? Kontrola uszczelek wkrętów co 4-5 lat i wymiana uszkodzonych, a co 10 -15 lat bezwzględna wymiana wszystkich! Już nie wspomnę o błędach przy ich wkręcaniu..... Na dzień dzisieszy dachówke już kupimy za 22 zł m2, niestety duży koszt stanowią gąsiory, dachówki brzegowe, klamry itp i oczywiście robocizna.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Tak, jeśli dachówka za 22 zł polezy dłużej niż 10 lat i sie nie rozlasuje to napewno wcześniej wyrośnie na niej mech:) Dlaczego cały czas jest dziwne przeświadczenie i tendencja do oszczędzania na jakości materiałów użytych do budowy?? Czy naprawdę inwestorów stać na kupno tanich materiałów? Przeciez w perspektywie czasu to wychodzi dużo drożej. Tani materiał szybciej się zuzyje, ma słabsze parametry i właściwości BO JEST TAŃSZY, a jak się zużyje to trzeba go wymienić np na inny TANI:) Jak dla mnie to paranoja.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Zgadzam się z tym i nie. Bo jeśli np. Ktoś planuje budowę domu na lata, ale w perspektywie np. przekazania potem takiego domu np. dzieciom to czemu ma nie podejść do pewnych kwestii (np. dachówki) oszczędnościowo, aby ewentualną wymianę pozostawić następcy? Elementy konstrukcyjne których nie da się ruszyć bezwzględnie powinny być zrobione z należytą starannością i jakością, ale takie, które są "na wierzchu" uważałbym jednak za "wymienialne". Ja osobiście np. robiłbym dach z gontem bitumicznym. A jeśli się zniszczy albo będę miał na to pieniądze i chęci to go wymienię ja czy moje dzieci na dachówkę.
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|
|
|
|
Ja polecam jak najbardziej gont bitumiczny,niejest to moze tak trwaly material jak kamien czy ceramika,ale ma niewatpliwe zalety-jest oryginalnym pokryciem,estetycznym,latwym do obrobki,bez duzego odpadu przy montazu.Trwalosc dobrego gontu(tutaj powiedziec trzeba ,ze dobry gont to gont firm-gaf,iko,owens-corning,lan dmark) wynosi przy sprzyjajacych warunkach(brak zacienienia polaci dachu drzewami,raczej stromszy dach,odpowiedni montaz na dobrze przygotowanym poszyciu,odpowiednie dodatki i akcesowia-rynny,obrobki,opieze nia kominow,okien dachowych,kosze,wentylacja kalenicowa i polaciowa) 30 lat. Sam prywatnie na moim domu mam dobry gont i jestem bardzo zadowolony,...pozdrawiam-Marek
Link Cytuj
|
|
|
0
|
|